StoryEditor

Padol rozsudok. Veľkopodnikateľ Majský dostal deväť rokov väzenia

21.10.2015, 15:06
Autor:
SITASITATASRTASR
Dávida Brtvu odsúdili v kauze skrachovaných nebankových subjektov rovnako na deväť rokov, Patrik Pachinger dostal sedemročný trest.

V kauze skrachovaných nebankových spoločností dnes Špecializovaný trestný súd v Pezinku odsúdil podnikateľa Jozefa Majského na deväť rokov väzenia. Vinným ho uznal z trestného činu podvodu. Spoluobžalovaný Dávid Brtvu dostal rovnaký trest, Patrik Pachinger má vo väzení stráviť sedem rokov. Na návrh prokurátora senát z rozsudku vypustil trestný čin založenia a zosnovania zločineckej skupiny. Tresty si majú všetci traja odpykať v tretej nápravnovýchovnej skupine.

"Dôkazmi sa preukázala účasť obžalovaných na vymenovaných skutkoch. Súd má za to, že zhromaždené dôkazy spoľahlivo preukázali, že sa stal skutok, ktorý je predmetom obžaloby a že týchto skutkov sa dopustili obžalovaní," uviedol sudca okrem iného pri odôvodňovaní rozsudku.

V kauze tunelovania zvyšku nebankoviek BMG Invest a Horizont Slovakia prokurátor pôvodne žaloval Majského, Brtvu a Pachingera za trestné činy založenia a zosnovania zločineckej skupiny a podvodu.

Údajne manipulovali s pohľadávkami a majetkovými podielmi v niektorých spoločnostiach z portfólia majetku nebankoviek a iných spoločností. Za oklamanie klientov už dávnejšie odsúdili pôvodných šéfov BMG a Horizontu Vladimíra Fruniho, Mariána Šebeščáka a Františka Matíka.

Špeciálny súd trojicu Majský, Brtva a Pachinger neprávoplatne odsúdil už 27. apríla 2007 za trestné činy založenia a zosnovania zločineckej skupiny a podvodu. Majský vtedy dostal 12 rokov, Brtva 11 rokov a Pachinger 10 rokov.

Obžalovaní sa proti rozsudku odvolali. Najvyšší súd SR v októbri 2007 rozsudok zrušil a kauzu vrátil na opätovné prerokovanie. Obnovený proces sa súdu podarilo otvoriť 9. februára 2009 až na siedmy pokus.

Dvere pobočiek nebankových subjektov ostali zatvorené 4. februára 2002 pod zámienkou auditu. Od obyvateľov dovtedy stihli vyzbierať 62,78 miliardy slovenských korún (viac ako dve miliardy eur), pričom poškodených ostalo asi 170-tisíc ľudí. V konkurznom konaní dostali bývalí klienti Horizontu Slovakia naspäť 4,5 percenta zo svojich vkladov, spolu okolo 15,2 milióna eur.


Chronológia kauzy nebankoviek

21. októbra 2002 - Jozefa M. zadržala polícia na hraničnom priechode Bratislava-Berg pri pokuse vycestovať do Rakúska. V tento deň sa nedostavil na policajný výsluch. Vyšetrovateľ ho obvinil z trestného činu založenia, zosnovania a podporovania zločineckej a teroristickej skupiny v súbehu s trestným činom podvodu v súvislosti s uzatvorením pobočiek a následným krachom nebankových spoločností BMG Invest a Horizont Slovakia.

24. októbra 2002 - Po podrobnom výsluchu vzal službukonajúci sudca Okresného súdu Košice I Jozefa M. a jeho spoluobvineného Patrika P. do vyšetrovacej väzby.

28. mája 2003 - Jozefa M. navštívili v leopoldovskej väznici v rámci poslaneckého prieskumu poslanci Národnej rady SR Zuzana Plháková a Herman Arvay. Po prieskume informovali, že obvinený nemá žiadne námietky voči podmienkam vo väzbe.

23. augusta 2004 - S návrhom na podanie obžaloby ukončila polícia vyšetrovanie v kauze údajného tunelovania skrachovaných nebankových subjektov Horizont Slovakia a BMG Invest. Jozef M., Patrik P. a Dávid B. boli obvinení z trestného činu založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny a z podvodu. Jozef M. celú činnosť koordinoval. Práve on dal pokyn, aby vo februári 2002 zavreli pobočky BMG a Horizontu pod zámienkou auditu.

