StoryEditor

Ficova vláda pripravila bič na vodičov. Pokuty za prekročenie rýchlosti sa zvýšia

26.08.2015, 14:30
Autor:
TASRTASRturtur
V prípade tzv. objektívnej zodpovednosti sa rozšíri okruh dopravných priestupkov, za ktoré budú zodpovední držitelia vozidla.

Zmeny v tzv. objektívnej zodpovednosti držiteľa vozidla, úprava pokút za prekročenie najvyššej povolenej rýchlosti, povinné prilby pre deti prepravované na cyklosedačke a na bicykli pevne spojeným tyčou s vodiacim bicyklom či zmena podmienok odhlásenia vozidla. Tieto novinky prinesie novela zákona o cestnej premávke, ktorá upravuje aj zákon o priestupkoch. Vláda ju dnes schválila.

V prípade tzv. objektívnej zodpovednosti sa rozšíri okruh dopravných priestupkov, za ktoré budú zodpovední držitelia vozidla. Po novom sa bude postihovať aj porušenie zákazu nákladných vozidiel nad 7,5 tony predchádzať po diaľnici iné vozidlá. Taktiež nedodržanie najvyššej dovolenej rýchlosti pred železničným priecestím.

Upravia sa tiež pokuty za prekročenie najvyššej dovolenej rýchlosti - v obci o viac ako 50 km/h a mimo obce o viac ako 60 km/h. Horná hranica možnej pokuty sa zvýši.


Prečítajte si aj: Vodiči pozor. Štát rekordne dvíha pokuty


Zvýšia sa pokuty

V súčasnosti je možné uložiť pokutu v blokovom konaní s hornou hranicou 650 eur a v riadnom konaní s hornou hranicou 800 eur. Po novom bude horná hranica v blokovom konaní 800 eur a v riadnom konaní 1 000 eur. Pri takomto prekročení rýchlosti bude naďalej možné zakázať činnosť, a to v rozsahu od šiestich mesiacov do troch rokov.

Deti do desať rokov budú môcť jazdiť na bicykli po chodníku, ale len pod dohľadom osoby staršej ako 15 rokov. Vodičom, ktorí ohrozia chodcov na chodníku a cyklistov pri obchádzaní a predchádzaní, čakajú prísnejšie tresty.

Novela reaguje aj na prípady fiktívneho odhlásenia vozidiel na osoby, ktoré vozidlo reálne neodkúpili. V prípade, že nový vlastník vozidla nebude osobne prítomný pri odhlásení vozidla, polícia odhlásenie zapíše len po predložení písomného plnomocenstva s osvedčeným podpisom nového vlastníka.

Ak ho neprihlási ani po 60 dňoch od zmeny držby, tak sa doklady od vozidla a tabuľky s evidenčným číslom budú považovať za odcudzené.

Zmena cestného zákona

Zmena cestného zákona sa na rokovanie vlády dostala s rozpormi. Ministerstvo vnútra nesúhlasilo s návrhom na predchádzanie nákladných vozidiel nad 7,5 t na diaľniciach a rýchlostných cestách od polnoci do 05.00 hodiny. Argumentovalo možným znížením bezpečnosti a plynulosti cestnej premávky.

Hlavné mesto Bratislava žiadalo zapracovať do zákona ďalšie obmedzenie parkovania na chodníku, ak to nepovolí dopravná značka. Podľa ministerstva si však táto zmena vyžaduje širšie posúdenie, najmä s ohľadom na možnosti zabezpečenia parkovania vo väčších mestách.

Aj verejnosť cez hromadnú pripomienku žiadala zakázať parkovanie na chodníkoch, ako aj zrušenie povinných prílb a reflexných prvkov pre cyklistov. Rezort vnútra však upozornil na možné negatívne ovplyvnenie ich bezpečnosti.


Novinky v cestom zákone, ktoré majú platiť od januára 2016
Pokuty za rýchlosť

Novela zákona mení sankcie za prekročenie najvyššej dovolenej rýchlosti. Pokuty budú diferencované do troch úrovni, pričom výška závisí od miery prekročenia stanovenej rýchlosti. Priblížia sa tým sankciám v rámci objektívnej zodpovednosti. Umožní  to jasnejšie a prehľadnejšie určiť konkrétnu výšku pokuty s prihliadnutím na závažnosť priestupku.

1. Zvyšujú sa pokuty pre tzv. superturbo cestných pirátov, ktorí pôjdu v obci rýchlosťou viac ako 100 km/h, mimo obce viac ako 150 km/h a po diaľnici vyše 190 km/h. Ostatné pokuty sa nezvyšujú.

Za najzávažnejšie prekročenia rýchlosti, v obci o viac ako 50 km/h a mimo obce o viac ako 60 km/h, sa zvyšuje horná hranica možnej pokuty, pričom sa zároveň stanovuje aj spodná hranica. V správnom konaní bude možné uložiť pokutu od 500 do 1000 eur (v súčasnosti do 800 eur) a v blokovom konaní od 250 do 800 eur (v súčasnosti do 650 eur).

Pri takomto prekročení rýchlosti sa vzhľadom na závažnosť konania ponecháva aj uloženie zákazu činnosti, a to v rozsahu od šiestich mesiacov do troch rokov.

2. Pri prekročení rýchlosti do 20 km/h v obci a do 30 km/h mimo obce je ponechaný súčasný stav: pokuta do 100 eur v správnom konaní a do 50 eur v blokovom konaní.

3. Pri prekročení rýchlosti o 21 až 50 km/h v obci a o 31 až 60 km/h mimo obce sa navrhuje pokuta od 150 do 600 eur v správnom konaní a od 30 do 400 eur v blokovom konaní.
V súčasnosti to je v správnom konaní do 800 eur spolu so zákazom činnosti do troch rokov a v blokovom konaní do 650 eur.

Pri takomto prekročení rýchlosti sa vypúšťa možnosť uloženia zákazu činnosti. Takto nakoncipované nové rozpätie pokút umožní jasnejšie určiť konkrétnu výšku pokuty s prihliadnutím na zákon o priestupkoch.

4. Z porušení pravidiel závažným spôsobom sa vypúšťa prekročenie najvyššej dovolenej rýchlosti o 20 km/h v obci a o 30 km/h mimo obce.

01 - Modified: 2007-09-02 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: SaLon nové CD
01 - Modified: 2024-04-18 18:59:18 - Feat.: - Title: Gruzínci nedovolia prokremeľskej vláde zostať pri moci, tvrdí prezidentka. Spory vyvolal zákon podobný ruskému 02 - Modified: 2024-04-17 13:04:48 - Feat.: - Title: Drucker: Školy by mali mať od septembra o štyritisíc ľudí viac v pomocných profesiách 03 - Modified: 2024-04-17 09:01:20 - Feat.: - Title: Kaliňák pred rokovaním vlády: Nová nemocnica v Prešove bude spojením nového i súčasného komplexu 04 - Modified: 2024-04-16 10:42:29 - Feat.: - Title: Ako zlacniť benzín o 20 centov? SaS apeluje na Fica, predstavila návrh 05 - Modified: 2024-04-14 14:51:50 - Feat.: - Title: Hlasy z koalície k rekonštrukcii vlády: Blaha hovorí o hoaxoch. Opozícia pri jednej téme pochválila Fica
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
20. apríl 2024 07:43