StoryEditor

Blamáž pokračuje: Nemáme dosť mien pre Štrasburg

22.08.2013, 16:57
Súdna rada poskytla HN mená záujemcov o lukratívny post. Chýba minimálne jedno.

Problémy, ktoré má Slovensko pri výmene zástupcu na Európskom súde pre ľudské práva v Štrasburgu pokračujú. Potom, ako koncom júna Parlamentné zhromaždenie rady Európy odmietlo zaoberať sa trojicou našich kandidátov, sa teraz nenašlo dosť uchádzačov na zostavenie nového návrhu.

Súdna rada poskytla HN mená záujemcov o tento post. Opakovanej voľby v rade sa 11. septembra zúčastnia iba dvaja sudcovia – Juraj Babjak a Alena Poláčková.

Do Štrasburgu by sme pritom mali poslať troch kandidátov, z ktorých si parlamentné zhromaždenie vyberie jedného. V prvom kole súdna rada posudzovala až sedem mien.

Funkčné obdobie súčasného zástupcu Jána Šikutu sa končí v októbri. Už teraz je zrejmé, že bude musieť nadsluhovať. Podľa informácie súdnej rady by parlamentné zhromaždenie malo sudcu za Slovensko voliť na schôdzi budúci rok v januári. Šikuta však už nebude môcť súdiť, iba dokončovať staré veci.

Dôsledky nejasné
Ide o významný a prestížny súdny post. Štrasburg je konečná inštancia v otázke porušovania ľudských práv. Aký dôsledok bude mať nízky počet záujemcov oň, nie je teraz celkom jasné. Tlačové súdnej rady včera nevysvetlilo, ako bude situáciu riešiť. Podľa bývalej štátnej tajomníčky rezortu spravodlivosti Márie Kolíkovej kandidáti pre Štrasburg však musia byť traja. „Inak bude naša kandidátka odmietnutá,“ zdôraznila.

Bývalého ústavného sudcu Juraja Babjaka opakovane navrhli členovia súdnej rady Rudolf Čirč a Dušan Čimo. „Možno je tu v hre aj nejaké marenie procesu voľby, neviem to však vyvrátiť, ani potvrdiť,“ reagoval druhý menovaný.

Podľa Čima je však možné aj to, že Slovensko nedisponuje dostatkom kandidátov, ktorí by boli priechodní v súdnej rade a zároveň spĺňali prísne požiadavky Štrasburgu.

Medzi siedmimi uchádzačmi bol v prvej voľbe navrhnutý aj sudca Najvyššieho súdu Miroslav Gavalec, ktorý získal v januári iba dva hlasy. Pre HN uviedol, že za súčasných pomerov v súdnej rade už nechcel opäť kandidovať.

Slabí kandidáti
Voliť sa v Štrasburgu malo koncom júna. Kým kandidáti Islandu a Litvy prešli, slovenskí boli Radou Európy odmietnutí. Slovensku sa to stalo už v roku 2004, keď rada kandidátku odmietla, lebo v nej nebola ani jedna žena.

Teraz naša kandidátka nebola dostatočne kvalitná. Súdna rada vybrala agentku Slovenska pred ESĽP Maricu Pirošíkovú, čo Štrasburg neodporúča. Ďalej bývalého ústavného sudcu Jána Drgonca s politickou minulosťou, ktorý už raz v Štrasburgu neuspel. Nakoniec prokurátora Mareka Tomašoviča, ktorý nemá v ľudsko-právnej oblasti dostatok skúseností.

Vo opakovanej voľbe kandiduje
Juraj Babjak, bývalý ústavný sudca, dnes sudca Krajského súdu v Banskej Bystrici, navrhli ho členovia súdnej rady Dušan Čimo a Rudolf Čirč
Alena Poláčková, sudkyňa Najvyššieho súdu, navrhol ju minister spravodlivosti Tomáš Borec a členka súdnej rady Dana Bystrianska

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
24. apríl 2024 17:22