StoryEditor

Ostro odmietame spoločný postup KDH so Smerom, vyhlásil Frešo

01.03.2014, 11:09
Autor:
tasr, stltasr, stl

Opozičná SDKÚ-DS ostro odmieta spoločný postup KDH a vládneho Smeru-SD pred prezidentskými voľbami. Pre TASR to dnes povedal líder SDKÚ-DS Pavol Frešo s tým, že krok kresťanských demokratov vníma ako chybný.

"Každý volič pravice chápe, že je normálne, keď stredopravé strany postupujú spoločne. Pre SDKÚ-DS je spolupráca stredopravých strán prioritou ako alternatíva voči vládnym socialistom," konštatoval. Frešo ako alternatívu vnímal aj Ľudovú platformu. "Ale prípad predvolebných koalícií KDH so Smerom-SD v Nitrianskom a Banskobystrickom kraji a Mosta-Híd so Smerom-SD v Košickom kraji, ako aj najnovšia predvolebná spolupráca v prezidentských voľbách KDH a Smeru-SD, výrazne narúša túto predstavu o spoločnej alternatíve," podotkol.

Podľa Freša SDKÚ-DS ponúka a bude ponúkať voličom dôslednú ochranu hodnôt demokracie, slobody a trhovej ekonomiky oproti socializmu vládnej väčšiny. "Som presvedčený, že rovnako jasnú ponuku majú dať aj ostatné stredopravé strany," dodal.

Piatkovú (28.2.) dohodu KDH so Smerom-SD na ústavných zmenách označil za nešťastný krok aj predseda poslaneckého klubu Mosta-Híd László Solymos. Domnieva sa, že je potrebné fungovanie Ľudovej platformy (KDH, Most-Híd, SDKÚ-DS) prehodnotiť. "Vyzerá to ako dohoda niečo za niečo. Justícia je dôležitá téma a keby sme to chceli urobiť seriózne, treba na to viac času," myslí si Solymos.

Dohoda KDH so Smerom-SD však podľa neho nie je jediným dôvodom na prehodnotenie fungovania platformy. Za ťažko vysvetliteľné označil aj dávnejšie podpisovanie petičných hárkov viacerým prezidentským kandidátom zo strany poslancov SDKÚ-DS.

Vládny Smer-SD a opozičné KDH sa dohodli na zmenách Ústavy SR. Pôjde o novinky v justícii a ochrana manželstva sa dostane do najvyššieho zákona štátu. "Návrh je výsledkom širokého politického dialógu, na ktorom sa podieľali najmä Robert Fico (Smer-SD) a Ján Figeľ (KDH). Návrh predkladáme spoločne. Prejde do druhého čítania a bol by som rád, keby sme potom do tohto odborného dialógu vtiahli aj širšie politické spektrum, najmä štandardné strany," povedal predseda NR SR Pavol Paška (Smer-SD).

 

01 - Modified: 2006-02-12 12:40:37 - Feat.: 0 - Title: Mise ještě není naplněna, tvrdí trenér Frühauf
01 - Modified: 2024-04-12 12:35:05 - Feat.: - Title: KDH podporí odvolávanie Dolinkovej, ak sa potvrdia problémy s plánom obnovy 02 - Modified: 2024-04-11 16:20:27 - Feat.: - Title: KDH a Kresťanská únia odsúdili považovať "právo na potrat" za základné ľudské právo 03 - Modified: 2024-04-08 14:51:22 - Feat.: - Title: PS presadzuje efektívny manažment medveďa, ktorý nebude ohrozovať ľudí 04 - Modified: 2024-04-08 08:46:16 - Feat.: - Title: KDH nesúhlasí s ústavným zákonom o medveďoch, predkladá vlastný návrh 05 - Modified: 2024-04-07 14:08:27 - Feat.: - Title: Pôjde v Radičovej šľapajách alebo povedie nové SDK? Korčoka lákajú viaceré strany
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
16. apríl 2024 06:43