19. apríla 2005 - Generálny prokurátor SR Dobroslav Trnka nariadil prepustenie obvineného Jozefa M. na slobodu.

1. decembra 2006 - Sudca Špeciálneho súdu rozhodol, že podnikateľ Jozef M. zostáva vo vyšetrovacej väzbe. Dôvodom na uvalenie väzby bolo, že Jozef M. sa nezdržiaval na adrese, prostredníctvom ktorej s ním komunikoval súd a vyhýbal sa súdnemu konaniu.

15. januára 2007 - Jozef M. požiadal Špeciálny súd o prepustenie z väzby na kauciu 500.000 korún (16.596,96 eura). Pred senátom Špeciálneho súdu sa zároveň začalo konanie v kauze tunelovania nebankových spoločností BMG Invest a Horizont Slovakia bez hlavného obžalovaného. Súd v Pezinku akceptoval jeho žiadosť na konanie bez jeho prítomnosti.

23. apríla 2007 - Prokurátor navrhol Jozefovi M. ako údajnej hlave zločineckej skupiny v kauze nebankových subjektov 11,5 roka nepodmienečne v najľahšej prvej nápravnovýchovnej skupine, peňažný trest päť miliónov korún (165.969,59 eura) a zákaz podnikateľskej činnosti vo finančníctve na desať rokov. Rovnaký trest navrhol aj spoluobžalovanému Dávidovi B. Pre Patrika P. navrhol prokurátor osem rokov nepodmienečne v prvej nápravnovýchovnej skupine a navyše peňažný trest tri milióny korún (99.581,76 eura).

27. apríla 2007 - Senát Špeciálneho súdu v Pezinku uznal Jozefa M. za vinného z trestného činu založenia, zosnovania a podpory zločineckej skupiny v kauze nebankových subjektov Horizont a BMG a odsúdil ho na 12 rokov odňatia slobody v tretej nápravnovýchovnej skupine.

26. júna 2007 - Najvyšší súd SR zamietol žiadosť veľkopodnikateľa Jozefa M. a jeho spoločníkov Dávida B. a Patrika P. o prepustenie z väzby a predĺžil ju do 30. novembra 2007.

11. októbra 2007 - Najvyšší súd SR na neverejnom zasadnutí zrušil rozsudok Špeciálneho súdu v Pezinku nad Jozefom M. v kauze údajného tunelovania nebankových spoločností BMG Invest a Horizont Slovakia. Prípad Najvyšší súd SR posunul naspať na ŠS.

23. októbra 2007 - Plénum Ústavného súdu SR na svojom neverejnom zasadnutí rozhodlo, že Najvyšší súd SR musí prepustiť podnikateľa Jozefa M. a vyplatiť mu náhradu trov vo výške 7492 korún (248,69 eura). Svoje rozhodnutie zdôvodnil Ústavný súd SR tým, že Najvyšší súd SR uznesením z 26. júna 2007, ktorým sa lehota trvania väzby Jozefa M. predĺžila do 30. novembra 2007, porušil základné ústavné a ľudské práva sťažovateľa.

25. októbra 2007 - Jozefa M. prepustili z väzby. Najvyšší súd tak urobil na základe rozhodnutia Ústavného súdu SR.

4. júna 2008 - Hlavné pojednávanie v kauze tunelovania nebankových subjektov BMG Invest a Horizont Slovakia, ktoré sa malo začať po viac ako mesačnej prestávke, senát Špeciálneho súdu v Pezinku približne po hodine odročil.

9. decembra 2008 - Pre práceneschopnosť obhajcu obžalovaného Jozefa M. odročili na 16. a 23. januára pojednávanie Špeciálneho súdu.

16. januára 2009 - Hlavné pojednávanie v kauze vytunelovania nebankových spoločností BMG a Horizont Slovakia na Špeciálnom súde v Pezinku prerušili do 23. januára. Pred súd neprišiel obžalovaný Patrik P. Svojmu advokátovi ráno zaslal SMS správu o tom, že je s manželkou, ktorá rodí v handlovskej nemocnici.

23. januára 2009 - Hlavné pojednávanie v kauze vytunelovania nebankových spoločností BMG a Horizont Slovakia na Špeciálnom súde v Pezinku sa nezačalo ani na šiesty pokus. Pre práceneschopnosť obžalovaného Dávida B. proces odročili na február.

