StoryEditor

Médiá nás nesmú zastrašovať, nech rozhodne súd, odkazuje Aliancia za rodinu

20.01.2015, 15:12
Autor:
TASRTASR

Predstavitelia Aliancie za rodinu (AZR) reagovali dnes na odmietnutie slovenských televízií odvysielať televízny spot podporujúci referendum o rodine na svojich obrazovkách. Podľa nich ide o nezákonnú cenzúru v médiách.

Ústava SR je položená na základoch základných ľudských práv a slobôd, medzi ktoré patrí sloboda prejavu a rovnako aj to, že manželstvo je manželstvo muža a ženy," povedal na tlačovej besede v Bratislave Anton Chromík, hovorca AZR.

Podľa neho na mnohé médiá je vyvíjaný nátlak, aby neotvárali celospoločenskú diskusiu, ktorú mal iniciovať spot aliancie. "Nie sme politickou stranou, sme občianska iniciatíva, viac ako 109 občianskych organizácií, a preto sa na nás nevzťahujú ustanovenia o politickej reklame," vysvetlil Chromík a dodal: "Takéto zastrašovanie médií sa musí skončiť a preto o takto vážnej otázke slobody prejavu a jej obmedzenia musí rozhodnúť súd."

Druhý hovorca AZR Peter Kremský vyjadril znepokojenie nad tým, že slovenské médiá informujú jednostranne, často demagogicky. "Veľmi často nám podsúvajú veci, ktoré sme nikdy nepovedali, ani sme ich nikdy nechceli," doplnil s tým, že mediálne pokrytie témy referenda za rodinu je veľmi jednostranné.


Hovorca Aliancie za rodinu Anton Chromik (vľavo). Snímka: SITA/J. Jakubčo

"Pritom je to téma, ktorá bude určovať priebeh vývoja spoločnosti na ďalšie roky." Podľa Kremského médiá na Slovensku ľuďom hovoria, čo si majú myslieť, ako sa majú na veci pozerať. "Hovorí to o nízkej úrovni vyspelosti médií a nízkej úrovni pochopenia demokracie," poznamenal a priblížil aj udalosti, ktoré sa v súvislosti s aktivitami aliancie stali na akademickej pôde.

"Žilinská univerzita nám zrušila komerčný prenájom priestorov pre besedu s pani Željkou Markič, líderkou chorvátskeho referenda, na základe toho, že je to jednostranné. Keď organizujeme diskusný večer s niekým, tak asi nemôže byť iný ako jednostranný, keď je tam jeden pozvaný hosť." Kremský napriek "mentálnemu klientelizmu", ktorý podľa neho často vládne v slovenských médiách, verí, že sa aliancii podarí otvoriť diskusiu na referendové témy o ochrane rodiny a začne sa o nich rozprávať "otvorene, férovo, s rešpektom voči druhej strane".

Referendum sa uskutoční 7. februára a na hlasovacích lístkoch budú tri otázky z pôvodných štyroch, jednu zamietol Ústavný súd SR.

 

01 - Modified: 2007-02-20 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Vyriešili dlh
01 - Modified: 2024-04-22 05:50:51 - Feat.: - Title: Ekvádorčania v referende podporili boj s ozbrojenými gangmi 02 - Modified: 2024-04-15 08:27:47 - Feat.: - Title: Ako ukončiť vojnu na Ukrajine? Turci predložili nový návrh: zmrazenie hraníc na súčasnej frontovej línii 03 - Modified: 2024-02-08 12:20:14 - Feat.: - Title: Podľa írskej ústavy sú povinnosti ženy v domácnosti, ale referendum by mohlo zmeniť jej sexistické znenie 04 - Modified: 2024-02-04 15:31:26 - Feat.: - Title: Parížania v referende rozhodujú o zdražení parkovania pre vozidlá SUV 05 - Modified: 2024-02-06 16:01:56 - Feat.: - Title: Na referende v Paríži hlasujú o zdražení parkovania pre SUV
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
25. apríl 2024 08:53