StoryEditor

Verzia lúpežnej vraždy padá

01.01.2014, 23:00

„Nebolo to vykonané tak, že vrah čakal s úmyslom ho zavraždiť,“ vyhlásil ešte v roku 2012 vtedajší policajný prezident Jaroslav Spišiak o vražde prominentného právnika Ernesta Valka. Polícia v tom čase pracovala najmä s verziou, že išlo o lúpežné prepadnutie. Objavili sa aj informácie, že páchatelia už sedia vo väzení pre iné lúpeže. Minister vnútra Robert Kaliňák tvrdil, že prípad je tesne pred ukončením. No ani po troch rokoch od vraždy sa tak nestalo. Najnovšie informácie z vyšetrovania navyše naznačujú, že Valka nezastrelil lupič. To, že zrejme nešlo o náhodnú vraždu, povedal v rozhovore pre HN ešte v novembri námestník generálneho prokurátora pre trestný úsek Peter Šufliarsky. „Pri takýchto skutkoch a pri takejto závažnej trestnej činnosti z môjho profesionálneho hľadiska a praxe náhody neexistujú,“ reagoval Šufliarsky na margo toho, či doma prekvapil Valko zlodeja.

V tejto fáze vyšetrovania môžu podľa neho pomôcť najmä svedecké výpovede. Odborníci sa obávajú, že vražda sa nikdy neobjasní. Podľa bezpečnostného analytika Milana Žitného proti hrá najmä čas a neochota.

Valko ako advokát zastupoval politickú elitu a ľudí z biznisu. Pre štát pracoval napríklad v spore Slovenského plynárenského priemyslu o Duckého zmenky. Ján Ducký ako šéf SPP podpísal zmenky v hodnote niekoľkých miliárd korún. Firmy, ktoré sa k nim dostali, sa o peniaze sporia dodnes. Valko bol zainteresovaný aj do kauzy Tipos, kde štátu hrozí, že bude musieť zaplatiť 66 miliónov eur cyperskej spoločnosti Lemikon Limited za neoprávnené používanie know-how.(mr)

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
25. apríl 2024 00:44