StoryEditor

Odvolávanie Fica: Rokovalo sa do rána, Viskupiča vraj napadli

17.09.2013, 15:22
Sledovali sme online | Parlament má prestávku do večera, odhlasoval ju Smer.

Čo sa dialo v parlamente

- o 15:00 začala Mimoriadna schôdza, kde mali poslanci rokovať o odvolaní premiéra Roberta Fica

- premiér bol druhým rečníkom a po 45-minútovej reči požiadal členov vlády a poslancov Smeru, aby opustili rokovaciu sálu

- smeráci sa vrátili do rokovacej sály pred polnocou. Odhlasovali, že rokovanie bude pokračovať do siedmej hodiny ráno, potom ju prerušia a o odvolávaní premiéra sa bude rokovať až o 19. hodine. Následne poslanci Smeru znova odišli

- päť poslancov Smeru napadlo Jozefa Viskupiča. Ten im chce zabrániť v tom, aby z rokovacej sály odniesli papierovú maketu premiéra.

 

06:55 Rokovanie bude pokračovať až o 19-tej
Rokovanie mimoriadnej schôdze Národnej rady (NR) SR o opozičnom návrhu na odvolanie predsedu vlády Roberta Fica (Smer-SD) bude pokračovať len do 7. hodiny. Následne sa preruší a poslanci sa k nemu opäť vrátia až o 19. hodine. Od 9. hodiny bude pokračovať rokovanie prerušenej riadnej schôdze parlamentu. Túto zmenu, ktorú odhlasovalo 80 poslancov Smeru-SD, odôvodnil predseda parlamentu Pavol Paška (Smer-SD) tým, že napriek snahe o efektívne využitie rokovacieho času opozícia pristupuje len k obštrukcii.

06:05 Viskupiča vraj napadli
Okrem viacerých výmen názorov malo dôjsť aj k fyzickej potýčke medzi poslancami OĽaNO a Smeru-SD. Dôvodom bola maketa premiéra Roberta Fica, ktorú chceli niektorí poslanci vládnej strany vyniesť zo sály. "Láskavo to tam dajte, je to môj majetok," kričal za nimi Matovič, ktorý maketu priniesol. Pri snahe o jej vrátenie mali Jozefa Viskupiča (OĽaNO) poslanci Smeru-SD údajne fyzicky napadnúť.

Na incident vzápätí zareagoval Július Brocka (KDH) vyhlásením, že kvôli nemu podáva podnet mandátovému a imunitnému výboru. Matovič zase procedurálnym návrhom žiadal o preverenie prítomnosti alkoholu v krvi u poslancov. "Zjavne sú mnohí pod vplyvom alkoholu," vyhlásil. On aj ďalší opoziční poslanci poukazovali na "bujarú" zábavu a smiech, ktorý sa v sále ozýval po príchode zákonodarcov Smeru-SD. Ani o jednom z týchto návrhov plénum nerozhodlo, keďže parlament nebol uznášaniaschopný.

02:00 - 06:00 Opozícia sa striedala pri rečníckom pulte

Rozhodnutie poslancov Smeru-SD o úprave času rokovania mimoriadnej schôdze Národnej rady (NR) SR vyvolalo v parlamente viaceré kritické reakcie opozičných poslancov. "Veľmi hrubým spôsobom zneužívate moc. To, čo tu predvádzate, je svinstvo," vyhlásila poslankyňa OĽaNO Helena Mezenská 

01:20 Frešo vysvetľuje spis

Šéf SDKÚ sa pridal k poslancom, ktorí čítajú vládne materiály. Frešo na rozdiel od predchodcov, niektoré body vysvetľuje a zároveň opravuje gramatické chyby v dokumente.  

01:00 Znova dokumenty o SPP
K rečníckemu pultu sa postavila Helena Mezenská a pokračuje v čítaní vládnych materiálov k SPP. 

