StoryEditor

Fico cíti voľby. Chystá ďalší balíček

07.12.2014, 23:00
Snem Smeru V sobotu oslavovala vládna strana 15. narodeniny.

Začiatok leta. Vládny Smer. SD predstavil svoj prvý sociálny balíček. Pár mesiacov nato socialisti hovoria už o druhom takomto balíčku. Na sobotňajšom slávnostnom sneme sociálnych demokratov to prezradil jej šéf Robert Fico. Jeho podrobnosti však chce predstaviť až koncom marca. „Zdroje, ktoré na tento účel budeme dávať dohromady, chceme využiť do hospodárskeho rastu a na boj s nezamestnanosťou. Nerád by som však púšťal do pohybu nejaké nápady,“ povedal Fico po sneme, na ktorom strana oslavovala svoje 15. narodeniny.

Známejšie vo februári

Prvé konkrétnosti o chystanom balíčku by mohli byť známejšie už vo februári. Vtedy totiž budú jasnejšie odhady nášho rastu a odhady daňových príjmov Slovenska. A Fico spolu s ministrom financií Petrom Kažimírom chce počkať práve na ne. Ako povedal slovenský financmajster, vtedy sa naozaj ukáže, čo si Ficov kabinet môže dovoliť. Do tohto by sa mohli pridať aj ušetrené peniaze z reformy ESO, ktorú vlani predstavil minister vnútra Róbert Kaliňák. „To je tiež zdroj, ktorý, ak sa k tomu odvážime, by sme mohli presmerovať týmto spôsobom,“ vyhlásil Kažimír.

Rovnako v tom čase by mohli byť známejšie aj skupiny obyvateľov, ktorým vláda chce pomôcť. Ako povedala šéfka poslaneckého klubu sociálnych demokratov Jana Laššáková, v strane sa zatiaľ rozprávali len o tom, že by mali prísť s druhým sociálnym balíčkom, ktorý by sa možno mal týkať aj mladých rodín. Všetko si však v strane musia ešte vydiskutovať. „Určite to môžu byť dôchodcovia, rodiny s deťmi či mladí ľudia,“ konštatoval šéf Nadácie F. A. Hayeka Matúš Pošvanc.

Predvolebná rétorika

Plánované kroky Smeru majú podľa odborníkov jasný signál. Ide o predvolebnú rétoriku – vyhlásil Pošvanc. Podobný názor má aj šéf agentúry Focus Martin Slosiarik. Podľa neho sa už začína zvolebnievať, a preto veci v sociálnej oblasti sa robia v druhej polovici volebného obdobia. „Je to aj súčasť predvolebnej kampane. Dnes Smer potrebuje vyslať posolstvá, aby ľudí presvedčil, že je najlepšou voľbou,“ povedal Slosiarik.

Prvý sociálny balíček štát odhadol, že bude stáť približne 250 miliónov eur. Jeho súčasťou je aj cestovanie zadarmo dôchodcami a študentmi bezplatne vo všetkých vlakoch, ktoré dotuje štát. A hoci sa podľa politológa z Univerzity Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach Tomáša Koziaka môže zdať, že Fico chce mieriť aj na týchto voličov, nemusí sa mu to podariť. „Viem, čo študenti očakávajú od politikov. A toto nie je to, na čo by zareagovali akoby možno dôchodcovia,“ dodal Koziak. Súhlasí s ním aj politický analytik z agentúry Polis Ján Baránek. Podľa neho študenti sú najmenej disciplinovanými voličmi vo voľbách.

01 - Modified: 2007-01-16 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Dôvera si vyberá
01 - Modified: 2024-04-23 09:20:03 - Feat.: - Title: Fedor Flašík mal veľké ústa 02 - Modified: 2024-04-23 09:23:47 - Feat.: - Title: Je to o konkurencieschopnosti 03 - Modified: 2024-04-19 10:57:33 - Feat.: - Title: GALÉRIA Zrušené zubné benefity či Huliakov dymový experiment. Internet satiricky reaguje na aktuálnu politickú scénu 04 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Hovoria im vlci. Aká je agenda mladých smerákov v parlamente? Glücka zaujímajú regióny, Mažgúta kultúra 05 - Modified: 2024-04-14 07:42:10 - Feat.: - Title: Kto sa nádejal, že skončí politický blázninec, sa mýlil. Na Slovensko sa valia dve zásadné veci
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
25. apríl 2024 23:08