10. februára 2009 - Proces na Špeciálnom súde v Pezinku v kauze vytunelovania nebankových spoločností BMG Invest a Horizont opäť odročili. Súd vypočúval svedkov - bývalého manažéra nebankových subjektov Mariána Šebeščáka a novinárku Zuzanu Szatmáry. Svedkom na pojednávaní prehrali videozáznam z telefonického rozhovoru Vladimíra Fruniho s mužom, ktorým mal byť obžalovaný veľkopodnikateľ Jozef M. Zuzana Szatmáry sprostredkovala zverejnenie videozáznamu, ktorý Fruni nahral na lodi v Chorvátsku, prostredníctvom slovenského denníka. V rozhovore sa mali muži rozprávať o predaji spoločnosti BMG Invest, presnejšie o zmluvách k tejto transakcii.

19. marca 2009 - Proces s Jozefom M., Patrikom P. a Dávidom B. Špeciálny súd v Pezinku odročil. Dôvodom bola práceneschopnosť obhajcov.

27. apríla 2009 - Špeciálny súd opäť odročil hlavné pojednávanie s Jozefom M., Patrikom P. a Dávidom B.

3. augusta 2009 - Hlavné pojednávanie s trojicou obžalovaných v kauze vytunelovania nebankových subjektov BMG Invest a Horizont Slovakia odročil senát Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) v Pezinku na neurčito. Dôvodom bola ospravedlnená neprítomnosť obžalovaného Patrika P. pre pretrvávajúce zdravotné problémy.

17. februára 2010 - Špecializovaný trestný súd v Pezinku odročil hlavné pojednávanie s trojicou obžalovaných.

22. marca 2010 - Špecializovaný trestný súd v Pezinku odročil hlavné pojednávanie s trojicou obžalovaných - Jozefom M., Patrikom P. a Dávidom B.

15. apríla 2010 - Na Špecializovanom trestnom súde v Pezinku pokračovalo hlavné pojednávanie v kauze vytunelovania nebankoviek BMG Invest a Horizont Slovakia. Na pojednávanie sa dostavili všetci obžalovaní a vypovedať prišlo päť z dovedna šesť predvolaných svedkov.

26. mája 2010 - Proces v kauze tunelovania nebankových subjektov BMG Invest a Horizont Slovakia ŠTS v Pezinku odročil na september. Obžalovaný Dávid B. si údajne pri vystupovaní z auta poranil koleno a mal problémy s chôdzou.

3. januára 2011 - Hlavné pojednávanie Špecializovaný trestný súd v Pezinku odročil na marec. Dôvodom bola ospravedlnená práceneschopnosť obžalovaného Patrika P., ktorý nesúhlasil, aby sa bez neho pojednávalo.

7. marca 2011 - Pokračovalo hlavné pojednávanie v kauze tunelovania nebankových subjektov BMG Invest a Horizont Slovakia. Na ŠTS v Pezinku prišli všetci obžalovaní vrátane Patrika P.

7. septembra 2011 - Proces v kauze tunelovania nebankových subjektov BMG Invest a Horizont Slovakia pokračoval na ŠTS v Pezinku výsluchom troch svedkov. Jedným z nich bol policajný prezident Jaroslav Spišiak.

5. novembra 2012 – Proces v prípade tunelovania nebankových subjektov BMG Invest a Horizont Slovakia pokračoval na Špecializovanom trestnom súde v Pezinku výsluchom bývalého riaditeľa televízie Nova Vladimíra Železného. Svedok vypovedal prostredníctvom telemosta z Brna.

4. februára 2013 – Proces v prípade tunelovania nebankových subjektov BMG Invest a Horizont Slovakia, ktorý mal pokračovať na Špecializovanom trestnom súde v Pezinku, bol zrušený pre práceneschopnosť zákonného sudcu.

21. februára 2014 – Dávida B. z kauzy tunelovania BMG Invest Horizont Slovakia podmienečne prepustili z väzenia. Rozhodol o tom Okresný súd v Trnave, ktorý mu zároveň určil skúšobnú lehotu na štyri roky, rozhodnutie trnavského súdu je právoplatné. Obžalovaný si vo väznici v Hrnčiarovciach nad Parnou, okres Trnava, odpykával trest za spreneveru.

