StoryEditor

Ficovi tlieskali, Kotleba mal smútok

31.08.2015, 00:00
Kým ostatní politici kládli vence, banskobystrický župan vyvesil čierne vlajky.

Tridsaťstupňové slnko pečie na dva zástupy ľudí, ktorí sa snažia predrať bezpečnostnou kontrolou do areálu pamätníka Slovenského národného povstania. Vo vekovom priemere okolo šesťdesiatky občas vytŕčajú i mladí ľudia. Okrem horúčav sú oslavy 71. výročia SNP poznačené aj vyvesením dvoch čiernych vlajok na budove banskobystrickej župy. Na to sú už však obyvatelia Banskej Bystrice zvyknutí, keďže minulý rok na ňom pre zmenu visel transparent odsudzujúci NATO. Čierne vlajky na budove Banskobystrického kraja dlho nevydržali. Postaral sa o to Eduard Chmelár a jeho rebrík. Počas toho, ako vlajky zvesoval, sa označil za člena partizánskej jednotky.

Vladimír Jánoš, člen Slovensko-ruskej spoločnosti, sa prišiel pozrieť na oslavy po takmer tridsiatich rokoch. „Bolo to honosnejšie, slávnostnejšie,“ porovnáva, ako vyzerala Bystrica 29. augusta pred viac ako tromi dekádami. Podľa neho je to spôsobené tým, že sa posúvajú hodnoty. Na otázku kam, však tajomne odpovie, že do neznáma. Rovnako mu prekáža, že dnes oslavy sprevádza bezpečnostná kontrola. „V minulosti tu bol taký voľnejší duch,“ spomína s nostalgiou Jánoš.

Nie všetci sa dostali dnu

Vedľa davu postáva starší komunista Juraj Lazarčík z dedinky Stará Ľubovňa. V ruke má sovietsku zástavu. Vraj ho nevpustili dnu, aby niekomu neublížil. Keď bol v máji na oslavách v Liptovskom Mikuláši, jediná sovietska vlajka bola jeho. „Teraz zariadili, aby tam nebola ani jedna. Podľa vás vyzerám ako nejaký terorista, ktorý by chcel ublížiť?“ spytuje sa Lazarčík. Policajti však objasňujú, že Lazarčík nemohol ísť dnu preto, lebo organizátor zakázal vnášať do areálu vlajky na veľkých tyčiach. Lazarčíkovi však môže odľahnúť, keďže sovietska vlajka má v publiku svoje zastúpenie.

Okrem najvyšších ústavných činiteľov, veľvyslancov a veteránov prišli položiť veniec k pamätníku aj členovia Komunistickej strany. Spolu s organizáciou Charta 2015 neskôr plánujú na námestí v Banskej Bystrice pochod brigády nesmrteľných, ktorý by mal byť slovenskou verziou ruského pluku nesmrteľných. Okrem transparentov s nápismi odsudzujúcimi NATO držia aj fotografie svojich predkov, ktorí zahynuli v povstaní. Martin Neumann, vojak od roku 1985, ukončil tento mesiac tridsať rokov aktívnej služby a práve v deň výročia povstania si vybral na svoj vstup do KSS. Ďalší členovia však neboli až takí zhovorčiví. Na otázky, čo myslia nápismi, že NATO sú vrahovia, odmietajú odpovedať.

Kisku prerušil výkrik

„To si mal povedať Porošenkovi,“ zakričal z davu Martin Antal počas prezidentovho prejavu. Andrej Kiska práve hovoril o svojej obave pred neznášanlivosťou. „O fašizme a nacizme mal povedať prezidentovi Porošenkovi, keď sa s nim stretol a nepodávať mu ruky a podporovať ho,“ povedal Antal s tým, že podľa neho prezident iba tára a nekoná. Antal nie je členom KSS ani žiadnej inej politickej strany. Na spomienku tiež prišiel s fotkou svojho predka, ktorý zahynul v SNP počas partizánskych bojov.

Väčší potlesk zožal premiér Robert Fico, ktorý väčšiu časť prejavu venoval skôr téme utečencov. „Netvárme sa, že nevidíme strach ľudí, boja sa a nielen na Slovensku, ale v celej Európe,“ povedal davu Fico. Podľa neho nie sme schopní integrovať vlastných rómskych spoluobčanov, tak ako môžeme integrovať ľudí s inými tradíciami a náboženstvom. Po skončení prejavu mu tlieskali aj odporcovia NATO a komunisti. „Dobre to povedal,“ ozývalo sa z ich malého tábora. Slová generála Goliana „začnite s vysťahovaním“ ako keby po premiérovom prejave nabrali nový rozmer.

01 - Modified: 2007-09-05 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Slovensko má "kazovú" demokraciu
01 - Modified: 2023-08-31 13:52:30 - Feat.: - Title: Znevýhodnenie Smeru? RTVS obvinenie strany z manipulácie spravodajstva v súvislosti s SNP odmieta 02 - Modified: 2023-08-31 10:20:47 - Feat.: - Title: Kritici vývoja v Slovenskom zväze protifašistických bojovníkov zakladajú nové združenie, ten obvinenia odmieta 03 - Modified: 2023-08-31 10:57:01 - Feat.: - Title: RTVS odignorovala podľa Smeru podujatie pri príležitosti výročia SNP a "nechce, aby strana vyhrala voľby" 04 - Modified: 2023-08-29 16:35:01 - Feat.: - Title: Útoky na prezidentku aj nové protifašistické hnutie. Oslavy SNP sa nevyhli kritike politikov 05 - Modified: 2023-08-29 10:12:52 - Feat.: - Title: Pellegrini kritizuje oslavy SNP. Označil ich za nedôstojné, chýbali mu prejavy
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
24. apríl 2024 21:14