StoryEditor

Nerozlišujem ľudí podľa národnosti

21.11.2013, 23:11
Nezávislý kandidát. Súčasný župan Tibor Mikuš (na snímke) pre HN:

Ako hodnotíte prvé kolo volieb?

Bolo ovplyvnené negatívnymi kampaňami niektorých kandidátov na post predsedu VÚC, ktorý sa namiesto vlastného programu iba vymedzovali voči doterajšej práci predsedu a celého zastupiteľstva. Občania boli vystavení klamstvám a znechucovaní, aby došli v čo najmenšom počte, čo, samozrejme, prispievalo k výsledkom volenia na národnostnom princípe v južných okresoch kraja.

Nevypovedá to skôr o tom, ako sa žije Maďarom vo vašom kraji?

Nerozlišujeme občanov podľa národnosti. Zastávam vo svojej práci princíp otvorenosti, transparentnosti a rovnakého prístupu ku všetkým ľuďom i podregiónom.

V kraji vychádza župný magazín Rodný môj kraj, ktorý má maďarskú štvorstranu. Rovnako Kultúrna mapa kraja. Všetky odborné a vedecké konferencie sa konali aj za účasti maďarsky hovoriacich spoluobčanov.

Centrálny krízový fond, Nadácia DAR, grantový systém a všetky pracovné schémy rovnako nerozlišovali medzi jednotlivými národnosťami a umiestnením obcí v kraji. Osobne rád navštevujem všetky kultúrne podujatia organizované zo strany maďarsky hovoriacich spoluobčanov, obcí a kultúrnych spolkov.

Plánujete viac presadzovať záujmy kraja pred vládou?

Na rozdiel od predchádzajúcich vlád nadobúda spolupráca s vládou Roberta Fica konkrétne kontúry a dochádza k pochopeniu tém, ktoré tlmočím ako predseda kraja i predseda Združenia SK 8. Ide predovšetkým o presun kamiónov po cestách II. a III. triedy, alebo napríklad v poslednom čase aj o projekt budovania Národného olympijského centra vo Voderadoch.

 

Zmenil sa váš postoj k predaju nemocníc v Dunajskej Strede a Galante označovaný ako privatizácia?

Téma nemocníc bola nečestne zneužitá zo strany dvoch protikandidátov na rozkolísanie záujmu obyvateľov kraja o voľby do VÚC. Problematike nemocníc sa krajské zastupiteľstvo venovalo nepretržite celé dve volebné obdobia, pričom súhlas zo strany poslancov pri hlasovaní sa pohyboval okolo 85 percent. Aj pri poslednom rokovaní, na ktorom sa účelovo zúčastnil môj protikandidát za KDH, bolo za navrhované riešenie celkovo 29 poslancov zo všetkých prítomných a nikto nebol proti. Iným riešením, ako hľadanie strategického partnera pre nemocnice, by mohla byť iba zásadná zmena štátnej politiky v riadení zdravotníctva. Inak nie je možné pri súčasnom spôsobe financovania zabezpečiť potrebné materiálno-technické vybavenie, pokračujúce rekonštrukcie, nákup techniky a stabilizáciu lekárov, sestričiek a odborného personálu. Prípadný výber strategického partnera by, samozrejme, bol dlhodobým procesom, pod dohľadom samotného Zastupiteľstva TTSK, Komisie pre zdravotníctvo zastupiteľstva a nakoniec aj odbornej a laickej verejnosti prostredníctvom médií.

 

Ste sa znižovanie počtu krajov?

Budovanie krajov bolo jednou z prístupových podmienok SR do Európskej únie. Sú potrebné ich posilnenia ďalšími kompetenciami a financiami. Župy predstavujú garanciu uplatňovania princípu subsidiarity a moderného európskeho regionalizmu. Sú bližšie k občanovi.

01 - Modified: 2005-09-22 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Konkurz Union banky sa môže ťahať roky
01 - Modified: 2024-03-27 19:56:30 - Feat.: - Title: V prezidentských voľbách v Senegale porazil opozičný Faye vládneho kandidáta 02 - Modified: 2024-03-19 17:30:00 - Feat.: - Title: Prezidentský kandidát Forró pre HN: Fico nám sľúbil otvoriť zákon o národnostných menšinách 03 - Modified: 2023-12-19 11:21:05 - Feat.: - Title: KDH nepostaví vlastného prezidentského kandidáta, potenciálneho nominanta chcú radšej v europarlamente 04 - Modified: 2023-11-06 13:07:14 - Feat.: - Title: Informácia, na ktorú čaká celý svet. Zostane Putin pri moci? Reuters tvrdí, že zistil, či bude opäť kandidovať 05 - Modified: 2023-09-14 08:05:26 - Feat.: - Title: Zomrel predseda a líder strany Princíp, Atila Géňa. 44-ročného starostu zavalil traktor
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
28. apríl 2024 09:08