StoryEditor

Figeľ: Časť opozície kritizuje dohodu KDH so Smerom z ješitnosti

01.06.2014, 14:14
Autor:
tasr, stltasr, stl

Niektorí opoziční politici, ktorí kritizujú dohodu KDH a vládneho Smeru na zmenách v ústave, politikárčia alebo tak robia z ješitnosti, keďže do nich nie sú zapojení tak, ako by si želali. V dnešnej diskusnej relácii TA3 V politike to povedal líder KDH Ján Figeľ. Zmena ústavy podľa neho totiž vôbec nie je bežná vec.

"Toto nebol "deal". Toto bola dohoda o dôležitých zmenách aj v oblasti rodinného práva a v justícii, kde sme zadefinovali naše kritériá na politickú priechodnosť a ústavnú kompatibilitu ústavných zmien,“ uviedol Figeľ na margo spolupráce so Smerom. Práve odvaha a zodpovednosť kresťanských demokratov umožnila, že sa otvorila diskusia o týchto témach, dodal.

Figeľ tiež odmieta, aby dohoda so Smerom súvisela s tým, že by KDH chcelo so súčasnou vládnou stranou vytvoriť po najbližších parlamentných voľbách v roku 2016 koalíciu. „Toto nie je o budúcich koalíciách, ale o krajine, ktorá potrebuje vážne ozdravné zmeny,“ podčiarkol. KDH je podľa Figeľa ochotné robiť tieto zmeny napriek kritike médií či „platených alebo neplatených osočovateľov“.

Predseda opozičnej SDKÚ-DS Pavol Frešo si myslí, že na zrozumiteľnú zmenu ústavy treba nájsť širšiu dohodu, než je dohoda len dvoch strán „Ak chcete urobiť zrozumiteľnú zmenu ústavy, tak ju robíte tak, že hľadáte ďaleko širšiu dohodu než to, čo sme tu videli,“ povedal Frešo, ktorý rovnako ako Figeľ diskutoval len s moderátorom. Dôkazom toho, že je to možné, bolo podľa neho schválenie ústavného zákona o dlhovej brzde naprieč celým politickým spektrom.

Do diskusie o zmenách v ústave vnieslo emócie práve to, že nešlo o debatu medzi celou opozíciou a Smerom, ale len jednej strany a navyše odštartovala tesne pred prezidentskými voľbami, kde bol jedným z kandidátov premiér a líder Smeru Robert Fico, tvrdí Frešo. „Tým, že za to prevzali zodpovednosť dve strany, myslím, že by tieto dve strany mali tento návrh dopracovať tak, aby mali širšiu podporu medzi opozíciou,“ doplnil.

Formulácie zákona sa podľa Figeľa dajú momentálne v parlamente upravovať tak, aby priniesli viac svetla a dôveryhodnosti do justície. „Som presvedčený, že podpora pre novelu ústavy môže byť oveľa širšia, než bola v prvom čítaní," vyhlásil. Predseda SDKÚ však povedal, že väčšina členov jeho strany zrejme novelu ústavy nepodporí.

Líder KDH tiež v relácii vylúčil, aby previerky sudcov zakotvené v novej novele, ktoré kritizuje časť opozície, priniesli čistky v justícii. Poistkami proti tomu je podľa neho samotné preverovanie v súčinnosti s Národným bezpečnostným úradom, kontrola výsledku disciplinárnym senátom, ktorý zriaďuje Súdna rada a poslednou inštanciou v tomto procese je podľa Figeľa prezident SR.

01 - Modified: 2006-06-09 08:42:00 - Feat.: 0 - Title: Slováci minuli vlani v Španielsku 53 mil. eur
01 - Modified: 2024-04-18 18:00:37 - Feat.: - Title: Parlament v prvom čítaní schválil zákon o strategických investíciach, opozícia ho kritizuje 02 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Hovoria im vlci. Aká je agenda mladých smerákov v parlamente? Glücka zaujímajú regióny, Mažgúta kultúra 03 - Modified: 2024-04-16 19:03:09 - Feat.: - Title: Koaličný valec. Opozícia kritizuje odvolanie Jána Mazáka z funkcie predsedu Súdnej rady 04 - Modified: 2024-04-15 13:11:49 - Feat.: - Title: Príspevok na opatrovanie detí s ŤZP by sa mohol zvýšiť zo 100 na 300 eur, navrhuje opozícia v parlamente 05 - Modified: 2024-04-15 14:22:15 - Feat.: - Title: Fico kritizuje opozíciu: Nerozumeli tomu a my sa s tým teraz boríme. U Ódora nepohli ani prstom
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 16:42