StoryEditor

Smer si vystačí aj sám. Kontrolu nepotrebujeme, vyhlásil Fico

24.05.2015, 13:43
Autor:
TASRTASR
Vláda podľa jej predsedu ukázala aj v prípade Pavla Pavlisa, že kontrolné orgány nepotrebuje.


Miera sebareflexie je v strane Smer-SD nastavená tak vysoko, že pokiaľ ide o prípadné zlyhania, ani nepotrebuje kontrolné orgány. Vyhlásil to v dnešnej diskusnej relácii TA3 V politike šéf Smeru-SD a predseda vlády Robert Fico.

Strana podľa jeho slov reaguje ihneď, keď sa čokoľvek vyskytne. Ako príklad spomenul prípad bývalého ministra hospodárstva Pavla Pavlisa, ktorý odstúpil po medializácii informácií o tom, že upratovacie služby pre viaceré organizácie rezortu zabezpečila firma jeho príbuzného. Podľa Fica bola v tomto prípade daná v elektronickej dražbe najlepšia ponuka, ale "bohužiaľ bolo tam prepojenie na jeho rodinu". Premiér tak podľa vlastných slov požiadal Pavlisa, aby zvážil svoje pôsobenie v úrade.

"Miera sebareflexie je v Smere-SD nastavená veľmi vysoko," zdôraznil Fico. Preto očakáva od Najvyššieho kontrolného úradu (NKÚ), že nebude opozičným "budzogáňom", ale že to bude normálny a objektívny kontrolný orgán.

Pozrite si galériu z včerajšieho snemu vládnej strany v Bratislave.


Čítajte aj:

Fico predstavil, čo dá ľuďom. Tu sú všetky opatrenia

Ficove opatrenia? Je to len obrovská volebná korupcia, vyhlásil Sulík

Peter Tkačenko: 15 mlynských kameňov na krk štátu


Smer-SD v tohtotýždňovej voľbe podporil na post šéfa NKÚ Karola Mitríka, ktorý bol kandidátom jedine predsedu SDKÚ-DS Pavla Freša. Podľa Fica to bol najlepší kandidát. "Mitrík sa ukázal ako človek, ktorý môže najlepšie spĺňať kritériá zákona," priblížil premiér.

Kandidát 60 opozičných poslancov Maroš Žilinka bol pritom podľa jeho slov už od samotného začiatku opozíciou považovaný za nástroj politického boja. Podľa Fica dostával od politických strán zadanie, že "musí ísť po Smere". "Bolo zreteľné, že Žilinka sa mal stať politickým nástrojom v rukách opozície," kritizoval Fico.

Šéf KDH Ján Figeľ si naopak myslí, že najlepším kandidátom by bol Žilinka. V diskusii televízie TA3 vyhlásil, že zvolením Mitríka za šéfa NKÚ sa potvrdzuje, že na Slovensku nebude účinná kontrola moci. "To je na škodu krajiny, ale aj Smeru-SD," dodal Figeľ. Pretože klientelizmus a korupcia bude podľa neho oslabovať aj samotnú stranu Smer-SD.

Predseda SDKÚ-DS Pavol Frešo svojho kandidáta Mitríka opäť obhajoval. Tvrdil, že zo strany kritikov nepočul žiadny argument, ktorý by spochybňoval jeho odbornosť. "Mitrík je odborník a najlepší kandidát, aký tu kedy bol," zdôraznil Frešo. Kvalifikácia Mitríka je totiž podľa neho obhájiteľná aj v zahraničí. Sám bol pripravený na odbornú diskusiu s opozíciou, ale k tej nedošlo. Opozícia sa podľa Freša na ďalšom kandidátovi Žilinkovi dohodla bez neho a žiadala len jeho podporu.

01 - Modified: 2007-06-08 12:13:00 - Feat.: 0 - Title: V lese pri Svidníku našli 16 granátov
01 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Hovoria im vlci. Aká je agenda mladých smerákov v parlamente? Glücka zaujímajú regióny, Mažgúta kultúra 02 - Modified: 2024-04-10 09:50:25 - Feat.: - Title: Dolinková avizuje intenzívne rokovania o ďalšom dofinancovaní zdravotníctva 03 - Modified: 2024-04-10 12:14:38 - Feat.: - Title: Šafárenie v štátnom úrade: luxusné autá, vysoké odmeny, no jeho šéf je podľa mimovládky neodvolateľný 04 - Modified: 2024-04-08 14:35:16 - Feat.: - Title: Zistenie HN: Chystá sa politické zemetrasenie? SNS chce otvoriť koaličnú zmluvu, žiada posty Hlasu 05 - Modified: 2024-04-07 00:06:27 - Feat.: - Title: Hlas čaká veľký snem pred inauguráciou. Strana sa nestratí niekde v Smere, tvrdí Šutaj Eštok
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
20. apríl 2024 05:21