StoryEditor

Už prvá veta v návrhu rozpočtu je klamstvo, tvrdí Mikloš

05.12.2013, 19:17
Autor:
tasr, stltasr, stl

Kvalitu vládneho návrhu rozpočtu na rok 2014 dobre vystihuje fakt, že už prvá veta v jeho textovej časti je preukázateľná lož. Dokazujú to závery nezávislej inštitúcie - Rady pre rozpočtovú zodpovednosť. Vyhlásil to dnes v rozprave k zákonu roka v Národnej rade (NR) SR poslanec opozičnej SDKÚ-DS a bývalý minister financií Ivan Mikloš.

V prvej vete rozpočtu totiž rezort financií tvrdí, že základným cieľom fiškálnej politiky je zabezpečenie dlhodobo udržateľných verejných financií. Zároveň však stanovisko fiškálnej rady hovorí, že návrh rozpočtu zhoršuje dlhodobú udržateľnosť verejných financií, je postavený najmä na jednorazových a dočasných opatreniach. "Žiaľbohu, je to tak. Už prvá veta v návrhu rozpočtu je preukázateľná lož, ako to potvrdzuje stanovisko Rady pre rozpočtovú zodpovednosť," zdôraznil Mikloš vo svojom prejave, ktorý trval viac ako hodinu.

Súčasne uviedol, že spôsob, akým vláda Roberta Fica (Smer-SD) riadi verejné financie, škodí Slovensku. "Škodí ekonomickému rastu, rastu zamestnanosti a v konečnom dôsledku aj rastu životnej úrovne a kvality života najmä preto, že ohrozuje konkurencieschopnosť Slovenska," pokračoval v kritike opozičný poslanec.

Čo sa týka jednorazových opatrení, tie podľa Mikloša svedčia o bezradnosti vlády pri konsolidácii verejných financií. Pranieroval najmä predčasné vyplácanie dividend štátnych podnikov, predaj núdzových zásob ropy, či otvorenie druhého piliera. Tu si je istý, že Eurostat Slovensku neuzná 240 miliónov eur, ktoré vláda takto získala a použila ich na znižovanie deficitu v tomto roku. Pretože práve v roku 2014 sa bude toto opatrenie posudzovať a Mikloš je ochotný sa staviť s ministrom financií Petrom Kažimírom (Smer-SD), že táto položka bude z rozpočtu "vyškrtnutá".

Vláda teda podľa Mikloša abdikovala na ambíciu, ale aj potrebu ozdravovať verejné financie a prijíma opatrenia, ktoré nie sú udržateľné. Síce pomôžu teraz, ale do budúcna určite problém nevyriešia. Súčasne podľa neho platí, že vláda takouto politikou ďalej zhoršuje ekonomické prostredie. "Daňové licencie sú toho príkladom," skonštatoval.

Kažimír odmietol kritiku, že súčasná vláda v budúcom roku poľaví v konsolidácii. Práve naopak, kabinet sa chce aj naďalej sústrediť na lepší výber daní a zníženie štrukturálneho deficitu. "Podarilo sa nám finančnú správu postaviť ako Fénixa z popola do podoby inštitúcie, ktorá je dnes efektívna," poznamenal Kažimír na záver dnešnej rozpravy s tým, že výsledky zlepšenie výberu dane z pridanej hodnoty (DPH) už vidieť od septembra tohto roka. V októbri bol vyšší o 90 miliónov eur, v novembri sa vláde podarilo vybrať viac o 70 miliónov eur.

Podľa ministrových slov sa vláde vďaka lepšiemu výberu daní podarilo do štátnej kasy vybrať toľko peňazí, ako keby vzrástla DPH o jedno percento. "Toto je výsledok celého tímu. Dochádza k zvratu. Aj kontroverzná bločková lotéria je len o tom, aby sa zvýraznila téma platenia daní. Je úplne prirodzené žiadať si blok a z toho bloku odviesť DPH," dodal Kažimír.

Šéf rezortu financií taktiež nesúhlasí s kritikou opozície ohľadom daňových licencií. Opoziční poslanci tvrdia, že ich zavedenie firmy výrazne poškodí. Podľa Kažimíra sú však medzi týmito firmami aj takí, ktorí zamestnávajú ľudí načierno, neplatia dane, krátia zámerne tržby a platia ľuďom minimálne mzdy.

01 - Modified: 2005-10-11 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: V zmluve s SPP ťahá občan za kratší koniec
01 - Modified: 2024-04-24 13:41:42 - Feat.: - Title: Ústavný súd posúdi ústavnosť zákona o štátnom rozpočte na tento rok 02 - Modified: 2024-04-23 07:45:19 - Feat.: - Title: Mikloš priznáva chybu: Podcenili sme prejavovanie väčšieho pochopenia, to potom využil Fico 03 - Modified: 2024-04-15 10:35:09 - Feat.: - Title: Mikloš v HNtelevízii: Fico blafuje. Plošný rez v štátnej správe je úplný nezmysel​ 04 - Modified: 2024-04-08 11:52:40 - Feat.: - Title: Deficit štátneho rozpočtu sa medziročne zvýšil o takmer 40 percent, hlási rezort financií 05 - Modified: 2024-04-04 15:30:00 - Feat.: - Title: Poplatky na zaplatenie dôchodkov. Aj toto sľubovali?
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
26. apríl 2024 07:24