Ján Rudolf chce prinavrátiť dobré meno úradu a zaviesť transparentné procesy nakupovania.HN Peter Mayer
StoryEditor

Šéf štátnych rezerv o rozhodnutí k nákupu testov: Opozíciu ide rozhodiť, nepochybili sme

14.07.2021, 13:55
Autor:
TASRTASRredred
Ján Rudolf uviedol, že rozhodnutie Úradu pre verejné obstarávanie o porušení sa netýka nákupu od trnavskej firmy.

Nie je pravda, že Správa štátnych hmotných rezerv podľa Úradu pre verejné obstarávanie trikrát nakupovala antigénové testy v rozpore so zákonom.

Úrad konštatoval porušenie len v jednej zo štyroch zákaziek a aj s tým Správa štátnych hmotných rezerv nesúhlasí, netýkalo sa to pritom zmluvy s trnavskou firmou Eurolab Lambda.

​Vyhlásil to predseda štátnych rezerv Ján Rudolf na stredajšej tlačovej konferencii. Ohradil sa voči podľa neho zavádzajúcim tvrdeniam niektorých predstaviteľov opozície.

"Základný spor je v kvalite testov. Ide len o jednu zákazku zo štyroch a nie sú to testy od firmy Eurolab Lambda. Takže podstata problému je úplne inde, ako tvrdia opoziční politici," hovorí Rudolf.

Za nákupmi si stoja

"Nie je pravda, že Správa štátnych hmotných rezerv podľa Úradu pre verejné obstarávanie trikrát nakupovala testy v rozpore so zákonom. Ide o jednu zo štyroch zákaziek a aj s týmto zistením nesúhlasíme. Nie je pravda, že nákup antigénových testov, ktoré dodala trnavská firma, bol nezákonný. Nie je pravda, že Správa štátnych hmotných rezerv porušila zákon pri 50-miliónovom nákupe. Sporný je len nákup za 3,9 milióna eur," tvrdí Rudolf.

Odmieta spochybnenie kvality testov pri jednej zo zmlúv, aj preto sa voči rozhodnutiu ÚVO odvolali.

​Podčiarkol, že nateraz čakajú na rozhodnutie a majú i možnosť požiadať o preskúmanie rozhodnutia Úradu pre verejné obstarávanie aj na príslušnom súde. Nechce však predbiehať. Za nákupmi stojí.

Pripomenul, že testy nakupovali na základe požiadavky vlády a ministerstva zdravotníctva, pričom na posúdenie testov bola zriadená odborná komisia so zástupcami viacerých inštitúcií.

Dve kontroly

Šéf štátnych rezerv vysvetlil, že ÚVO realizoval dve kontroly nákupu antigénových testov. Prvá sa mala týkať nákupu 500-tisíc testov za 2,9 milióna eur s DPH od spoločnosti Eurolab Lambda.

V tomto prípade podľa jeho slov úrad konštatoval, že pri zadávaní zákazky zabezpečili štátne rezervy, aby nedošlo ku konfliktu záujmov a postupovali v súlade so zákonom.

Uviedol, že podľa rozhodnutia úradu uskutočnili okrem iného relevantné procesné úkony z hľadiska obstarávania, existovali dôvody na priame rokovacie konanie a uzatvorenie zmluvy bolo zákonné.

Dodal, že ÚVO v tomto prípade zastavil konanie a podobné závery preniesol aj na preskúmavanie nákupu 13 miliónov antigénových testov na celoplošné testovanie.

Rudolf priblížil, že pri tomto nákupe šlo o tri zákazky s troma firmami a ÚVO konštatoval pochybenie len pri jednej. Tá sa však nemala týkať nákupu od trnavskej firmy.

"Ide ich rozhodiť"

Rudolf sa preto ohradil aj voči vyjadreniam opozičných predstaviteľov a lídrov strán Smer-SD a Hlas-SD. Od bývalých premiérov očakáva viac ako to, že si prečítajú len titulky v médiách.

"Ide ich rozhodiť. Ale ÚVO povedal, že sme nepochybili. Žiaľ, ÚVO nebrnká na ich strunu," podotkol a vyzval ich, aby si prečítali rozhodnutie úradu.

Správa štátnych hmotných rezerv mala podľa rozhodnutia Úradu pre verejné obstarávanie pri nákupe testov na ochorenie COVID-19 postupovať v rozpore so zákonom, konkrétne princípom transparentnosti a rovnakého zaobchádzania.

Štátne rezervy so zistením nesúhlasí a odvolala sa. Rozhodnutie teda nie je právoplatné, v odvolacom konaní bude rozhodovať Rada ÚVO.

Opozícia v tejto súvislosti kritizovala nákupy testov od trnavskej firmy, hovorila o prepojeniach na predstaviteľov vlády či o netransparentnosti.

01 - Modified: 2024-03-06 10:20:03 - Feat.: - Title: Skončil ďalší nominant SaS. Novým predsedom Správy štátnych hmotných rezerv bude Slavomír Šoffa 02 - Modified: 2024-02-23 13:51:08 - Feat.: - Title: Najväčšia štúdia o očkovaní proti covidu odhaľuje skutočné zdravotné riziká, ktorým čelíte 03 - Modified: 2024-02-16 23:00:00 - Feat.: - Title: Dlhý covid vplýva inak na deti aj tehotné. U nás pomoc chýba 04 - Modified: 2024-01-24 23:00:00 - Feat.: - Title: Ako sa symptómy covidu zmenili s každým novým variantom 05 - Modified: 2024-01-16 08:33:46 - Feat.: - Title: Ohrozenie zdravotného systému a 7000 obetí. Štúdia odhaľuje dôsledky neočkovania sa proti covidu
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
18. apríl 2024 22:51