StoryEditor

Pollák o svojej rómskej reforme už nehovorí. Asi sa pridá ku Kaníkovi

06.04.2014, 11:04
Autor:
tasr, stltasr, stl

Vyšší rodičovský príspevok pre pracujúce rodiny, tresty za priestupky maloletých či zmeny pri dávkach v hmotnej núdzi: to sú návrhy Ľudovíta Kaníka (SDKÚ-DS), ktoré už mesiace predkladá do parlamentu a po prerokovaní ich sťahuje.

Kaník chce nimi pomôcť riešeniu rómskeho problému. Rómsky splnomocnenec vlády Peter Pollák (OĽaNO) označil pred časom jeho návrhy za neúplné a avizoval svoju komplexnú rómsku reformu. Dosiaľ neprišla. Najnovšie je Pollák pripravený pridať svoj podpis ku Kaníkovým návrhom, ktoré spolu upravia, aby boli prijateľné pre všetky strany.

"Hovoríme s pánom Kaníkom aj o tom, že niektoré návrhy predložíme spolu. Pôjde o tie, ktoré sú súčasťou aj mojej filozofie," povedal pre TASR Pollák.

Z návrhov sú pre neho prijateľné napríklad zvýšenie rodičovského príspevku pre rodinu, v ktorej aspoň jeden člen rodiny pracuje. Rovnako aj návrh, aby za priestupky maloletých detí niesli zodpovednosť rodičia, ktorí by priestupok svojho dieťaťa museli odpracovať, ak nemajú na zaplatenie pokuty. Pollák je tiež za návrh týkajúci sa čiernych stavieb. "Aby nevznikala žiadna čierna stavba na Slovensku," doplnil.

Pollák návrhy kolegov Kaníka, ale aj Lucie Nicholsonovej pred časom označoval za nekomplexné. Nicholsonovej dokonca odkázal, že návrhy SaS nepotrebuje, má totiž svoju rómsku reformu. Dnes tvrdí, že napríklad Kaníkove návrhy neodmietol.

Povedal že bol pripravený niektoré dokonca podporiť, ak by o nich Kaník nechal hlasovať. Ani dnes ich podľa vlastných slov nepovažuje za komplexné, ale s niektorými dokáže súhlasiť. Odmieta však nazývať Kaníkove návrhy malou rómskou reformou. Za reformu by považoval to, keby sa riešilo vzdelávanie, bývanie či práca Rómov.

Z Pollákovej rómskej reformy v parlamente prešla novela o pomoci v hmotnej núdzi, vďaka ktorej majú ľudia v hmotnej núdzi nárok na finančnú pomoc od štátu vo výške 61,60 eura len vtedy, ak odpracujú 32 hodín mesačne v rámci menších obecných služieb alebo dobrovoľných činností.

Opozícia aj prezident SR Ivan Gašparovič varovali pred možnou protiústavnosťou tohto zákona. Rómsky splnomocnenec dosiaľ zo svojej reformy veľa v parlamente nepredložil. Tvrdí, že upustil od marketingovej prezentácie svojej práce, ale to neznamená, že nepracuje. Zdôraznil, že viaceré jeho návrhy už fungujú.

"To, že dnes je 3000 rómskych detí súčasťou predškolského vzdelávania, ktoré sme podporili, je súčasťou rómskej reformy," poznamenal.

Reálny krok je podľa neho aj stavanie komunitných centier. Tvrdí, že naštartoval program terénnych zdravotných asistentov i rómskych občianskych hliadok, a tiež modulové školy.

"Dnes pilotujeme aj prvé projekty svojpomocnej výstavby," doplnil pre TASR Pollák. Má záujem aj na vysporiadaní pozemkov, chystá sa na Krásnohorské Podhradie. "To, že som prestal prezentovať veci, neznamená, že nič nerobím," vyhlásil.

Kaník je rád, že sa s Pollákom na väčšine návrhov zhodli a sú pripravení ich upraviť, aby boli prijateľné pre všetkých. "Vo filozofickej rovine sme sa zhodli prakticky na všetkom," poznamenal pre TASR.

S Pollákom sa zhodli napríklad na vyššom rodičovskom príspevku pre pracujúce rodiny. Aj na tom, že treba nájsť cestu, aby za priestupky maloletých niesli zodpovednosť rodičia a ak nemajú na zaplatenie pokuty, trest by odpracovali.

Zmeny by mohli prísť aj pri dávkach v hmotnej núdzi. Dohoda sa črtá tiež v otázke čiernych stavieb - chceli by zabrániť vzniku nových. Ani jeden z nich nevie povedať, či Smer-SD tieto návrhy podporí. Kaník však verí, že by sa to mohlo podariť.

01 - Modified: 2006-03-28 15:39:00 - Feat.: 0 - Title: Davis Cup:Ljubičič po dueli s Argentínou zloží funkciu kapitána
01 - Modified: 2024-04-08 09:00:00 - Feat.: - Title: Oslavujeme Svetový deň Rómov. Ako dobre poznáš ich kultúru a históriu? Otestuj sa v našom kvíze 02 - Modified: 2024-04-07 07:36:35 - Feat.: - Title: Slovenskí Rómovia v Bruseli vystúpili pri príležitosti Medzinárodného dňa Rómov 03 - Modified: 2024-03-13 23:00:00 - Feat.: - Title: Nová šanca pre odsúvané deti: Drucker sa chystá otestovať do 10-tisíc žiakov 04 - Modified: 2024-03-12 12:00:00 - Feat.: - Title: Načo sa snažiť, pre nich budeme stále len Cigáni. Ženy vo vlaku slovne napadli rómske deti, zastala si ich len sprievodkyňa 05 - Modified: 2024-03-04 12:12:36 - Feat.: - Title: Volvo ukázalo na slovenský problém
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
16. apríl 2024 14:27