StoryEditor

Mika na budúci rok tretí kanál nespustí

15.10.2013, 00:05
Diváci RTVS si aj na budúci rok budú musieť vystačiť s dvomi televíznymi kanálmi. Generálny riaditeľ Václav Mika ponuku nerozšíri.

Na svete ešte nie je finálny budúcoročný rozpočet telerozhlasu, podľa jeho šéfa je však už teraz jasné, že bude nižší ako v roku 2013. „Naozaj nevidíme možnosť na spustenie novej programovej služby,“ uviedol pre HN Mika.

Slovensko už tretí verejnoprávny kanál malo. Športovú Trojku však z ekonomických dôvodov stopla v polovici roku 2011 prvá šéfka novozlúčenej inštitúcie Miloslava Zemková. RTVS je dnes už v počte kanálov na chvoste v porovnaní s okolitými verejnoprávnymi televíziami.

V susednom Poľsku majú diváci za svoje koncesionárske poplatky k dispozícii už 12 kanálov. Česká televízia aktuálnu jesennú sezónu odštartovala už so šiestimi, keď do svojej ponuky zaradila detskú televíziu ČT:D a kultúrny ČT art. RTVS predbehli aj súkromné televízie na našom trhu.

Termín nejasný

Mika novú programovú službu s konkrétnym dátumom jej spustenia dosiaľ nikdy nesľuboval. V máji oznámil, že projekt Trojky má pripravený, bez zmien vo financovaní, ale priestor na jeho spustenie nevidí. Teraz sa nevyjadril, či na budúci rok požiada o zvýšenie koncesionárskych poplatkov.

„RTVS má istý manévrovací priestor na zvýšenie príjmov, i keď nie zásadný, aj vo vlastných rukách,“ chce sa pokúsiť zvrátiť nepriaznivý trend, keď za jeho pôsobenia neprestalo klesať množstvo vybratých koncesionárskych poplatkov.

Bývalý šéf rady RTVS Miroslav Kollár je presvedčený, že riešenie otázky financovania inštitúcie už nemožno odkladať. „Iná ako multikanálová stratégia prežitia verejnoprávneho vysielateľa neexistuje,“ domnieva sa, že by mal byť čo najskôr vytvorený priestor na spustenie minimálne ďalších dvoch kanálov.

„Udržať si relevantnú pozornosť verejnosti súčasnou programovou stratégiou je z dlhodobého hľadiska nemožné,“ vraví Kollár. Dokonca je presvedčený, že telerozhlasu „ušiel vlak“ v tejto oblasti už dávnejšie a bude problém zachytiť rýchly pohyb, ktorý sa na trhu odohráva.

Nižší rozpočet

RTVS hospodárila tento rok s rozpočtom vo výške necelých 122 miliónov eur. Václav Mika informoval, že v nasledujúcom roku sa mu prevádzkový rozpočet zníži o štyri milióny a celkový pokles príjmov bude ešte väčší kvôli nižším príjmom v investičnej oblasti.

„Primárnou výzvou pre manažment bude nie len uchovať, ale aj rozvíjať súčasné funkcie RTVS v v rámci súčasnej štruktúry programových služieb,“ hovorí.

Podľa riaditeľa o 3,5 milióna eur klesne v roku 2014 dotácia, ktorú v rámci zmluvy so štátom poslal tento rok RTVS minister kultúry Marek Maďarič. Minister HN nepovedal, či nízky počet verejnoprávnych kanálov vníma ako zaostávanie a chce zmenu nejako podporiť. „Ambíciu rozširovať programovú ponuku verejnoprávnej RTVS považujeme za správnu, len na to musia byť aj finančné prostriedky,“ odkázal cez svojho hovorcu Jozefa Bednára.

Koľko kanálov majú iné krajiny
Poľsko         12    (TVP Televizia Polska )
Česko            6     (ČT Česká televize)
Rakúsko        5     (ORF Österreichischer Rundfunk)
Chorvátsko  4     (HRT Hrvatska radiotelevizija)
Slovinsko     3     (TV SLO Televizia Slovenia)    
Maďarsko    3     (MTV Magyar Televízió)
Slovensko    2     (RTVS Rozhlas a televízia Slovenska)

Poznámka: (Porovnanie stredoeurópskych verejnoprávnych televízií z hľadiska počtu programových služieb)

 

01 - Modified: 2005-07-21 06:26:57 - Feat.: 0 - Title: Karty sú kľúčovým konkurenčným nástrojom
01 - Modified: 2024-04-16 15:30:00 - Feat.: - Title: Čaká poslancov ďalšie zrýchlené konanie? Vláda chce zákon o RTVS pretlačiť do leta 02 - Modified: 2024-04-16 10:34:11 - Feat.: - Title: Zákon o zmenách v slovenskej televízii chceme predložiť na vládu budúci týždeň, hovorí Šimkovičová 03 - Modified: 2024-04-13 10:44:44 - Feat.: - Title: hn 04 - Modified: 2024-04-11 10:53:56 - Feat.: - Title: Hádka o Slovensko v Bruseli: Ficova vláda spravila opak, ako žiadala komisia. Poľský poslanec poslal odkaz 05 - Modified: 2024-04-11 09:32:46 - Feat.: - Title: Šéf Európskej vysielacej únie: Som rád, že slovenská vláda reviduje legislatívu o RTVS. Nie je neskoro
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 07:23