StoryEditor

Aktivisti chystajú v deň referenda protest. Chcú zastaviť šírenie nenávisti

19.01.2015, 16:28
Autor:
SITASITA

V deň konania referenda o ochrane rodiny, ktoré bude v sobotu 7. februára, organizuje občianska iniciatíva "Povedzme nie nezmyselnému referendu" v Bratislave celoslovenský protest s rovnakým názvom. Podtitulom akcie je "Dajme prednosť láske a porozumeniu pred nenávisťou", agentúru SITA informovala Zuzana Varhaníková z iniciatívy. Cieľom iniciatívy je šíriť porozumenie, lásku a toleranciu. "Presný opak toho, o čo ide aktérom nezmyselného referenda," poznamenala s tým, že takouto formou protestu sa rozhodli reagovať na šírenie nenávisti voči časti Slovákov.

Akcia je podľa jej slov určená pre všetkých, ktorí dajú prednosť šíreniu lásky a porozumeniu pred nenávistným referendom o rodine. "Podujatie je určené pre všetky rodiny, teda aj pre tie, ktoré tvoria dve ženy, jedna žena s dieťaťom, či dvaja muži," vysvetlila Varhaníková.

Na akcii vystúpia známi umelci, ich zoznam organizátori v týchto dňoch dopĺňajú, pričom budú verejnosť o podrobnostiach priebežne informovať po spresnení z mestskej časti Bratislava - Staré Mesto a Policajného zboru SR.

Občianska iniciatíva “Povedzme nie nezmyselnému referendu” upozorňuje na nezmyselnosť plánovaného referenda Aliancie za rodinu. "Už viac ako tri mesiace sa naši sympatizanti striedajú v protestnej hladovke za rovnaké práva pre všetkých," pripomenula Zuzana Varhaníková.

"Význam protestu tkvie v symbolickom odkaze na hladovky, ktoré držali disidenti či často väznené sufražetky, bez ktorých by ženy možno dodnes nemali ani len volebné právo. Hladovka vždy pripomína, že sa deje niečo proti ľuďom, proti ich právam," doplnila na záver pre agentúru SITA.

Prezident Andrej Kiska vyhlásil referendum o ochrane rodiny na 7. februára. Hlava štátu tak urobila po tom, ako o ústavnosti referenda rozhodol Ústavný súd SR. Ústavný súd rozhodol, že v súlade s ústavou sú otázky:

1. Súhlasíte s tým, aby sa manželstvom nemohlo nazývať žiadne iné spolužitie osôb okrem zväzku medzi jedným mužom a jednou ženou?

2. Súhlasíte s tým, aby párom alebo skupinám osôb rovnakého pohlavia nebolo umožnené osvojenie (adopcia) detí a ich následná výchova?

3. Súhlasíte s tým, aby školy nemohli vyžadovať účasť detí na vyučovaní v oblasti sexuálneho správania či eutanázie, ak ich rodičia alebo deti samy nesúhlasia s obsahom vyučovania?

V súlade s ústavou nie je táto referendová otázka: "Súhlasíte s tým, aby žiadnemu inému spolužitiu osôb okrem manželstva nebola priznaná osobitná ochrana, práva a povinnosti, ktoré sú právnymi normami k 1. marcu 2014 priznané iba manželstvu a manželom – najmä uznanie, registrácia či evidovanie ako životného spoločenstva pred verejnou autoritou, možnosť osvojenia dieťaťa druhým manželom rodiča?“ Referendum so štyrmi otázkami žiadala vypísať Aliancia za rodinu, jej petíciu podpísalo približne 400-tisíc ľudí.

01 - Modified: 2024-04-15 08:27:47 - Feat.: - Title: Ako ukončiť vojnu na Ukrajine? Turci predložili nový návrh: zmrazenie hraníc na súčasnej frontovej línii 02 - Modified: 2024-04-03 20:44:40 - Feat.: - Title: Súd v Ugande potvrdil ústavnosť zákona proti homosexualite, zavádza aj trest smrti 03 - Modified: 2024-02-08 12:20:14 - Feat.: - Title: Podľa írskej ústavy sú povinnosti ženy v domácnosti, ale referendum by mohlo zmeniť jej sexistické znenie 04 - Modified: 2024-02-04 15:31:26 - Feat.: - Title: Parížania v referende rozhodujú o zdražení parkovania pre vozidlá SUV 05 - Modified: 2024-02-06 16:01:56 - Feat.: - Title: Na referende v Paríži hlasujú o zdražení parkovania pre SUV
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 09:04