StoryEditor

Opozícia prirovnáva August 1968 k Ukrajine. A ostro kritizuje Fica

21.08.2014, 18:14
Autor:
tasr, stltasr, stl

August 1968 by sa nikdy nemal vytratiť z historickej pamäte Slovenska a jeho občanov. Vo svojom stanovisku, ktoré zverejnil aj na Facebooku, sa premiér Robert Fico vyjadril v súvislosti s dnešným výročím vstupu vojsk Varšavskej zmluvy na územie Československa (21. august 1968).

Fakt, že udalosti Pražskej jari z roku 1968 patria k najvýznamnejším a súčasne najpozitívnejšie hodnoteným historickým míľnikom našej krajiny, má podľa Fica svoje opodstatnené dôvody.

 

"Idea, ktorá sa niesla vtedajšou Pražskou jarou a ktorú stelesňoval nositeľ obrodného procesu Alexander Dubček, vízia spoločnosti, ktorá bude občiansky slobodná a súčasne sociálne spravodlivá, je v podstate nesmrteľná a jej podpora vo väčšine nielen slovenskej spoločnosti nijako neklesá, ba práve naopak," uviedol premiér.

Podľa predsedu vlády je zrejmé, že ak by obrodný proces v auguste 1968 nebol násilne zastavený vojskami štátov Varšavskej zmluvy, malo by vtedajšie Československo šancu približovať sa práve k ideálu takejto spravodlivej spoločnosti.

"V tomto zmysle je pre nás obrodný proces aj jeho násilné zastavenie odkazom, z ktorého by sme mali čerpať poznanie aj pre naše dnešné kroky a rozhodnutia," uzavrel.

Výročiu vpádu vojsk Varšavskej zmluvy do Československa sa na Facebooku venoval aj prezident Andrej Kiska. "Mal som päť rokov, ale tá atmosféra zatiahnutých okien, tankov hučiacich na námestí, vystrašených rodičov, strachu o budúcnosť, strachu z vojny... Na to sa nedá zabudnúť," napísal Kiska.

 

Opozičné parlamentné strany SDKÚ-DS, SaS a Most-Híd sa zhodujú, že 21. august 1968, kedy na naše územie vtrhli vojská Varšavskej zmluvy, je temným míľnikom v histórii Slovenska.

SDKÚ-DS a Most-Híd vidia v tomto dátume podobnosť so situáciou na Ukrajine, a preto kritizujú postoj premiéra Roberta Fica (SMER-SD). "Pre krajinu, ktorá si vytrpela okupáciu sovietskou armádou, sú nepochopiteľné vyjadrenia premiéra Roberta Fica, ktorý v súvislosti s okupáciou časti územia Ukrajiny robí všetko preto, aby nekritizoval agresora, Ruskú federáciu," myslí si šéf SDKÚ-DS Pavol Frešo.

Šéf Mostu-Híd Béla Bugár v súvislosti s okupáciou a Ukrajinou na svojom blogu píše, že na august'68 musíme spomínať. Pripomína, ako mu v čase príchodu vojsk na naše územie hovorili, že "všetci sa na nás vykašľali a nikto nám nepomáha". "Aj preto neviem akceptovať postoj premiéra a členov vlády tejto krajiny, ktorí najprv zdvihnú ruku za sankcie v Bruseli a keď sú od neho dostatočne ďaleko, tak tieto sankcie kritizujú," napísal Bugár.

SaS dnešný dátum považuje za "koniec ilúzií, že komunistický teror riadený aparátčikmi z Kremľa je na konci s dychom". Liberáli pohŕdajú tými, ktorí si na aktívnom udržiavaní tejto neslobody budovali svoje kariéry. "A s obdivom hľadíme na tých, ktorí doma či za hranicami zasvätili svoje životy boju s boľševikmi," povedal dnes predseda SaS Richard Sulík.

Predseda KDH Ján Figeľ tvrdí, že na rok 1968 treba spomínať, pretože je odkazom do budúcnosti. "Dnes sú tu krajiny, kde majú oveľa menej nádeje a šancí, ako máme my, preto nie je dôvod na skepsu. Musíme byť vďační za našu slobodu, vážiť si ju a byť voči nej zodpovední," konštatoval Figeľ.

 

 

01 - Modified: 2006-09-24 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: FIDESZ zrušil míting
01 - Modified: 2022-01-11 09:06:39 - Feat.: - Title: Politológ Mesežnikov pre HN o ruských vojskách v Kazachstane: Paralely s „bratskou pomocou“ Československu v auguste 1968 sa priam ponúkajú 02 - Modified: 2021-08-12 08:18:07 - Feat.: - Title: Súd s Kováčikom pokračuje, na pojednávaní je prítomný aj Fico 03 - Modified: 2021-06-07 15:09:54 - Feat.: - Title: Aj toto vypustili z úst. Top výroky politických homofóbov, medzi nimi aj Sulík či Matovič 04 - Modified: 2020-08-21 10:57:53 - Feat.: - Title: Matovič: Za názor prišli na nás s tankami, august 1968 je symbolom zrady 05 - Modified: 2020-08-21 10:31:57 - Feat.: - Title: Čaputová o auguste 1968: Tanky rozdrvili teóriu, že socializmus môže byť aj demokratický
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
20. apríl 2024 14:32