StoryEditor

Pacienti čakajú na operácie kratšie

20.09.2013, 00:00

Je najväčšou nemocnicou na Slovensku a každý rok ošetrí najviac pacientov, napriek tomu sa jej v priebehu roka podarilo skrátiť čakacie lehoty na operácie o štyri roky. Kým predtým v Univerzitnej nemocnici Bratislava vymieňali kolenný kĺb zhruba do 4,5 roka, k aprílu to bolo už len do pol roka. Práve tento zákrok pritom patrí medzi tie, na ktoré sa čaká najdlhšie. "Môžeme ju nazvať skokanom roka," povedal Roman Mužik z HPI, ktorý vypracoval analýzu čakacích lehôt v slovenských nemocniciach.

Podľa hovorkyne bratislavskej nemocnice Petry Stano Maťašovskej sú za tým opatrenia v prevádzke a lepšia efektivita práce, ktorú zaviedlo nové vedenie. "Nastavili sme výkonnostné limity pre jednotlivé pracoviská. Snažíme sa zároveň presadzovať svoje záujmy pri rokovaniach so zdravotnými poisťovňami pre zlepšenie poskytovaných služieb."

Pomohol konkurenčný boj
Priemer bratislavskému zariadeniu kazí len jedna z jeho piatich nemocníc -- na Antolskej v Petržalke. Rovnako ako v prešovskej nemocnici, aj tu sa čaká na operáciu kolena zhruba 2,5 roka. Fakultná nemocnica v Prešove vedie aj rebríček v prípade operácií bedrového kĺbu. Na operáciu zákalu šošovky si zase najdlhšie -- 8,5 mesiaca -- pacienti počkajú v Trenčíne. "Súčasná čakacia lehota na operáciu bedrového alebo kolenného kĺbu je u nás najviac deväť mesiacov a je predpoklad, že začiatkom roka 2014 to bude len šesť mesiacov. Na operáciu očí čakajú pacienti asi sedem mesiacov," oponuje analýze hovorca trenčianskej nemocnice Eugen Finkei.

Najkratšie sa podľa HPI čaká v súkromných zdravotníckych zariadeniach. Tam je to však za poplatok. V súkromnej Clinice Orthopedica stojí napríklad výmena kolenného kĺbu 3 330 eur. "Na slovenské pomery je to celkom vysoká suma," mieni Mužik.

Celkovo v porovnaní s rokom 2010 postupne čakacia lehota na operácie klesá. "Vplyv na to mal konkurenčný boj poisťovní, ktorý sa prejavil zvýšenými platbami Všeobecnej zdravotnej poisťovne, webovým portálom Dôvery, na ktorom informuje o čakačkách, ale aj reklamnou kampaňou Unionu, ktorá poukazovala na jej nízke čakacie doby," povedal Mužik.

Najdlhšie čakajú štátni poistenci
Dĺžka čakania na operácie sa podľa HPI síce zmenila, čo sa však nezmenilo, je, ktorí klienti čakajú najdlhšie. Aj naďalej najviac pacientov a najdlhšie čakajú poistenci Všeobecnej zdravotnej poisťovne. Podľa jej hovorkyne Petry Balážovej stále pracujú na zlepšení. "Kým v apríli 2013 čakali naši poistenci zaradení v zozname na operáciu v priemere 208 dní, v júli sa tento čas znížil na 177 dní. Navyše núkame nemocniciam od októbra ďalšie zvýšenie platieb, ktoré môže prispieť k skráteniu doby čakania."

Najrýchlejšie sú pri troch diagnózach, ktoré majú najviac čakateľov, zoperovaní poistenci Unionu. "Je to výsledkom niekoľkoročnej starostlivosti o našich poistencov. Dlhodobo korektne platíme za poskytnutú zdravotnú starostlivosť, čakacie listiny u nás vznikajú z kapacitných dôvodov poskytovateľa či zdravotného stavu pacienta, a nie z finančných dôvodov," zdôvodňuje hovorkyňa Judita Smatanová.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
24. apríl 2024 11:40