StoryEditor

Borec vyzval sudcov, aby si pripravili etický kódex

22.11.2013, 17:58
Autor:
tasr, stltasr, stl

Minister spravodlivosti Tomáš Borec (nom. Smer-SD) vyzval dnes sudcov na vypracovanie etického kódexu, ktorým by sa ich kolegovia mali riadiť. Po jeho porušení by malo nasledovať disciplinárne stíhanie. Borec to uviedol na hlavnom zhromaždení Združenia sudcov Slovenska (ZSS). Zdôvodnil to nízkou dôveryhodnosťou justície. Je síce presvedčený, že väčšina sudcov svoju prácu robí dobre, sú aj takí, o ktorých sa to povedať nedá.

"Tieto prípady sú vypichované médiami a obraz justície sa kriví. Treba s tým niečo robiť," povedal Borec. Prax podľa neho ukázala, že súčasný systém trestania za chyby sudcov nefunguje a je nevyhnuté urobiť zmeny. Ich podstata sa má týkať najmä sfunkčnenia disciplinárnych senátov, konkrétny návrh by mal byť známy do konca roka. "Systém, ktorý nastavila bývalá pani ministerka, nefunguje, je to neprijateľný stav. Akýkoľvek návrh podám, tak je tu obrovský deficit toho, že nemá kto rozhodnúť túto vec a považujem to za veľkú príťaž na povesti justície," vyhlásil. Borec považuje prijatie jasných etických pravidiel za jeden z pilierov obnovy dôvery verejnosti v justíciu.

"Sami chceme iniciovať začatie intenzívnejšej debaty o deontológii a o etických princípoch správania sa v sudcovskom povolaní. Debatovali sme aj tom, či to má mať normatívny charakter alebo má byť nechané napospas len sudcom," povedala predsedníčka ZSS Dana Bystrianska. Pripomenula, že ZSS už jeden etický kódex má a má aj etickú komisiu. Predseda Najvyššieho súdu SR Štefan Harabin je presvedčený, že etický kódex potrebný nie je. "Keď sa sudca stane sudcom, musí mať etiku v sebe, tieto etické prvky a testovanie, aký človek je, sa musí preveriť v štádiu pred vznikom sudcovskej funkcie," tvrdil Harabin. Dodal, že potrebu etického kódexu pre sudcov podsúvajú mimovládne organizácie, no ak väčšina v ZSS a v Súdnej rade SR odhlasuje, že je potrebný, podvolí sa.

Exministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská z SDKÚ-DS reagovala, že bude len rada, keď nový etický kódex bude na svete. Na druhej strane je táto podľa nej dôležitá téma na stole už dlho a jej aktéri si iba odkazujú, kto by sa jej mal venovať. K avizovanej zmene kreovania disciplinárnych senátov sa vyjadrí, keď si prečíta konkrétny návrh. "Je dôležité, aby v nich nesedeli len sudcovia, ale mal by tam byť aj externý prvok," zdôraznila.

 

 

 

 

01 - Modified: 2005-09-25 14:48:33 - Feat.: 0 - Title: Jandák chce na památky maximum z fondů EU
01 - Modified: 2024-04-09 13:19:16 - Feat.: - Title: Sudcovia vyzývajú politikov, aby neprekračovali hranice vecnej kritiky 02 - Modified: 2024-01-03 15:33:24 - Feat.: - Title: Nárok na náhradu zvýšených výdavkov hosťujúcich sudcov sa má zmeniť 03 - Modified: 2023-11-04 12:08:19 - Feat.: - Title: Odvolanie členov Súdnej rady nie je v súlade s európskymi štandardmi, tvrdí Združenie sudcov Slovenska 04 - Modified: 2023-10-31 10:51:41 - Feat.: - Title: Prezidentka vymenovala nových sudcov Správneho súdu v Bratislave 05 - Modified: 2023-10-27 11:08:39 - Feat.: - Title: Sudcovia vyjadrili verejnú podporu sudkyni, ktorá tento týždeň čelila útoku v Ružinove
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
07. máj 2024 03:50