00:45 Prerušenie rokovania
Daniel Lipšic navrhol prerušiť schôdzu, kým viacerí poslanci Smeru nevytriezvejú. Poslanec OĽaNO Kuffa chcel prerušiť rokovanie na pol roka. 

00:06 Napitý Smer
Viliam Novotný z SDKÚ sa prihlásil s procedurálnym návrhom, ten však nepodal. "Vy si tu z nás robíte srandu, ste napití, napádate poslancov opozície."  Viacerí členovia opozície hovoria o tom, že niektorí poslanci Smeru sa vrátili do sály pod vplyvom alkoholu a chcú ich podrobiť skúške na alkohol. 

00:02 Podnet na Valockého
Július Brocka z KDH podal podnet na Mandátový a imunitný výbor na poslanca Smeru Valockého, ktorý mal napadnúť Igora Matoviča a Jozefa Viskupiča. 

18.09. - 00:00 Matovič vyzýva na dychovú skúšku
Igor Matovič hovorí o tom, že niekoľkí poslanci Smeru vyzerajú byť pod vplyvom alkoholu a chce, aby sa všetci podrobili testu na prítomnosť alkoholu v krvi.  

23:54 Smer znova odišiel
Poslanci vládneho Smeru po krátkom návrate znova opustili rokovaciu sálu parlamentu. Rokovanie by malo pokračovať až do rána. 

23:34 Smer sa vrátil do sály

Pavol Paška vyhlásil prestávku do pol dvanástej v noci a zvolal poslanecké grémium. To rozhodovalo, či rokovanie bude pokračovať až ráno, alebo bude opozícia zdržiavať až do rána.  

21:55 Matovič stále reční

 Poslanec Igor Matavoč je za rečníckym pultom už takmer tri hodiny a stále číta materiál o SPP. Po jeho ľavej ruke sedí šéf SDKÚ-DS Pavol Frešo.

19:03 Hlasovanie až o deviatej ráno
Igor Matovič vyhlásil, že od skončenia pracovnej doby až do deviatej hodiny ráno, kedy sa ľudia vrátia do práce bude čítať vládny materiál týkajúci sa kúpy SPP. Striedať sa pri tom má s kolegyňou Helenou Mezenskou.

Novinárom aj verejnosti povedal, že v parlamente sa nič zaujímavé diať nebude až do rána, "ak nás Smeráci nezrušia."

18:45 Kaník: Parlamentná demokracia je Ficovi na obtiaž

Ľudovít Kaník upozorňuje na vážnosť situácie. Upozorňuje na to, že prichádzame o parlamentnú demokraciu. "Premiér pohŕda palamentnou demokraciou a ukázal, že mu je len na obtiaž," vyhlásil.

18:33 EPH podá žalobu na Lipšica
 Menšinový vlastník Slovenského plynárenského priemyslu (SPP), český Energetický a průmyslový holding (EPH), pripravuje žalobu na nezaradeného poslanca Daniela Lipšica za jeho vyjadrenia v úvode dnešnej mimoriadnej schôdze Národnej rady (NR) SR, ktoré spoločnosť označuje za "nehorázne lži" a zásadne ich odmieta.     

"Vzhľadom na to, že už prekročil únosnú hranicu, pripravujeme konkrétnu žalobu na ochranu dobrého mena. Pán poslanec Lipšic svojimi nepravdivými výrokmi na adresu SPP a EPH zosmiešňuje nielen seba, ale zároveň diskredituje povesť Slovenska," konštatoval v stanovisku spoločnosti riaditeľ marketingu a komunikácie EPH Daniel Častvaj.

18:30 Frešo chváli opozíciu
Predseda SDKÚ Pavol Frešo pochválil prácu opozície v boji proti Robertovi Ficovi a zdôraznil, že podobne arogantný ťah, ako práve premiér predviedol, by si politici nedovolili "nie, že v Anglicku alebo Nemecku. Toto by si nedovolili ani v Česku."

