StoryEditor

Pri kompenzáciách za plyn by sme mali byť prví na rade, hovorí minister

05.10.2014, 15:20
Autor:
tasr, stltasr, stl

Slovenská republika má právo byť prvá na rade v prípade spustenia kompenzácií za znížené dodávky plynu z Ruska, keďže si splnila všetky povinnosti v rámci EÚ. V dnešnej diskusnej relácii RTVS O 5 minút 12 to vyhlásil minister hospodárstva Pavol Pavlis (Smer-SD) s tým, že dnes poveril štátneho tajomníka rezortu hospodárstva rokovať s eurokomisárom pre energetiku Güntherom Oettingerom aj o kompenzáciách zo strany EÚ.

Podľa ministrových slov stále platí informácia, že za zníženými dodávkami plynu sú technické problémy na ruskej strane. "Samozrejme, že ide aj o politický boj," priznal. Pavlis informoval, že dnes k nám prúdilo 43,1 percenta plynu, v sobotu (4. 10.) 44,7 percenta.

"Výpadok je však stále menší ako spotreba na Slovensku. Keby nastala krízová situácia, sme pripravení zasiahnuť. Slovenský plynárenský priemysel (SPP) je nadštandardne pripravený na zimnú sezónu. Zásobníky sú plné od 94 do 99 percent, sme pripravení aj na reverzný tok zo západu, čo sme si v roku 2009 ani nevedeli predstaviť," zdôraznil Pavlis.

Za prijaté opatrenia pochválil vládu aj exminister hospodárstva a súčasný poslanec NR SR Juraj Miškov (nezaradený). "Máme v zásobníkoch výše dve miliardy kubíkov plynu, SPP zakontrahoval alternatívne dodávky plynu zo západnej Európy. Neostáva mi nič iné, len vládu pochváliť," odkázal s tým, že Rusko zníženými dodávkami porušuje zmluvu.

Na druhej strane Miškovovi chýba stratégia diverzfikácie dovozu plynu, ropy a jadrového paliva. "Dnes sme závislí od Ruska, ktoré používa energetické suroviny na to, aby vydieralo štáty. Je však našou povinnosťou chrániť záujmy občanov a ponúkať riešenia, vďaka ktorým nebudú rukojemníkmi Ruska," myslí si.

Pavlis zdôraznil, že plyn sa už zabezpečením reverzného toku riešil, ropa sa rieši a jadrové palivo komentovať nechcel. "Zdroje treba určite diverzifikovať. Transpetrol už pracuje na tom, že vieme doviezť ropu cez Maďarsko Adriou, o jadrovom palive by som nerád rozprával," poznamenal.

Politici sa nevyhli ani problematike Slovenských elektrární (SE). Pavlis nepriamo potvrdil, že záujem o 66-percentý podiel v SE patriaci talianskej spoločnosti Enel, má aj Čína. "Je to informácia stará možno pár hodín, okrem Číny sa ohlásil aj ČEZ. V prvom rade treba povedať, že podiel predáva taliansky partner," upozornil.

Pavlis priznal, že slovenská strana nie je s tým, ako Enel prevádzkuje SE, spokojná. "Enel nie je dobrý partner v SE. Bola tu aj zlá privatizácia elektrární. Keby sme vlastnili 51 percent, boli by sme v inom postavení," podotkol minister.

Miškov na margo záujemcov z Číny povedal, že okrem ekonomických aspektov treba uvažovať aj o bezpečnostných. "Vláda kúpila stratový SPP, teraz chcú kúpiť od Enelu SE aj s nedostavanými blokmi v Mochovciach. Je to obrovská záťaž. Nie sme v situácii, keď si to môžeme dovoliť," vyhlásil.

Minister zároveň avizoval, že sa pripravujú opatrenia, ktoré budú riešiť zvýšené poplatky za elektrinu v priemysle. Podnikatelia hovoria o stratách. "Máme to na 90 percent hotové, do dvoch týždňov opatrenia predstavím," dodal.

01 - Modified: 2006-11-07 07:54:09 - Feat.: 0 - Title: Už nie drsný chlapík, elegán
01 - Modified: 2024-04-03 15:15:02 - Feat.: - Title: Český Úrad pre ochranu hospodárskej súťaže posudzuje prevzatie dôležitého slovenského výrobcu tepla 02 - Modified: 2024-03-25 13:59:43 - Feat.: - Title: Rada Európskej únie odobrila dobrovoľné opatrenia na zníženie spotreby plynu aspoň o 15 percent 03 - Modified: 2024-03-25 11:38:21 - Feat.: - Title: Rusko zasiahlo ukrajinský zásobník plynu. Dodávky však ovplyvnené neboli 04 - Modified: 2024-03-20 08:22:25 - Feat.: - Title: Európa hlási veľký prepad pri plyne. V Česku padol 30-ročný rekord, Slovensko výrazne priškrtilo paroplyny 05 - Modified: 2024-03-18 09:32:50 - Feat.: - Title: Ruská propaganda hlásila, že v Európe bude veľká zima. Realita? Plyn od Moskvy berie SPP a OMV
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
15. apríl 2024 21:35