StoryEditor

Desaťtisíce ľudí vrátane politikov pochodovali Bratislavou. Za život

20.09.2015, 14:45
Autor:
SITASITA

Účastníkom národného Pochodu za život v Bratislave sa podľa jedného z jeho organizátorov podarilo premenovať Námestie Slovenského národného povstania na námestie Slovenského národného pochodu.

Ako povedal dnes na tlačovej besede po skončení pochodu, pamätám si euforické zábery z Námestia SNP po úspechoch slovenských hokejistov. „My sme dnes zablokovali námestie a viaceré bočné ulice. Vychádza nám, že na pochod prišlo 70 000 – 85 000 ľudí. Podarilo sa nám zopakovať zázrak z Košíc. Nielen, že sme dosiahli zázrak z Košíc, ale ho aj prekonali,“ vyhlásil Marek Michalčík.

Podľa neho radosť zo života by mal mať každý človek od počatia po prirodzenú smrť. „Oplatí sa robiť aj takéto akcie. Dnešok potvrdil, že je to vážna téma, ktorá zaujíma množstvo ľudí. Verím, že ľudí pochod podnieti ľudí, aby pri témach života bolo aktívni,“ konštatoval. Pri organizácii pochodu pomáhalo tisíc dobrovoľníkov, z toho 200 účinkujúcich.

Zvolávateľom pochodu bola prvotne Konferencia biskupov Slovenska. „Mám radosť a vďačnosť. Spoločenstvo tých, ktorí vyznávajú radosť zo života a chcú chrániť život, je veľmi veľké,“ povedal pomocný bratislavský biskup Jozef Haľko. Trasa pochodu viedla dnes ulicami centra Bratislavy - z Námestia SNP cez ulice Gorkého, Jesenského, Mostovú, Rázusovo nábrežie, Staromestskú, Suché Mýto a Hurbanovo námestie. Pochod začal pred 15:00 a skončil po dvoch hodinách. Davy ľudí neabsolvovali celú trasu, pretože to do 17:00 nestihli.

Organizátori Národného pochodu za život, ktorý sa dnes konal v Bratislave, chcú zlepšenie právnej úpravy ochrany života a systému pomoci tehotným matkám v krízovej situácii. „Naším cieľom je rovnosť v ochrane života všetkých ľudí bez rozdielu, vrátane nenarodených detí – tak v legislatíve ako aj v praxi. Zároveň sme presvedčení, že tehotné matky v kritickej situácii majú dostať od spoločnosti pomoc a podporu. Preto sme sa obrátili na politické strany so zoznamom návrhov a požiadali sme ich, aby v najbližšom období presadzovali návrhy na zlepšenie situácie,“ povedal hlavný koordinátor pochodu Marek Michalčík. Návrhy sa zameriavajú na tri oblasti. Zlepšenie právnej úpravy ochrany života, zlepšenie systému pomoci nenarodeným deťom a tehotným matkám ohrozeným umelým potratom a zlepšenie rodinnej politiky a postavenia rodín s deťmi.

Predpoludním boli v Bratislave pro-life bohoslužby vo viacerých bratislavských kostoloch. V nich sa účastníci zo všetkých slovenských diecéz stretli na omšiach so svojimi biskupmi. Dnešný Národný pochod za život nadväzuje na podujatie spred dvoch rokov, ktoré sa konalo po prvýkrát v histórii z iniciatívy KBS v Košiciach. Nieslo sa v znamení hesla "Poďme von a bojujme za život". Jeho cieľom bolo mobilizovať verejnosť a upozorniť mienkotvorcov a legislatívcov, že ochrana života a rodiny tvorenej manželstvom muža a ženy ako nenahraditeľného priestoru pre vznik a rozvoj života majú na Slovensku podporu verejnosti. Na akciu vtedy prišlo 80-tisíc ľudí.

Účastníci prijali i manifest. Verejne v ňom okrem iného vyjadrili presvedčenie, že život každého človeka je neoceniteľný, a preto má byť bezpodmienečne chránený počas celej jeho dĺžky od počatia po prirodzenú smrť a má byť rešpektovaná jeho ľudská

01 - Modified: 2007-09-21 09:21:00 - Feat.: 0 - Title: Gabcikovo Waterworks Celebrates its Fifteenth Anniversary
01 - Modified: 2022-05-03 11:23:45 - Feat.: - Title: Vallo skritizoval nový stavebný zákon: Hlavné mesto môže stratiť kontrolu nad rozvojom 02 - Modified: 2022-02-05 13:08:32 - Feat.: - Title: Netradiční účastníci cestnej premávky. Problémy so zverou v meste? 03 - Modified: 2021-10-26 14:09:24 - Feat.: - Title: Búria sa proti nízkym platom. Policajné odbory chystajú protest za lepšiu životnú úroveň 04 - Modified: 2021-10-11 09:21:19 - Feat.: - Title: VIDEO: Bratislavskú ubytovňu zachvátil požiar, plamene pohltili drevenú budovu 05 - Modified: 2021-10-09 12:29:30 - Feat.: - Title: VIDEO Obrovský požiar v Bratislave. Horí historická lisovňa
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
06. október 2024 07:22