18:06 Sociálna politika Smeru
Podľa Richarda Sulíka boj za nízke ceny plynu pomáha skôr ľudom, "ktorí vlastnia tisícmetrovú vilu, ako minister dopravy Počiatek, ako tým, ktorí majú dvojizbový byt." Toto nie je podľa predsedu SaS ideálna sociálna politika.

16:45 Papierový Fico
Igor Matovič priniesol do parlamentu maketu Roberta Fica, pretože mu premiér na rokovaní chýbal.

17:32 Nikto nemá bližšie k Pente ako Fico
Bývalý minister zdravotníctva Uhliarik, ktorého Fico vo svojom prejave pomenoval ako pentliarika, vyhlásil, že nikto nemá bližšie k Pente ako samotný premiér.

17:28 Fico sa zľakol
Richard Sulík označil premiéra za zbabelca, pretože utiekol ešte pred faktickými otázkami. Predseda Mostu-Híd Béla Bugár pripomenul, že Fico Radičovú niekoľkokrát označil za klamárku, no tá neutiekla.  

17:10 Schôdza pokračuje
Odložiť rokovanie chcel aj Alojz Hlina. Ten hovoril o zajtrajšom ráne. Jeho návrh tiež nemohol prejsť.

16:50 Frešo chce vládu
Predseda SDKÚ chce prestávku rokovania do momentu, kým nepríde celá vláda. Jeho návrh však neprešiel, pretože palament nie je uznášaniaschopný.

16:45 Paška prerušil schôdzu
Pavol Paška nechá vyprázdniť balkón zatiaľ, čo aktivisti žiadajú pád vlády.

16:40 Smer z rokovania odišiel
Fico na záver svojho prejavu požiadal členov vlády aj členov Smeru, aby až do hlasovania opustili rokovaciu sálu. Na to sa z balkóna ozývalo "Hanba!"

16:25 Fico: Pravica vždy zvyšuje ceny plynu

"Na tejto schôdzi ide o to, ako sa budú vyvíjať ceny plynu pre domácnosti, ktorého predaj vytvára stratu. Aby nebola, museli by sme ceny pre domácnosti zvýšiť o 26 percent, ak by sme chceli byť v miernom zisku, tak okolo 30 percent. Toto moja vláda nikdy nedovolí," deklaroval Fico s tým, že po prípadnom nástupe vlády pravice vždy príde zvýšenie cien plynu, čo je "tak jasné, akože zajtra vyjde slnko".

"Do psej matere, kto má písať ministerstvu hospodárstva, keď nie zamestnanec SPP?" pýta sa Fico na obhajobu podpisu J&T na dokumente.

Pravici zároveň pripomenul ich obchody s významnými skupinami. "Kto dostal Paroplynový cyklus v Bratislave? Dostala ho Penta. Kto má významný vplyv v hlinikárni v Žiari nad Hronom? Penta. Komu ste dali letisko v Košiciach? Pente. A mala dostať aj Bratislavu, čo sa nám podarilo zastaviť," odkázal.     

Opozíciu Fico skritizoval aj politicky. "Vy ste neboli schopní vyprodukovať na odvolanie premiéra viac ako jeden a pol strany textu. Ako môže KDH, SDKÚ-DS a Most-Híd pri tak významnej udalosti, ako je návrh na odvolanie predsedu vlády, nechať iniciatívu nezaradenému poslancovi Lipšicovi? To len svedčí o tom, kde sa nachádzate, že sa necháte takýmto spôsobom vodiť a riadiť v politike," povedal.

15:30 Lipšic ukazuje výroky Haščáka

Poslanec Daniel Lipšic ukončil svoj prejav tým, že ukázal papiere s výrokmi šéfa Penty Jaroslava Haščáka, ktoré pochádzajú zo spisu Gorila.

15:16 Začal Lipšic
"Strana Smer-SD je finančnou skupinou prerastená, ako dobrá slanina," vyhlásil vo svojom prejave Daniel Lipšic. Podľa neho je kauza SPP ešte väčšia ako Gorila.

