StoryEditor

Tri scenáre, ako môže dopadnúť snem SDKÚ

27.09.2014, 00:00

Na dnešnom sneme SDKÚ sa bude rozhodovať o budúcnosti niekdajšieho lídra pravice. Kongres má odpovedať na otázku, či stranu povedie doterajší predseda Pavol Frešo alebo jeho rival Ondrej Matej. V hre zostáva aj ďalší kandidát Peter Slávik.

HN vám prinášajú možné scenáre, ako toto rozhodovanie straníkov môže dopadnúť.

1. Status quo
Terajší líder SDKÚ Pavol Frešo sa už nechal počuť, že sa na kongrese dobrovoľne nehodlá vzdať pozície predsedu strany. A to aj napriek kritike zo straníckych štruktúr, podľa ktorej ženie zoskupenie do záhuby. Zo strany odišli kľúčové tváre ako Mikuláš Dzurinda, Ivan Mikloš či Lucia Žitňanská a nepodarilo sa zastaviť ani pád preferencií. Frešo sa však kritike bráni. Ak ma členovia chcú vymeniť, musia o tom rozhodnúť troma pätinami hlasov, odkázal kritikom. Sám však neverí, že by bolo takéto hlasovanie úspešné.

Na sneme si chce nechať schváliť svoju víziu do roku 2016. Politológ Tomáš Koziak však veľkú zmenu neočakáva ani v prípade, ak by Frešovi táto vízia prešla. „Ani za dva roky Pavol Frešo neukázal, že by stranu vedel potiahnuť niekde inde, ako je. Boli doňho vložené veľké očakávania, no nevyužil ich,“ uviedol Koziak. V takomto prípade by sa tak strana podľa neho mohla pred ďalšími parlamentnými voľbami ocitnúť na pokraji zániku a do parlamentu by sa nemusela dostať.

2. Líder bez dôvery
Zložitejšia situácia by mohla nastať, ak by Frešovi kongres víziu neschválil. Ten totiž už avizoval, že by ho to nedonútilo odísť predčasne zo stoličky predsedu. To by podľa Koziaka bola najhoršia alternatíva pre SDKÚ. Frešo by totiž zostal na čele aj bez širokej podpory jeho vedenia a predstavy o fungovaní strany.

Najpravdepodobnejším výsledkom by tak podľa odborníka bolo, že SDKÚ by v najbližších voľbách zostala pred bránami parlamentu. Už dnes je jasné, že v takom prípade by bol lídrom kandidátky Frešov blízky spolupracovník Martin Fedor. A to by mohlo voličov ešte viac zneistiť. „Žiadna strana, ktorá je slabá vnútorne, nemôže bodovať navonok,“ vysvetľuje Koziak.

3. Výmena vedenia
Ak by k výmene Freša v sobotu došlo, s najväčšou pravdepodobnosťou by ho vystriedal bývalý poradca Ivety Radičovej a odborník na dopravu Ondrej Matej. Tretí kandidát, Peter Slávik, je totiž v nevýhode, keďže ako komunálny politik je pomerne neznámy. Navyše, podľa politického analytika Jána Baránka je jeho program pomerne nevýrazný a neprináša zmenu, ktorú strana potrebuje.

Okolo Mateja je nový tím, ktorý by chcel postaviť stanu opäť na nohy. Patrí k nim aj bývalá riaditeľka Rádia Expres Eva Babitzová, ktorá by sa chcela stať podpredsedníčkou SDKÚ. „Toto by bola voči voličom asi najčistejšia cesta, pretože je zjavné, že si pýtajú zmenu,“ komentoval variant Koziak. Navyše, na Slovensku podľa neho platí, že aj silné a stabilné strany môžu veľmi rýchlo úplne zmiznúť. Svedčí o tom úpadok HZDS či SNS.

 

01 - Modified: 2006-10-27 06:08:00 - Feat.: 0 - Title: Taliansky automobilový koncern Fiat vykázal v 3. štvrťroku zisk 200 miliónov EUR
01 - Modified: 2024-03-17 11:59:29 - Feat.: - Title: Sme rodina si na sneme opätovne za predsedu zvolilo Borisa Kollára 02 - Modified: 2024-02-03 14:30:06 - Feat.: - Title: Mimoparlamentné strany Šanca a Demokrati sa zlúčia, stane sa tak na sneme 03 - Modified: 2024-01-20 08:20:46 - Feat.: - Title: KDH usporiada snem 16. marca v Trenčíne, bude sa voliť predseda hnutia 04 - Modified: 2023-05-16 13:49:15 - Feat.: - Title: V OĽaNO sa nenápadne povyšovalo. V hnutí vzniká tlak na rozrastanie základne 05 - Modified: 2023-05-13 14:19:11 - Feat.: - Title: Kollár vylúčil Smer z povolebnej spolupráce. O voličov sa bije s Matovičom
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
20. apríl 2024 16:27