StoryEditor

Procházka by po voľbách zrušil licencie. Na sociálne balíčky by nesiahol

20.07.2015, 11:01
Autor:
SITASITA

Predseda Siete Radoslav Procházka v prípade úspechu v budúcoročných parlamentných voľbách nesiahne na sociálne balíčky, ktoré ohlásila vláda Roberta Fica. „Politikov, ktorí hovoria, že všetko je zlé, všetko treba zrušiť a vymeniť, tých je tu dosť, s tými nesúťažíme. My si nemyslíme, že treba po každých voľbách začínať od roku nula, spisovať čierne knihy a všetko to tu odznova prekopať. Nebudeme v žiadnom rozsahu znižovať sociálny štandard na Slovensku,“ povedal v rozhovore pre agentúru SITA Procházka. Vláda chce do volieb po prvom balíčku schváliť aj druhý sociálny balík, oba majú hodnotu približne 450 miliónov eur.

Ak Sieť po voľbách dostane príležitosť, zruší podľa Procházkových slov daňové licencie. „Ak niečo zrušíme, tak je to daň zo straty, ktorá nemá opodstatnenie, nepriniesla žiadne benefity v porovnaní s nákladmi, ktoré na ňu boli vynaložené. Daň zo straty, ktorá úplne zbytočne dusí niektorých malých domácich podnikateľov, tú zrušíme. Ale nemáme takú optiku, že teraz všetko bolo zlé a všetko treba zrušiť,“ vysvetlil líder Siete. Neplatcovia dane z pridanej hodnoty (DPH) s tržbami do 500-tisíc eur platia bez ohľadu na to, či skončili v strate alebo v zisku, každý rok daňovú licenciu 480 eur, platcovia DPH s tržbami do 500 tisíc eur platia licenciu 960 eur a všetky subjekty s tržbami nad pol milióna eur platia licenciu 2 880 eur. Povinné daňové licencie schválila Ficova vláda v roku 2013.

Procházka si myslí, že opraviť treba skôr niektoré mechanizmy nastavené v systéme. „Napríklad v zdravotníctve je to veľmi viditeľné. Nakupujú sa prístroje v sumách, kde neviete ani tie nuly dopočítať. Na druhej strane, v nemocnici v krajskom meste, v štvrtom najväčšom na Slovensku, sa pacienti zapisujú do poradovníkov na sprchy a niektorí, ktorí majú menej šťastia, sa dostanú do sprchy o pol tretej v noci. Lekári a sestry boli na odchode z tej nemocnice, lebo v takých katastrofálnych podmienkach sa nedá žiť. Tie priority sú posunuté a súvisí to podľa mňa aj s tým, že v tomto priestore operuje príliš veľa schránkových firiem,“ konštatoval Procházka.

Predseda Siete pripomenul, že zdroje sú, len ich treba efektívne použiť tam, kde prinesú čo najväčší úžitok ľuďom, ktorí sa na tie zdroje zbierajú. Predstava, že štát má nejaký mešec, ktorý by padol zhora, je tu nejaký oslík, ktorému stačí povedať potras sa a potom tie peniažky porozdávať, nefunguje. „Každé euro, ktoré štát má, musí pre neho niekto zarobiť. A najviac tomu štátu pomáha stredná vrstva, od ktorej však dnes štát chce, aby živila aj tých najbohatších, oligarchiu a aby financovala aj programy sociálnej pomoci pre tých, ktorí nemali toľko šťastia. Len to sa nedá donekonečna zdierať tú strednú vrstvu z kože,“ poznamenal Procházka. Týmto ľuďom chce dať Sieť reálnu nádej na to, že si štát začne vážiť ich príspevok k tomu, že je tam, kde je.

Aj keď zásluhy na raste Slovenska si prisvojujú politici, za to, že Slovensko je úspešnou krajinou, sa podľa Procházku zaslúžili ľudia, ktorí v ňom zostali žiť a každý deň chodia do práce. „My chceme pridať k tomu úspechu ešte jednoduchý štát, ktorý funguje, aby za všetko to úsilie, ktoré mu ľudia venovali, dostali naspäť kvalitné, dostupné verejné služby,“ dodal líder Siete. Ľudia podľa neho nemajú apriori negatívny postoj voči tomu financovať niektoré veci zo spoločných zdrojov, ale chcú tie veci vidieť. „Chcú vidieť, že školstvo sa hýbe dopredu, že v zdravotníctve je základná miera dôstojného zaobchádzania s pacientom, že sa tie cesty stavajú. Keď sa na ten štát skladajú, tak by mali dostať niečo naspäť. A oni dostanú niečo naspäť, ak ten štát bude jednoduchý a bude sa sústreďovať na vlastný výkon. A tí, ktorí ten štát reprezentujú, budú niesť za výkon osobnú zodpovednosť,“ konštatoval Procházka. Podľa neho to nemusí byť až taký veľký zázrak, treba si však dopredu stanoviť priority a potom sa ich držať. „Preto hovorím o zmluve Siete so Slovenskom, z čoho nezľavíme a čo by národ mal vedieť, že na tieto veci sa môže spoľahnúť, je vernosť regiónom a trvanie na osobnej zodpovednosti,“ uzavrel Procházka.

01 - Modified: 2007-07-26 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Udalosti
01 - Modified: 2024-04-18 07:09:05 - Feat.: - Title: OSN žiada v Južnom Sudáne urýchlené kroky s cieľom uskutočniť plánované voľby 02 - Modified: 2024-04-17 21:09:36 - Feat.: - Title: USA obnovujú ropné sankcie proti Venezuele, nečakajú férové voľby 03 - Modified: 2024-04-10 16:39:49 - Feat.: - Title: Lídri sú kvôli USA znepojení. Harrisová pripustila, že novembrové voľby v USA môžu byť posledné demokratické 04 - Modified: 2024-04-10 12:04:22 - Feat.: - Title: Smršť medzi influencermi po voľbách. Pil C-ho vyháňajú zo Slovenska, Attila prišiel o sponzora a Rytmus zase nič nepochopil 05 - Modified: 2024-04-10 13:17:17 - Feat.: - Title: Naď vysvetľoval kontroverznú kampaň Demokratov: Pôjdeme na hranu, výroky na našich bilbordoch sú nechutné
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 04:38