StoryEditor

Ušetrím na úrade. Je mohutnejší než inde

21.11.2013, 23:11
Kandidát SMK/Predseda SMK József Berényi pre HN:

Trnavská župa je najzadlženejšia. Čo s tým?

Veľká časť dlhu vznikla ešte za predošlého volebného obdobia, kedy si kraj zobral úver na opravu ciest. Myslím si, že bol potrebný, lebo cesty si naozaj vyžadovali opravu. Podmienky úveru sú nastavené tak, že sa dá, nie ľahko, ale ani nie s veľkými ťažkosťami splácať.

 

To nie je jediná vec, ktorá sa podieľa na tvorbe dlhu. Ako chcete odstrániť dlh kraja?

Vidím rezervy na úrade, ktorý sa mi zdá mohutnejší ako v iných krajoch. Taktiež sú možnosti pri predaji prebytočného majetku. V Galante sú napríklad nevyužité objekty, ktoré kedysi patrili nemocniciam. Vo Voderadoch je zase areál, ktorý bol ponúknutý olympionikom. Podľa mňa by si však vyžadoval veľmi nákladnú rekonštrukciu, ja by som to preto najradšej predal. Bol by to aj veľký príjem do rozpočtu.

 

Ako sa žije Maďarom v Trnavskom kraji?

Ak sa im nežije dobre, nebude to vinou župy. Myslím si, že samosprávny kraj je celkom úspešný, pokiaľ ide o uplatnenie zákona o používaní jazyka národnostných menšín, župa celkom úspešne aj financuje a modernizuje školy s vyučovacím jazykom maďarským a podporuje menšinovú kultúru. Samozrejme, vždy sa dá robiť viac. Samotná existencia župana maďarskej národnosti by prispela k tomu, aby bolo lepšie pochopenie medzi Slovákmi a Maďarmi a aby si Slováci uvedomili, že aj predseda inej národnosti vie a chce rozvíjať kraj v prospech všetkých.

 

Čo chcete spraviť pre všetkých obyvateľov Trnavského kraja?

Možný vstup strategického investora do dvoch nemocníc má prebiehať veľmi transparentne a na základe odborných kritérií. Treba pokračovať s úpravou ciest, na mikroregionálnej úrovni treba riešiť nezamestnanosť v spolupráci s vládou a miestnymi samosprávami, aby sme sem dostali podnikateľov, podporili cestovný ruch či poľnohospodárstvo. Chceme rozšíriť sieť domovov sociálnych služieb a zracionalizovať počet škôl, ďalej zosúlaďovať vyučovací systém s podnikateľskou sférou.

 

Zmenia tieto voľby niečo na vašom vzťahu so stranou Most-Híd?

My Most-Híd nevnímame ako maďarskú, ale ako zmiešanú stranu. Veď v rámci vedenia sú ľudia, ktorí nerozprávajú po maďarsky, ani nie sú maďarskej národnosti. O nejakom spájaní s ňou teda nemožno hovoriť, ale ak bude otvorenosť na spoluprácu, my sa jej brániť nebudeme.

01 - Modified: 2005-09-22 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Bratislava chce Istropolis
01 - Modified: 2024-03-27 19:56:30 - Feat.: - Title: V prezidentských voľbách v Senegale porazil opozičný Faye vládneho kandidáta 02 - Modified: 2024-03-19 17:30:00 - Feat.: - Title: Prezidentský kandidát Forró pre HN: Fico nám sľúbil otvoriť zákon o národnostných menšinách 03 - Modified: 2023-12-19 11:21:05 - Feat.: - Title: KDH nepostaví vlastného prezidentského kandidáta, potenciálneho nominanta chcú radšej v europarlamente 04 - Modified: 2023-11-06 13:07:14 - Feat.: - Title: Informácia, na ktorú čaká celý svet. Zostane Putin pri moci? Reuters tvrdí, že zistil, či bude opäť kandidovať 05 - Modified: 2023-09-14 08:05:26 - Feat.: - Title: Zomrel predseda a líder strany Princíp, Atila Géňa. 44-ročného starostu zavalil traktor
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
28. apríl 2024 12:33