StoryEditor

Rašiho spolužiakovi sa v tendroch ďalej darí

04.07.2013, 00:00
Konateľa Pro-Tender vyšetrujú pre machinácie pri verejnom obstarávaní v košickej nemocnici.

Ani podozrenia okolo konateľa firmy Pro-Tender neodradili Univerzitnú nemocnicu Košice, aby s ňou ďalej spolupracovala. Podľa vestníka jej služby naďalej využíva aj ministerstvo zdravotníctva a Všeobecná zdravotná poisťovňa. Petra H. minulý mesiac polícia obvinila z machinácií pri verejnom obstarávaní v súvislosti so sporným tendrom košickej nemocnice, pri ktorom sa účastníci mali vopred dohodnúť, kto zvíťazí. Obvinený je bývalým spolužiakom exministra zdravotníctva, dnes primátora Košíc Richarda Rašiho.

Aktuálne má Pro-Tender pre nemocnicu zabezpečiť aj súťaž na nákup dezinfekčných prostriedkov.

Rámcová zmluva na rok znie na vyše 33-tisíc eur. Hovorkyňa nemocnice Ladislava Šustová napriek podozreniam týkajúcim sa Petra H. argumentuje, že s uvedenou firmou majú zatiaľ bezproblémovú spoluprácu. „Nemáme dôvod zmluvu rušiť. Pokiaľ by však problémy nastali, zmluvu prehodnotíme.“ Situáciu obhajuje aj tým, že stále nie sú závery vyšetrovania a rešpektujú prezumpciu neviny.

Podobne sa vyjadrila aj štátna poisťovňa. Pre ňu má Pro-Tender obstarať služby nezávislej technickej asistencie a servis motorových vozidiel. Celkovo za päť dohodnutých súťaží od Všeobecnej zdravotnej zinkasuje 11,8 tisíca eur. O ukončení zmluvy kvôli obvineniu konateľa Pro-Tendra neuvažujú. „Všeobecná zdravotná poisťovňa si počká na oficiálne výsledky vyšetrovania,“ povedala hovorkyňa Petra Balážová.

Minulosť prekáža
Našli sa však aj štátne inštitúcie, ktorým podozrenia z nezákonného konania Petra H. prekážajú. Ministerstvo zdravotníctva zmluvu s Pro-Tendrom uzavrelo ako s úspešným uchádzačom na základe prieskumu trhu ešte pred začatím vyšetrovania košického prípadu. Rezortu má firma pomôcť s užšou súťažou na zabezpečenie ďalšieho rozvoja elektronických služieb zdravotníctva v súvislosti s projektom Národný zdravotnícky informačný systém. Hodnota zákazky je 40,25 milióna eur.

Odmena pre Pro-Tender mala byť do 10-tisíc eur. „So spoločnosťou nemáme uzatvorenú rámcovú zmluvu, ale zmluvu zastrešujúcu jednorazovú činnosť, ktorá sa končí v októbri tohto roka. Napriek tomu bude ministerstvo rokovať o ukončení zmluvného vzťahu,“ povedala hovorkyňa Zuzana Čižmáriková.

Ďalším je ministerstvo spravodlivosti. „V kontexte zverejnených informácií nám išlo o snahu v žiadnom prípade neohroziť verejné obstarávanie týkajúce sa dôležitých projektov elektronizácie justície,“ odôvodnila hovorkyňa Jana Zlatohlávková. Firma pre nich robila zhruba pol roka.

„Vážim si spoluprácu s každým zákazníkom, preto každé ich rozhodnutie rešpektujem a je pre mňa záväzné,“ reagoval pre HN konateľ Pro-Tendra Peter H. K svojmu obvineniu sa v procese vyšetrovania nechcel vyjadrovať. „Počkáme si na jeho závery.“

Polícia stále vyšetruje
Minulý mesiac obvinila Národná kriminálna agentúra Petra H. spolu s ďalšími dvoma osobami, ktoré súťažili o zákazku v košickej nemocnici, z machinácií pri tendri. Konateľ prešovskej PKB Invest Ján B. a člen predstavenstva michalovského Chemkostavu Milan D. mali uzatvoriť dohodu, podľa ktorej podmienkam súťaže vyhovela len prvá z firiem.

O tejto dohode mal vedieť aj Peter H., ktorý bol odborne spôsobilou osobou pri obstarávaní. „Napriek tomu mal porušiť princípy rovnakého zaobchádzania a nediskriminácie uchádzačov,“ doplnila hovorkyňa policajného prezídia Andrea Dobiašová. Tým PKB Invest podľa polície získala neoprávnený prospech 26,5 milióna eur, čo bola hodnota zákazky. Obvineným hrozí väzenie na sedem až 12 rokov. Stíhaní sú na slobode.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
20. apríl 2024 03:01