"Obyčajní zlodeji robia podvody s DPH, táto vláda robí podvody s EPH," povedal a pýtal členov vlády, za koho vo vláde sú "za Širokého? Za Pentu? Za Výboha?"

"Túto vládu lokajov riadi niekoľko pánov," skonštatoval poslanec a obrátil sa s otázkami na členov kabinetu Roberta Fica. "Pán minister Jahnátek, vy ste lokajom pána Širokého? Pani ministerka Zvolenská teraz si nie som istý, vy ste vo vláde za pána Širokého, či za Pentu? Alebo za obidvoch?" pýtal sa Lipšic. Ale vláda lokajov má podľa neho aj svojho šéfa. "Pán premiér, ako dokážete naraz slúžiť toľkým pánom? Klobúk dolu. To si vyžaduje obratného človeka," dodal Lipšic.

15:15 Až do noci
Po tom, ako poslanci Smeru schváli, že budú rokovať aj po 19. hodine, Igor Matovič prislúbil, že sa postará o to, aby pokračovala až o deviatej ráno.


 

Predseda parlamentu Pavol Paška (Smer-SD) otvoril mimoriadnu schôdzu Národnej rady (NR) SR, ktorú zvolal na podnet opozičných poslancov.

Poslanci Smeru schválili návrh, aby táto schôdza trvala dlhšie ako do 19. hodiny. Je teda pravdepodobné, že hlasovanie o vyslovení nedôvery prebehne v nočných hodinách.

Ešte v piatok sa (13.9.) sa podpísalo 56 poslancov KDH, Mosta-Híd, SDKÚ-DS, SaS, OĽaNO aj strany Nová väčšina – Dohoda pod návrh na zvolanie takejto schôdze. Ich rozhorčenie vyvolala informácia, že podklady vládneho materiálu o získaní zvyšného 49-percentného podielu v materskej spoločnosti Slovenského plynárenského priemyslu (SPP) údajne pripravovala finančná skupina J&T.

Dôkazom má byť vládny materiál, v ktorého hlavičke sa nachádza meno firmy J&T Investment Advisors. Menšinový podiel v SPP získa štát od českého Energetického a průmyslového holdingu (EPH), ktorého spoluvlastníkom je aj skupina J&T. Opozícia to vníma ako dôkaz, že štát neriadi vláda, ale finančné skupiny. Kabinetu vyčíta tiež nevýhodnosť obchodu, kedy štát podľa nich zbytočne preberá stratovú a zadlženú spoločnosť.

Zmienku o J&T vo vládnom materiáli Fico cez víkend vysvetľoval tým, že dokument vznikal pri bežnej komunikácii dvoch akcionárov SPP, čo považuje za "úplne normálne". "Dnes je 49-% akcionárom v SPP spoločnosť EPH a všetci vieme, že EPH je spojená s J&T. Ale čo my s tým máme? My sme EPH nepredali nič, to boli Francúzi a Nemci, ktorí predali svoj podiel," argumentoval premiér v televízii TA3. Ak niekto môže za vstup finančných skupín do SPP, tak je to podľa neho súčasná pravicová opozícia, ktorá v minulosti umožnila privatizáciu plynární.

Predseda vlády tiež avizoval, že na mimoriadnej schôdzi vystúpi s prejavom, ktorý sa bude týkať aj privatizácie SPP a bude pripomínať pochybenia vtedajšej vlády. V celom aktuálnom spore ide podľa neho len o ceny plynu a rozdielny prístup k ich regulácii. "Na jednej strane je Smer-SD, ktorý chce stabilné ceny pre domácnosti, na druhej strane zdivočelá opozícia, ktorá chce zvyšovať ceny plynu pre domácnosti. O tomto je celá schôdza a do takejto schôdze veľmi rád pôjdem," dodal premiér.

01 - Modified: 2005-06-08 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Večná džínsovina 02 - Modified: 2005-06-08 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Zmes najlepších kuchýň sveta 03 - Modified: 2005-06-08 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Varte s nami 4
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
18. apríl 2024 14:11