StoryEditor

Zistenie HN: Nemocnice napadnú tender na záchranky

03.09.2013, 00:00
V súťaži vyhrali prevažne súkromné firmy. Zariadenia bez licencie prídu o desaťtisíce eur.

Regionálne nemocnice sa chcú odvolať proti výsledkom prvého kola tendra na záchranky. Na ich úkor uspeli prevažne súkromní prevádzkovatelia, ktorí si spolu rozdelili 45 ambulancií záchrannej zdravotnej služby. Ide o firmy Falck Záchranná, LSE-Life Star Emergency a ZaMED. Záchranky sú jedným z mála ziskových oblastí zdravotníctva. Malé nemocnice tak prišli o zdroje, ktorými dotovali poskytovanie inej zdravotnej starostlivosti.

Chýbajúce peniaze
Oravskej poliklinike v Námestove napríklad vypadne ročne približne 40-tisíc eur. Jej riaditeľka Daniela Fejová tvrdí, že podávali kvalitný projekt, čo dokazovali aj vyjadrenia výberovej komisie. Aj preto sa chcú proti záverom tendra odvolať. „Výsledky vnímame ako nespravodlivosť. Zásadne to ovplyvní náš rozpočet. Budeme musieť hľadať iné zdroje príjmu,“ zdôraznila Fejová.

Hornooravskej nemocnici v Trstenej bude pre neúspech v tendri na záchranky chýbať až necelých 70-tisíc eur. „Tieto zdroje sme v prvom rade využívali na nákup liekov či zdravotníckej techniky,“ povedala HN riaditeľka nemocnice Eleonóra Kadlečíková. Oficiálne rozhodnutie o výsledkoch tendra im z ministerstva zdravotníctva zatiaľ neprišlo. „Keď nám príde, využijeme opravné prostriedky, aby sme to zvrátili,“ dodala Kadlečíková.

Licencie na záchranky sa v minulosti udeľovali na štyri roky, po nedávnej zmene legislatívy budú platiť až šesť rokov. Podľa ministerstva zdravotníctva vybrali najúspešnejších uchádzačov, ktorí splnili zákonom stanovené kritériá. „Každý prevádzkovateľ takejto ambulancie má po skončení licencie právo zúčastniť sa na výberovom konaní a opätovne si obhájiť licenciu,“ reagovala na ponosy nemocníc hovorkyňa rezortu Zuzana Čižmáriková.

„Podpásový úder“ 
Sklamanie zo straty licencie neskrýva ani riaditeľ Nemocnice s poliklinikou Prievidza so sídlom v Bojniciach Ján Belanský. „Niekto sa opäť rozhodol udeliť nemocniciam  podpásový úder,“ komentoval. Bojnické zariadenie prišlo o dve ambulancie záchraniek a ročný zisk zhruba 120-tisíc eur. Riaditelia nemocníc sa obávajú, ako efektívne sa noví prevádzkovatelia postarajú o pacientov. „Pokiaľ záchranky prevádzkovala nemocnica, bola tam určitá kontinuita poskytovanej starostlivosti. Prichádza nová spoločnosť, s ktorou nemáme žiadne skúsenosti,“ varuje Kadlečíková. Podľa Belanského sa výpadok príjmov z prevádzkovania záchraniek pre pacientov v prievidzskom regióne prejaví v obmedzení dostupnosti iných zdravotníckych činností.

Aukcie by obmedzili korupciu
Analytik INEKO Dušan Zachar hovorí, že nemocnice budú musieť zefektívniť činnosti v oblastiach, ktoré boli krížovo dotované z príjmov ich záchraniek. Problém v tom, že v tendri uspeli prevažne súkromní prevádzkovatelia, nevidí, ak výberové konanie prebehlo férovo a transparentne. Chybou podľa neho je, že sa tendre nevykonávajú formou aukcií, ktoré by štátu priniesli aj reálne úspory. „Zároveň by sa obmedzil priestor pre možné klientelistické a korupčné rozhodovanie o licenciách,“ dodal Zachar.

Úspešní uchádzači prvého kola tendra hovoria, že budú lepší poskytovatelia ako regionálne nemocnice. „Máme lekárov so špecializáciou v urgentnej medicíne, ktorí robia na plný úväzok, na rozdiel od nemocničných lekárov, ktorí chodia na záchranku slúžiť len občas a nemajú najvyššiu kvalifikáciu na túto prácu. Nemáme vôbec vodičov, ale len zdravotníckych záchranárov,“ povedal HN Viliam Dobiáš z LSE-Life Star Emergency.

Ako dodal, spoločnosť má aj viac ambulancií a náhradných vozidiel pre prípady hromadného nešťastia. „Kladieme dôraz na vzdelávanie zdravotníckych záchranárov a lekárov, a, samozrejme, najmodernejšie ambulancie s materiálovo-prístrojovým vybavením,“ povedala zase Alena Lacyková-Krčová, hovorkyňa Falcku, ktorý získal najviac licencií. V tendri uspela aj súkromná ZaMED, s. r. o., Komárno, bratislavská a košická záchranka a breznianska nemocnica, v ktorej majú svoj podiel aj Železiarne Podbrezová známeho podnikateľa Vladimíra Sotáka.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
24. apríl 2024 03:07