StoryEditor

Paška sa vracia. Fico si ho vybral na kľúčový snem

22.05.2015, 10:33
Autor:
SITASITA
Podľa Ivana Švejnu Smer-SD sociálnym balíčkom rozdáva peniaze, ktoré vláda nemá

Sobotňajší pracovný snem Smeru-SD povedie zrejme ako predsedajúci Pavol Paška. Paška je podpredseda strany. V novembri po kauze nákupu CT prístroja pre piešťanskú nemocnicu odstúpil z pozície predsedu Národnej rady SR a vzdal sa poslaneckého mandátu. Silnú pozíciu v strane si však udržal. Predsedajúcim bol aj na výročnom sneme, ktorý sa konal tesne po jeho odchode z parlamentu. To, aby Paška viedol snem, navrhol Robert Fico.

Smer chystá zmeny
Na pracovnom sneme má Smer-SD v sobotu schváliť druhý sociálny balíček. Mali by byť v ňom opatrenia, ktoré budú zamerané na mladých, rodiny i starších ľudí. Študentom by k vlakom zadarmo mali pribudnúť aj lacnejšie autobusy pre žiakov a študentov. Má sa to týkať tých autobusových spojov, na ktoré nadväzujú vlaky. Tie majú študenti zadarmo od 17. novembra 2014.

V Smere-SD sa tiež uvažuje, že by sa mohla znížiť DPH na základné potraviny. Podmienkou však je, aby sa obchodné reťazce zaviazali v memorande, že zníženie DPH premietnu aj do konečných cien pre zákazníkov. Do sociálneho balíčka sa má opakovane dostať aj zvyšovanie minimálnej mzdy či valorizácia vianočného dôchodku. Opätovne plánuje Smer-SD podporiť financiami aj rozširovanie kapacity materských škôlok. Vládnu dotáciu by na zvýšenie kapacity mali dostať všetci žiadatelia, ktorí splnia podmienky.

V balíčku by sa mala nachádzať aj podpora zatepľovania rodinných domov. Rozvoj cestovného ruchu chce Smer-SD podporiť poukazmi na dovolenky, ktoré by mali dostať rodiny s deťmi, ak sa dovolenku rozhodnú stráviť na Slovensku. Sociálny balíček však nemá narušiť plnenie maastrichtských kritérií na Slovensku.

Opozícia: Vláda naháňa svetový rekord
Sociálny balíček kritizuje opozícia. Vláda Roberta Fica podľa podpredsedu strany Most-Híd pre ekonomiku Ivana Švejnu ohrozuje z dlhodobého hľadiska konkurencieschopnosť Slovenska, pretože zavádza opatrenia, ktoré môžu mať fatálne dôsledky pre slovenskú ekonomiku. „Vláda koná tak, akoby chcela do volieb prekonať svetový rekord v počte odfajknutých sociálnych balíčkov. Táto ambícia Smeru má však len málo spoločné so zodpovedným hospodárením s verejnými financiami,“ povedal dnes pre agentúru SITA Ivan Švejna.

Podľa neho vládny Smer míňa peniaze, ktoré nemá. „Pokiaľ štát hospodári s deficitom a zadlženosť rastie, nemôžeme sa tváriť, že disponujeme peniazmi navyše,“ zdôraznil Švejna. Rovnako pripomenul, že nedávno aj Rada pre rozpočtovú zodpovednosť potvrdila, že dlhodobá udržateľnosť verejných financií Slovenska sa vlani zhoršila a ak nedôjde k zásadným zmenám, zo strednodobého hľadiska hrozia Slovensku veľké problémy.

„Smer sa iba tvári, že je z čoho dávať, reálne čísla sú však o niečom inom,“ spresnil podpredseda strany, ktorý ďalej uviedol, že Most-Híd vo svojom programovom dokumente Občianska vízia ponúka v oblasti hospodárskej politiky konkrétne možnosti, ako zvýšiť životnú úroveň občanov na Slovensku.

„Pozeráme sa do budúcnosti, hľadáme dlhodobé a zodpovedné riešenia a nie populistické, krátkodobé, ad hoc opatrenia, ktoré zavádza vláda Roberta Fica,“ vysvetlil Ivan Švejna s tým, že je nutné naštartovať zmeny. „Musíme konať zodpovedne, pretože aj naše deti a deti našich detí, majú právo na slušný život v tejto krajine,“ dodal.
 

01 - Modified: 2007-06-07 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Emisie "výrazne" znížia
01 - Modified: 2024-04-10 09:50:25 - Feat.: - Title: Dolinková avizuje intenzívne rokovania o ďalšom dofinancovaní zdravotníctva 02 - Modified: 2024-04-08 14:35:16 - Feat.: - Title: Zistenie HN: Chystá sa politické zemetrasenie? SNS chce otvoriť koaličnú zmluvu, žiada posty Hlasu 03 - Modified: 2024-04-07 00:06:27 - Feat.: - Title: Hlas čaká veľký snem pred inauguráciou. Strana sa nestratí niekde v Smere, tvrdí Šutaj Eštok 04 - Modified: 2024-04-06 23:16:12 - Feat.: - Title: Fico gratuloval Pellegrinimu: Voľby dopadli skvele. Ľudia ukázali, že rozoznávajú, čo tejto krajne hrozí 05 - Modified: 2024-04-03 12:46:40 - Feat.: - Title: Analytik Mislovič pre HN: Nižšia účasť by pomohla Ivanovi Korčokovi. Peter Pellegrini má širšiu bázu voličov
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
16. apríl 2024 18:32