StoryEditor

Ficov výrok o okupácii si všimli aj ruské médiá. Opozíciu pobúril

05.06.2014, 15:59
Autor:
tasr, stltasr, stl
Prirovnanie vojsk NATO k okupácii z roku 1968 poukazuje podľa Daniela Lipšica na hodnotový zmätok v premiérovej hlave.

Predseda vlády SR Robert Fico (Smer-SD) by mal svoje výroky, v ktorých prirovnal spojenecké vojská NATO k okupantom z roku 1968, vysvetliť poslancom NR SR. Navrhne to podpredseda Výboru NR SR pre európske záležitosti Ivan Štefanec (SDKÚ-DS), ktorý označil Ficove slová za škandalózne.

Agent ruských záujmov
"Jeho výrok odsudzuje našich priateľov a spoločenstvo, ktoré sa stará o kolektívnu bezpečnosť v Európe a ktoré je zárukou, že sa od konca druhej svetovej vojny v Európe neudial žiaden konflikt," upozornil. Na druhej strane Štefanec poukázal na to, že agresivitu Ruska na Ukrajine premiér neodsúdil, a preto sa správa "ako agent ruských záujmov". Štefanec je tiež presvedčený, že Fico by sa mal za svoje slová spojencom ospravedlniť.

Exminister obrany Martin Fedor (SDKÚ-DS) sa domnieva, že premiér spochybňovaním spojencov spochybňuje aj základy našej bezpečnosti. "Je to ako pílenie si konára svojej dôveryhodnosti pod sebou, čo je pre nás nebezpečné. Jeho výrok, ktorým prirovnal prítomnosť spojeneckých vojsk v Európe k okupácii, považujem za nehoráznosť a urážku spojencov a obetí okupácie," vyhlásil.

"To myslí vážne, že keď Poliaci alebo Pobalťania dovolia Američanom alebo iným spojencom zriadiť základne na svojom území, že my to budeme porovnávať s okupáciou u nás z roku 1968? Naozaj považuje spojencov NATO za okupantov?" dodáva Fedor.

Premiérove vyjadrenia sa nepáčia ani hnutiu NOVA. "Z tohto nešťastného výroku, ktorý bol navyše vyrieknutý v najhoršej možnej dobe, možno dedukovať na úplný hodnotový zmätok v premiérovej hlave," konštatoval šéf hnutia Daniel Lipšic s tým, že nedokáže rozlíšiť diametrálne odlišné vojenské aliancie a nevidí rozdiel medzi okupáciou štátu bez vedomia a súhlasu jeho predstaviteľov.

O Ficovi píšu aj Rusi
Vyjadrenia nášho premiéra si všmla aj ruská spravodajská televíza Russia Today. Tá na svojom webe upozoňuje na to, že Robert Fico odmietol prítomnosť cudzích vojsk na našom území. Podľa televízie tak Fico spravil po rovnakom vyjadrení českého premiéra Bohuslava Sobotku. Podobne sa vyjadril aj český minister Martin Stropnický pred niekoľkými týždňami, kedy prirovnal ruské vojská k okupácii.

Premiér Fico v stredu (4.6.) povedal, že si nevie predstaviť, že by na Slovensku mali svoje základne cudzí vojaci, prípadne by tu obsluhovali protiraketové stanice. V tejto súvislosti premiér poukázal na to, že Slovensko má svoje historické skúsenosti s účasťou cudzích vojakov na svojom území. "Spomeňme si na inváziu v roku 1968, preto je táto téma pre nás mimoriadne citlivá," zdôraznil.

Jeho vyjadrenia boli reakciou na oznámenie Baracka Obamu, že Spojené štáty plánujú posilniť svoju vojenskú prítomnosť v Európe v dôsledku ruskej intervencie na Ukrajine. 

01 - Modified: 2006-06-15 14:21:00 - Feat.: 0 - Title: V Nitre rekonštruujú letné kúpalisko za 5 miliónov korún
01 - Modified: 2024-04-25 14:12:33 - Feat.: - Title: Švédsko na budúci rok vyšle svojich vojakov do Lotyšska v rámci síl NATO 02 - Modified: 2024-04-23 18:04:20 - Feat.: - Title: Vojaci NATO v Poľsku ukazujú, že Aliancia bude brániť spojencov, tvrdí Stoltenberg 03 - Modified: 2024-04-23 17:16:54 - Feat.: - Title: NATO podľa Stoltenberga neplánuje rozmiestňovať jadrové zbrane v ďalších krajinách, kontroluje ich USA 04 - Modified: 2024-04-23 16:10:08 - Feat.: - Title: Pri hrozbe sú pripravení na vojenskú protiakciu. Poľský a britský minister obrany rokovali vo Varšave 05 - Modified: 2024-04-23 12:54:25 - Feat.: - Title: Ani vojna, ani mier. Fínsko je pod silným ruským tlakom, východ krváca a krajina platí vysokú cenu
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
28. apríl 2024 01:56