StoryEditor

Podpisovanie zmlúv krátko pred voľbami je predvolebný folklór

14.10.2013, 00:00

Politici sú tlačení aj svojimi sponzormi, kvôli čomu môžu byť nútení riskovať svoju budúcnosť, myslí si politológ Koziak.

Uzatváranie zmlúv tesne pred voľbami – sú to u nás výnimočné prípady?

Nie, označil by som to za predvolebný folklór. Aj keď sú paradoxné hlavne v prípade ľudí, ktorí kandidujú aj na nasledujúce obdobie a tieto prípady by mohli ohroziť ich zvolenie. Z tohto dôvodu nad tým pre mňa visí otáznik, prečo to robia. Viem si to však predstaviť v prípade, že sú si vopred istí svojim úspechom. Treba povedať, že funkcionári sú tlačení aj svojimi sponzormi, kvôli čomu môžu byť nútení aj v tomto čase riskovať svoju politickú budúcnosť.

Môžu sa spoliehať aj na to, že si to nikto nevšimne, lebo o politiku samospráv sa ľudia príliš nezaujímajú?

Môžu, ale potom by som to označil ako naivné a hlúpe, lebo pozornosť médií je pred voľbami veľká. Je to asi aj o tom, nakoľko si politici veria, že to neotrasie ich preferenciami. Spočítajú si, z čoho majú väčší prospech, či im zisk z uzatvorenia podozrivých zmlúv vynahradí stratu niekoľkých hlasov voličov.

Nie sú zodpovední aj miestni ľudia či poslanci, ktorí si to nevšímajú?

Pokiaľ by bola naša spoločnosť nastavená ako v západných demokratických krajinách, kde sa odstupuje aj za menšie škandály, nedialo by sa to. U nás nie je taký tlak, ako napríklad vo Francúzsku, Veľkej Británii či v Nemecku. Problém je aj v našich politikoch, ktorí majú zjavne posunuté morálne hranice a absencia verejnej mienky ich bude posúvať ešte ďalej.

Aké pravidlá by sme mali zaviesť, aby sa to zmenilo, alebo čo zlepšiť?

To sa môže zmeniť hlavne tlakom verejnej mienky. Ľudia si musia uvedomiť, že politik natoľko prekračuje hranice, nakoľko mu to dovolia. Nemožno im odpúšťať prešľapy a najlepšie mu to spočítajú vo voľbách. V opačnom prípade sa môžeme dočkať ešte horších prípadov zneužívania vplyvu. Je to však aj otázka nastavenia zákonov, práce súdov a prokuratúry. Sme ďaleko za Českom, lebo si nepamätám, že by bol u nás niekedy politik odsúdený za korupciu alebo klientelizmus. Kompetentní sú u nás benevolentnejší. Vieme, ako dopadla Gorila, ako odišla do zabudnutia. Takéto prípady len utvrdzujú politikov, že možno konajú nesprávne, ale beztrestne.

01 - Modified: 2005-07-28 08:59:50 - Feat.: 0 - Title: Na MS Phelpsova úspešná reputácia
01 - Modified: 2024-03-18 18:30:00 - Feat.: - Title: Parlament ázijského tigra ukázal na slovenskú húfnicu. Jeden z poslancov však varuje: Je nevyhovujúca 02 - Modified: 2024-03-15 15:07:06 - Feat.: - Title: Zistenie HN: Slovenské kanóny Zuzany sú vo finále tendra v Brazílii. V hre je obrovská zmluva 03 - Modified: 2024-02-29 23:00:00 - Feat.: - Title: Kľúčový obchvat na západe Slovenska sa tendruje už päť rokov. Poliaci očakávajú, že sa začne súťažiť odznova 04 - Modified: 2023-12-28 13:25:04 - Feat.: - Title: Šutaj Eštok: Súťaž na stacionárne radary zrušíme a vyhlásime nanovo 05 - Modified: 2023-08-10 10:28:37 - Feat.: - Title: BILLA si v tendri vybrala novú kreatívnu agentúru
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
25. apríl 2024 17:57