6. marca 2014 - Pojednávanie v kauze nebankoviek opäť nemohlo pokračovať. Problémom bola obhajoba obžalovaného Patrika P., pretože jeho obhajca ho odmietol ďalej zastupovať. Patrik P. povedal, že ho to prekvapilo a dozvedel sa o tom len 28. februára 2014. Špecializovaný súd ho ešte minulý týždeň vyzval, aby si do troch dní vybral nového obhajcu. Obžalovanému výzvu doručili 3. marca 2014, no nového obhajcu nemá a bez toho nemôže pojednávanie pokračovať.

5. mája 2014 - Senát Špecializovaného trestného súdu v Pezinku v procese s veľkopodnikateľom Jozefom M. a jeho dvoma spoločníkmi - Dávidom B. a Patrikom P. v kauze tunelovania nebankových subjektov nepristúpil k čítaniu záverečných rečí a hlavné pojednávanie odročil. Čítali sa listinné dôkazy. Proces sa musel odročiť z dôvodu, že sa nedostavili dvaja predvolaní svedkovia.

4. augusta 2014 - Na pojednávaní na ŠTS v Pezinku sa zúčastnili obžalovaní Jozef M., Dávid B. a Patrik P. Predvolaní boli aj poslední štyria svedkovia, dostavili sa však traja, dvaja za stranu obžaloby, jeden za obhajobu a jeden sa nezúčastnil bez ospravedlnenia. Predseda senátu a prokurátor špecializovanej prokuratúry sa pri vypočúvaní zaujímali najmä o finančnú správu a účtovníctvo spoločností Horizont Slovania a BMG invest, ktoré skončili v konkurze, ako aj o doterajší postup pri odškodňovaní veriteľov.

18. novembra 2014 – Senát Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) v Pezinku odročil pojednávanie na 10. marca 2015, keďže jeden z obžalovaných Patrik P. sa ospravedlnil z vážnych zdravotných dôvodov a súhlas na konanie v neprítomnosti nedal. Špeciálny prokurátor Ján Šanta povedal, že v tejto 13 rokov trvajúcej kauze ide už o 25. odročenie. Ani aktuálnemu ospravedlneniu Patrika P. veľmi neverí.

10. marca 2015 – Vynesenie rozsudku nad veľkopodnikateľom Jozefom M. a ďalšími dvoma obžalovanými v kauze tunelovania nebankových spoločností Horizont Slovakia a BMG Invest sa skomplikovalo. Špecializovaný trestný súd v Pezinku rozhodol, že bude čakať na vydanie Františka Matíka, ktorého koncom januára 2015 zadržali v Srbsku. Pojednávanie bolo naplánované hneď na pondelok 16. marca. Predseda senátu Vladimír Peteja ho odročil na 26. mája. Stotožnil sa s návrhom Petra Filipa, obhajcu Jozefa M., aby bol ešte vypočutý Matík.

26. mája 2015 – Súdne pojednávanie s bývalým veľkopodnikateľom Jozefom M. a ďalšími dvoma obžalovanými v kauze tunelovania nebankových spoločností Horizont Slovakia a BMG Invest sa neuskutočnilo. Súd čakal na dodanie zadržaného Františka M., ktoré sa do lehoty naplánovaného termínu nezrealizovalo. ŠTS ho chcel v prípade vypočuť ako svedka.

14. októbra 2015 – V kauze tunelovania nebankových spoločností Horizont Slovakia a BMG Invest na Špecializovanom trestnom súde (ŠTS) v Pezinku odzneli záverečné reči.

 

01 - Modified: 2007-10-18 17:18:00 - Feat.: 0 - Title: Kurz eura dnes dosiahol voči doláru rekord
01 - Modified: 2022-12-28 23:20:48 - Feat.: - Title: Keď banky slúžili politikom a nebankovky stavali pyramídy 02 - Modified: 2022-08-03 14:21:40 - Feat.: - Title: Na Slovensku máme unikát: Klienti sa musia súdiť o právo súdiť sa 03 - Modified: 2021-02-04 14:05:38 - Feat.: - Title: Dlhé roky bol na úteku. Posledný žijúci z kauzy nebankoviek sa pokúša dostať na slobodu 04 - Modified: 2020-07-01 12:38:34 - Feat.: - Title: Šanta: Majského stav sa zázračne zhoršil. Žneme, čo Kočner s Trnkom zasiali 05 - Modified: 2019-10-23 08:06:48 - Feat.: - Title: Najvyšší súd opäť vyzval znalcov, aby sa vyjadrili k zdravotnému stavu Jozefa Majského
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 19:59