StoryEditor

SDKÚ čaká kľúčové rozhodnutie. Či prežije

26.09.2014, 00:00
Bývalý líder pravice sa potáca na hranici zvoliteľnosti. Už v sobotu sa preto bude rozhodovať, či si zvolí zmenu.

Pavol Frešo

Ten, ktorý mal vdýchnuť do SDKÚ nový život. A to v čase, keď bola takmer na historickom minime. Takéto mohli byť očakávania časti ľudí, keď Frešo nastupoval na predsednícky post. Teda presne na ten, ktorý ide teraz obhajovať. „Akékoľvek programové ciele, či v ekonomike, v práve alebo v sociálnych veciach, musia na svojom konci zrozumiteľne riešiť dennodenné problémy ľudí,“ hlásal Pavol Frešo pred dvoma rokmi, keď kandidoval za šéfa strany. Už v tom čase bol populárny bratislavský župan, ktorý si získal podporu najmä v štruktúrach na západe krajiny. Dva roky jeho pôsobenia v čele strany sa však ukázali, že úpadok modrých sa mu zadržať nepodarilo. SDKÚ sa v posledných prieskumoch dostala pod štyri percentá a Frešo začal strácať podporu aj vo vlastných radoch. V strane totiž čoraz viac počuť hlasy volajúce po jeho výmene. Napriek tomu na to, aby ho kongres zosadil z postu predsedu, by bola potrebná trojpätinová väčšina hlasov delegátov. V sobotu však chce predstaviť novú líniu, ktorá má v najbližších dvoch rokoch stranu opäť vyniesť hore.

Ondrej Matej

Pre verejnosť menej známy, no v úzadí dôležitý človek strany. Istý čas pôsobil ako predseda SDKÚ pre Prešovský kraj, neskôr sa stal poslancom a tiež radil expremiérke Ivete Radičovej, a to najmä pre oblasť dopravy. Práve to je totiž oblasť, na ktorú sa dlhé roky špecializuje. V minulosti totiž predsedal Dozornej rade Železničnej spoločnosti Slovensko. A po jej rozdelení sa stal predsedom predstavenstva a generálnym riaditeľom Železníc. Dnes tvrdí, že vďaka tomu všetkému nadobudol dostatočné manažérske schopnosti a politické skúsenosti, aby zachránil potápajúcu sa stranu. „Ak chceme populisticky rozdávať dôchodcom vianočné príspevky, musíme najskôr na to vytvoriť ekonomické prostredie. Urobiť zmeny v sociálnom a vo verejnom systéme či zoštíhliť neefektívny prebujnený štát,“ povedal Matej. To, či sa vôbec postaví do súboja o predsednícky post, je však otázne. No spolieha sa na to, že ak kongres Frešovi nechváli jeho víziu programu do ďalších rokov, tak odstúpi sám.

01 - Modified: 2006-10-26 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Povinní sporitelia pribúdajú
01 - Modified: 2024-04-23 09:20:03 - Feat.: - Title: Fedor Flašík mal veľké ústa 02 - Modified: 2024-04-23 09:23:47 - Feat.: - Title: Je to o konkurencieschopnosti 03 - Modified: 2024-04-19 10:57:33 - Feat.: - Title: GALÉRIA Zrušené zubné benefity či Huliakov dymový experiment. Internet satiricky reaguje na aktuálnu politickú scénu 04 - Modified: 2024-04-14 07:42:10 - Feat.: - Title: Kto sa nádejal, že skončí politický blázninec, sa mýlil. Na Slovensko sa valia dve zásadné veci 05 - Modified: 2024-04-11 08:10:07 - Feat.: - Title: Čo by mohlo pomôcť? Jedno spoločné video Pellegriniho s Korčokom (komentár)
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
25. apríl 2024 16:37