StoryEditor

Novinka zlepší prostredie na podnikanie

15.04.2014, 23:59
Alica Orda-Oravcová, členka Prezídia Slovenskej komory daňových poradcov.

Firmám nová úľava pri vratkách pomôže, okrem iného sa zlepší aj cash flow platiteľa dane, tvrdí Alica Orda-Oravcová.

Ministerstvo financií navrhuje čiastočné vrátenie nadmerného odpočtu ešte pred ukončením kontroly daniarov. Je to krok správnym smerom?

Zavedenie čiastočného vrátenia nadmerného odpočtu z transakcií, ktoré správca dane preveril a zároveň nie sú považované za rizikové, hodnotíme veľmi pozitívne. Myslím si, že táto možnosť prispeje k zlepšeniu podnikateľského prostredia na Slovensku. Zároveň chápem, že doteraz správca dane takúto zákonnú možnosť nemal, preto nebol oprávnený vrátiť nadmerný odpočet ani jeho časť do doby, keď bolo právoplatné rozhodnutie, na základe ktorého bol nadmerný odpočet splatný.

Nakoľko to firmám pomôže?

Platiteľom dane uvedená možnosť výrazným spôsobom pomôže, pretože bude tým potvrdené, že určité transakcie nie sú rizikové a zároveň významnou mierou sa zlepší cash flow platiteľa dane. Ten bude schopný platiť svoje záväzky. Prípadne sa mu zlepšia podmienky, na základe ktorých je mu poskytovaný úver v banke na jeho podnikateľskú činnosť. Problém so zadržiavaním nadmerných odpočtov doteraz existoval, pretože aj v prípade malej pochybnosti správcu dane nebol oprávnený vrátiť nadmerný odpočet. A preto v prípade, ak správca dane zaslal žiadosť o medzinárodnú výmenu informácií do iného štátu, nevedel ovplyvniť, ako rýchlo mu tento zmluvný štát zaslal odpoveď. Tým nevedel reálne ovplyvniť, ako dlho bude lehota na vykonanie daňovej kontroly prerušená.

Aké podniky majú s kontrolami najväčšie problémy?

Platitelia dane, ktorí obchodujú so zahraničím, najmä dodávajú tovary, prípadne aj služby do zahraničia. V týchto prípadoch správca dane najčastejšie preveruje skutočné dodanie tovaru do iného členského štátu práve prostredníctvom medzinárodnej výmeny informácií a daňová kontrola sa preruší. Najväčšie problémy potom pre platiteľa dane vznikajú v prípadoch, keď odpoveďou z medzinárodného dožiadania je, že odberateľ nie je kontaktný alebo náhodou zomrel a správca dane nevie overiť skutočnosť nadobudnutia tovaru v zahraničí.

Akú časť by mali firmy dostávať ešte pred ukončením kontroly, aby sa vyhli problémom?

Spôsob výpočtu, v akej výške budú platiteľom dane vyplácané nadmerné odpočty pred ukončením daňovej kontroly, návrh zákona neobsahuje. Chápem, že možnosti výpočtu výšky nadmerného odpočtu, ktorý môže byť vrátený, bude upravený Finančnou správou a pôjde o individuálne zváženie na základe informácií získaných z daňovej kontroly.

01 - Modified: 2006-04-07 10:53:00 - Feat.: 0 - Title: Štrajk v bratislavských nemocniciach pokračuje
01 - Modified: 2024-04-18 16:08:21 - Feat.: - Title: Lídri Únie prerokovali možnosti posilnenia konkurencieschopnosti únie. Štáty majú výhrady k úprave daní 02 - Modified: 2024-04-14 22:00:00 - Feat.: - Title: Platenie daní má prejsť revolúciou. Štát chce odbremeniť firmy od záťaže týkajúcej sa státisícov zamestnancov 03 - Modified: 2024-04-10 08:14:02 - Feat.: - Title: Daň zo sladených nápojov je istá. Pomôže nám v boji proti pandémii obezity? 04 - Modified: 2024-04-04 22:00:00 - Feat.: - Title: Seriál o pôde a majetku 05 - Modified: 2024-04-05 05:53:29 - Feat.: - Title: Pistáciová a čokoládová? Firemné hodnoty nie sú zmrzlina
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 21:12