TASR/AP
StoryEditor

O vládnych novinách sa na Úrade vlády nediskutuje. Heger ich nepodporuje, tvrdí europoslanec

16.07.2021, 12:22
Autor:
TASRTASR
O zámere vydávať vládne noviny informoval ešte expremiér a líder hnutia OĽANO Igor Matovič.

Vládne noviny nie sú aktuálne témou diskusie. Uviedla hovorkyňa predsedu vlády Ľubica Janíková.

Dodala, že ak sa to zmení, budú určite informovať. Reagovala tak na otázku, či premiér Eduard Heger (OĽANO) ich vznik nepodporuje a či to je dôvod, pre ktorý sa ešte nezačalo ani s ich obstarávaním.

Europoslanec Vladimír Bilčík (Spolu) na sociálnej sieti informoval, že premiér vo štvrtok (15. 7.) uistil europoslancov, že tento projekt nepodporuje.

"Na vypočúvaní premiéra Hegera a ministerky Kolíkovej europoslancami som sa opýtal, aké sú ďalšie plány s vládnymi novinami. Premiér Heger nás uistil, že projekt vládnych novín nepodporuje," uviedol Bilčík.

Matovič hovoril o plnení sľubov

Zároveň ocenil premiérovu komunikáciu s médiami a spýtal sa ho, či bude apelovať na všetkých členov vlády, aby udržali štandard, ktorý nastavil.

Hovoriť o tom mali počas online stretnutia s členmi monitorovacej skupiny Európskeho parlamentu pre demokraciu, právny štát a základné práva (DRFMG).

O zámere vydávať vládne noviny informoval ešte expremiér a líder hnutia OĽANO Igor Matovič.

Hovoril o plnení predvolebných sľubov. Voči nápadu sa ohradili viacerí politici a kritizovali ho.

Kritika od koaličných partnerov

Okrem opozície to za dobrý nápad nepovažovali ani niektorí koaliční partneri, napríklad líder SaS Richard Sulík.

Kabinet sa však v Programovom vyhlásení vlády zaviazal zabezpečiť pravidelné informovanie občanov prostredníctvom doručovania bezplatných informačných novín do domácností. Noviny mali byť mesačníkom a mali mať 32 strán.

Obsahovať majú odpočet činnosti jednotlivých ministerstiev. Financované budú z rozpočtu úradu vlády.

Obstarávanie na tlač a distribúciu novín chcel Úrad vlády spustiť najskôr do konca júna minulého roka. Z neskoršieho oznámenia zverejneného vo Vestníku Úradu pre verejné obstarávanie vyplývalo, že so súťažou by sa mohlo začať v októbri.

Šéf Úradu vlády Július Jakab napokon v máji 2021 uviedol, že premiér aj predsedovia koaličných strán určujú priority, ktoré sa budú robiť a čo sa ide splniť, a to momentálne vládne noviny nie sú.

V súvislosti s PVV povedal, že je to program na štyri roky, každá úloha má svoju prioritu a rieši sa v danom čase.

01 - Modified: 2024-04-11 14:04:03 - Feat.: - Title: Matovič chce odvolávať ministerku Dolinkovú: Za pol roka urobila všetko v prospech Haščáka a Penty 02 - Modified: 2024-04-08 10:15:03 - Feat.: - Title: Danko je pripravený rokovať o zmenách v koalícii. Politická mapa sa zásadne mení, hovorí šéf SNS 03 - Modified: 2024-04-05 13:11:22 - Feat.: - Title: Keď má prezident slabé právomoci, tak prečo je toľko napätia okolo jeho voľby? (komentár) 04 - Modified: 2024-03-27 12:27:44 - Feat.: - Title: Nielen vláda, do Galanty prišiel aj Matovič. Pohŕdal Maďarmi rovnako ako Slota, burcuje proti Pellegrinimu 05 - Modified: 2024-03-24 16:32:42 - Feat.: - Title: Korčok má bašty ľavice, Pellegrini žiaril u Fica aj Huliaka. Matovič bez 500-euroviek zažil na východe fiasko
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
18. apríl 2024 19:58