StoryEditor

Hlavný kandidát opozície neuspel. Poslanci Smeru zvolili Frešovho človeka

20.05.2015, 12:14
Autor:
SITASITA
Šéfom Najvyššieho kontrolného úradu (NKÚ) sa stal Karol Mitrík. Parlament ho zvolil v tajnej voľbe.

Predsedom Najvyššieho kontrolného úradu (NKÚ) sa stal Karol Mitrík. Parlament ho zvolil v tajných voľbách, keď ho podporilo 82 zo 142 prítomných poslancov. Vyplýva to z neoficiálnych údajov, ktoré má k dispozícii agentúra SITA.

Sedemročné funkčné obdobie začne Mitríkovi plynúť od 21. mája. Niekdajšieho primátora Spišskej Novej Vsi, exposlanca za SDKÚ-DS a bývalého šéfa SIS Mitríka navrhol za kandidáta poslanec za SDKÚ-DS Pavol Frešo. „Mitrík je normálny šéf NKÚ. Voľba bola jednoznačná,“ povedal s tým, že každý predseda NKÚ by bol zvolený hlasmi Smeru-SD, pretože vládna strana má v parlamente väčšinu.

Frešo necíti zlý pocit z voľby Mitríka. Tvrdí, že pri návrhu Mitríka hralo nulovú úlohu to, že si ho želal ako kandidáta aj premiér Robert Fico. „O Mitríkovi sme v klube SDKÚ-DS hovorili od roku 2012,“ uviedol.

Prokurátor a bývalý štátny tajomník rezortu vnútra za Daniela Lipšica Maroš Žilinka, ktorého nominovalo KDH a ďalšie opozičné strany a pod ktorého kandidatúru sa podpísalo šesťdesiat opozičných poslancov, získal vo voľbách podporu 54 zo 142 prítomných poslancov.

"V dnešnej voľbe predsedu NKÚ bol len jeden opozičný kandidát – Maroš Žilinka a dvaja kandidáti Smeru, ktorých im nanominovali poslanci Frešo, Kuffa a Kvasnička. Smer si zvolil svojho kandidáta, takže vládu strany Smer bude „kontrolovať“ kandidát strany Smer," reagoval predseda opozičného Mosta-Híd Béla Bugár.

Touto voľbou Smer podľa Bugára poprel všetky predchádzajúce sľuby o tom, že zvolí kandidáta, na ktorom sa zhodne podstatná časť opozície.


Pavol Frešo a Karol Mitrík. Snímka: TASR/M. Baumann

Bývalá kvestorka Univerzity Palackého v Olomouci a exšéfka služobného úradu ministerstva školstva za Dušana Čaploviča a Petra Pellegriniho Henrieta Crkoňová, ktorá bola kandidátkou Mariána Kvasničku (KDH) a Štefana Kuffu (OĽaNO), získala päť hlasov zo 142 prítomných zákonodarcov.

Premiér Robert Fico prisľúbil opozícii post šéfa NKÚ po parlamentných voľbách v roku 2012. Podľa povolebnej dohody kandidáta navrhovala SaS, ktorá neuspela s Kamilom Krnáčom ani s Vladimírom Klimešom. Smer-SD a Fico argumentovali, že opozícia musí hlasovať za svojho kandidáta do posledného človeka, čo sa ani raz nestalo.

Neskôr prišlo KDH s kandidátom Marošom Žilinkom. Z volieb ho však stiahlo. V lete 2014 sa hovorilo, že Smer-SD je pripravený podporiť Pavla Hrušovského. Bývalý šéf NR SR Pavol Paška však voľbu nevypísal. Funkčné obdobie Jána Jasovského sa skončilo vo februári 2012. Keďže parlament doteraz nevedel zvoliť jeho nástupcu, zostával na čele úradu.

 

Kandidát jediného poslanca, Pavla Freša, sa stal vďaka hlasom poslancov Smeru predsedom NKÚ. Toľko ku kontrolnej funkcii opozície.

Posted by Martin Poliačik on Wednesday, May 20, 2015
01 - Modified: 2024-04-19 12:34:04 - Feat.: - Title: Je vylúčené, aby SNS vnucovala slovenskej kultúre iba svoj pohľad, kritizoval Mikloško 02 - Modified: 2024-04-18 18:00:37 - Feat.: - Title: Parlament v prvom čítaní schválil zákon o strategických investíciach, opozícia ho kritizuje 03 - Modified: 2024-04-18 12:16:01 - Feat.: - Title: Predčasné dôchodky si prešli veľkými zmenami. Poslanci schválili prísnejšie podmienky 04 - Modified: 2024-04-18 11:20:24 - Feat.: - Title: VIDEO Huliak chce dokázať, že CO2 prospieva rastlinám. Zapálil si cigaru v priestoroch parlamentu, je to však zakázané 05 - Modified: 2024-04-18 07:17:07 - Feat.: - Title: Poslanci začali rokovanie návrhom na zmeny v zložení výborov
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
20. apríl 2024 09:07