StoryEditor

Treba zmenu financovania škôl

28.11.2013, 23:01
Predseda Žilinského samosprávneho kraja Juraj Blanár (Smer-SD) pre HN:

Uviedli ste, že v budúcnosti je potrebné prehodnotiť financovanie súkromných škôl, pretože sú vo výhode – okrem peňazí od štátu vyberajú aj školné. Ako by sa malo toto financovanie prehodnotiť?

Áno, uviedol som, že treba zmeniť systém financovania škôl, pretože súčasný systém už nedokáže napĺňať potreby vzdelávania a pedagógov. Do systému je potrebné zaviesť viac parametrov, nie iba normatívne financovanie, pri ktorom sa žiak stáva nositeľom peňazí. Uvedomujem si, že nebude pre ministerstvo jednoduché nastaviť nový model vyhovujúci všetkým. Nové financovanie by malo odzrkadľovať aj odborné vzdelávanie spojené s nedostatkom finančne náročných moderných vyučovacích pomôcok.

Z akého dôvodu navrhujete súkromné školy finančne obmedziť, resp. aký problém pre VÚC predstavujú súkromné školy?

Nenavrhujem finančné obmedzenie súkromných škôl. Povedal som, že bude potrebné prehodnotiť aj financovanie súkromných škôl, ktoré sú v absolútnej výhode, pretože okrem peňazí od štátu môžu vyberať aj školné. Zatiaľ čo samosprávne kraje boli z dôvodu neustáleho poklesu študentov nútené racionalizovať svoju sieť škôl z 98 na 64, v kraji za ten istý čas vzniklo 13 nových neštátnych škôl. Tieto sú oproti verejným školám v konkurenčnej výhode kvôli možnosti výberu školného. Verejné školy sú odkázané na príspevok od štátu a zo zákona školné vyberať nemôžu. To je realita. Pre VÚC nie sú súkromné školy problémom, ale financovanie školstva, ktoré už neodzrkadľuje jeho potreby.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
24. apríl 2024 11:19