StoryEditor

Hedvige hrozí súd. Bráni sa maďarčinou

23.01.2014, 23:00
Prípad smeruje pred súd. Malinová Žáková má maďarské občianstvo, súdiť by ju podľa všetkého mohli tam.

Hedviga Malinová Žáková by sa už čoskoro mohla postaviť pred súd. Jej advokát Roman Kvasnica predpokladá, že Generálna prokuratúra ju obžaluje z krivej výpovede. „Zostali sme s kolegom obaja veľmi prekvapení, keď nám bolo povedané, že je to spis, ktorý ide na súd. Ak ide na súd, znamená to, že bude podaná obžaloba,“ vysvetlil pre HN.

 

Žiadajú maďarčinu

Keďže Žáková koncom minulého roka prijala maďarské občianstvo, jej advokát teraz žiada, aby prokuratúra dala preložiť do maďarčiny všetky výpovede policajtov, lekárov a všetky znalecké posudky. Inak by podľa neho bolo poškodené jej právo na obhajobu. „Cudzí štátny príslušník má na to právo, ale doteraz používala slovenský jazyk a nenamietala,“ pripomína advokát Vladimír Mitro.

Otázne tiež je, či sa Malinovú Žákovú s maďarským občianstvom vôbec podarí dostať pred slovenské súdy. V princípe štáty zväčša nevydávajú svojich občanov na trestné stíhanie do inej krajiny. V praxi to znamená, že ak ju bude niekto súdiť, mohlo by to byť v Maďarsku.

 

 

„Nie je tu podstatná trestnoprávna rovina. Ide o čisto politickú záležitosť,“ trvá na svojom Kvasnica s tým, že podaním obžaloby bude pokračovať trestanie človeka, ktorý sa v skutočnosti stal obeťou útoku. Generálna prokuratúra jeho slová nekomentuje. „Preštudovanie vyšetrovacieho spisu bolo ukončené. Prokurátorka rozhodne o ďalšom postupe v trestnej veci,“ povedala hovorkyňa Andrea Predajňová.

 

„Slečna si to vymyslela“

Kauza siaha ešte do roku 2006. Vtedy mali mladú ženu podľa jej tvrdení v nitrianskom parku napadnúť dvaja vyholení muži preto, že ju počuli hovoriť po maďarsky. Fotografie krvácajúcej študentky obehli rýchlo celé Slovensko. K údajnému útoku sa vyjadrovali minister vnútra Robert Kaliňák aj premiér Robert Fico. Celá záležitosť spôsobila problémy na medzinárodnej pôde a viedla k zhoršeniu slovensko-maďarských vzťahov. „Slečna si to celé vymyslela,“ povedal pred časom Kaliňák. V roku 2007 Hedvigu obvinili z krivej výpovede. Vyšetrovanie tak trvalo viac ako sedem rokov. Mladá žena stále trvá na tom, že útok sa stal. Vláda Ivety Radičovej sa jej v roku 2012 dokonca ospravedlnila.

„Je hanba, že to trvalo tak dlho a je hanba, že fakticky teda klamú všetci od lekárov, cez učiteľov, ktorí urobili fotky, keď prišla celá od krvi. Len štátny aparát, ktorý bojuje proti jednej bývalej občianke, neklame,“ reagoval predseda strany Most-Híd Béla Bugár.

Záznam o preštudovaní vyšetrovacieho spisu

01 - Modified: 2005-12-18 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Walesa si prezrel záznamy, ktoré o ňom zozbierala komunistická tajná polícia
01 - Modified: 2018-11-28 15:18:09 - Feat.: - Title: Kiska sa stretol s Hedvigou Malinovou: Tento prípad bol ukážkou zlyhávania štátu 02 - Modified: 2018-11-28 15:07:12 - Feat.: - Title: Kiska sa stretol s Hedvigou Malinovou. Tento prípad bol ukážkou zlyhávania štátu, tvrdí prezident 03 - Modified: 2018-11-22 12:52:50 - Feat.: - Title: Gál o ukončení kauzy Malinová: Načo je nám spravodlivosť, keď sa nám dostane po x rokoch 04 - Modified: 2018-11-22 12:52:28 - Feat.: - Title: Gál o prípade Hedvigy Malinovej: Načo je nám spravodlivosť, keď sa nám dostane po x rokoch 05 - Modified: 2018-11-22 12:57:42 - Feat.: - Title: Koniec. Maďarská prokuratúra po 12 rokoch definitívne uzavrela kauzu Hedvigy Malinovej
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
15. apríl 2024 02:26