StoryEditor

Rozpravu o tajných službách zrušili kvôli Hlinovi, myslí si Žitňanská

16.12.2013, 16:03
Autor:
tasr, stltasr, stl

Predseda parlamentu Pavol Paška (Smer-SD) navrhol zrušiť rozpravu k správam o tajných službách kvôli nezaradenému poslancovi Alojzovi Hlinovi. Povedala to nezaradená poslankyňa Lucia Žitňanská na rokovaní ústavnoprávneho výboru. Odvolávala sa na diskusiu z poslaneckého grémia, kde Paška podľa nej priznal, že rozpravu navrhol zrušiť kvôli Hlinovi a že to nebolo "úplne kóšer".

Výbor sa zaoberal otázkou, či je možné neumožniť rozpravu k bodu schôdze. Podľa opozície to nejde a rozprava musí vždy byť. Žitňanská zdôraznila, že rozpravu možno skrátiť aj zastaviť na jej samotnom začiatku. Nemožno ju však zrušiť. Rovnaký názor majú aj jej kolegovia z opozície. Zdôraznili, že v minulosti sa nikdy nestalo, aby rozprava bola zrušená.

"Vždy sme to riešili politickou dohodou na grémiu, že rozprava prebehne tak, že každý poslanec môže položiť otázky a šéf príslušnej služby sa rozhodne, ako bude odpovedať a či bude odpovedať," pripomenula Žitňanská. Dodala, že k takejto dohode mohlo dôjsť aj teraz, poslanci Smeru-SD sa však podľa nej báli, či dohodu dodrží aj Hlina a či nebude dlho rečniť.

Vládny Smer-SD odmietol, že by Paška zákon porušil. Sociálni demokrati tvrdia, že správy o tajných službách sa prerokúvajú podľa osobitných predpisov, tajne, a teda Národná rada SR si môže upraviť spôsob, akým sa prerokujú v pléne. "Takže je možné neotvoriť rozpravu," tvrdil Boris Susko (Smer-SD).

Jeho stranícky kolega Anton Martvoň doplnil, že existujú dve správy, jedna podrobnejšia, určená osobitným výborom, a teda vybraným poslancom, a druhá, ktorá ide do pléna a je menej podrobná. Vyslovil obavu, že keby bola otvorená rozprava, poslanci z osobitných výborov, ktorí majú podrobnejšie informácie, by mohli o nich hovoriť v pléne, a teda dozvedeli by sa ich aj poslanci, ktorí nie sú členmi osobitných výborov a ktorí mali počuť len tie menej tajné informácie. Poukázal tiež na to, že tajné informácie by sa v pléne mohli dozvedieť aj osoby bez bezpečnostnej previerky, napríklad technik, ktorý v pléne zaznamená schôdzu.

"Spochybňujem vašu schopnosť čítať zákon," reagoval opozičný poslanec Martin Poliačik (SaS). Opozícia pripomenula Smeru-SD, že na výbore neriešia osobitné predpisy ani tajné správy, ale fakt, či je možné zrušiť rozpravu k bodu schôdze. Opozícia naďalej trvá na tom, že to možné nie je, keďže zákon nič také nepozná. Žitňanská navrhla preto prijať uznesenie, že "právne predpisy neumožňujú, aby k bodu schôdze Národnej rady SR plénum prijalo uznesenie, že rozprava sa neuskutoční".

Výbor však zatiaľ žiadne uznesenie neprijal. Opozícia opustila rokovanie, keďže usúdila, že Smer-SD s uznesením nesúhlasí a trvá na svojom. Výbor tak nebol uznášaniaschopný a nevedel prijať uznesenie. Zísť by sa mal opäť dnes o 19.00 h, prípadne v utorok.

01 - Modified: 2005-10-26 20:55:47 - Feat.: 0 - Title: Foto vydania HN - 27. 10. 2005
01 - Modified: 2024-04-16 12:04:40 - Feat.: - Title: V parlamente sa začala aprílová schôdza, na programe majú poslanci vyše sto bodov 02 - Modified: 2024-04-14 12:31:28 - Feat.: - Title: Šéfa parlamentu budeme riešiť pravdepodobne až po eurovoľbách, tvrdí Blaha. Hajko hovorí, že Fico taktizuje 03 - Modified: 2024-04-12 20:19:13 - Feat.: - Title: Sledovanie súkromných rozhovorov vládou je realitou. Americký zákon dáva moc tajným službám 04 - Modified: 2024-04-15 08:49:33 - Feat.: - Title: Hnutie Slovensko chce odvolávať Dolinkovú. Ministerka odkazuje, že klamú 05 - Modified: 2024-04-11 09:55:29 - Feat.: - Title: SaS navrhuje zmeniť zloženie členov rady školy v reedukačných centrách
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
16. apríl 2024 16:07