StoryEditor

Homosexuáli si adoptujú deti aj dnes

04.02.2015, 23:00
Gejovia a lesby si môžu deti osvojiť ako jednotlivci. Na orientáciu sa ich úrady pýtať nemôžu.

Adopcie detí homosexuálmi, pred ktorými chcú chrániť spoločnosť organizátori sobotného referenda, sú na Slovensku možné už roky. A naďalej aj budú bez ohľadu na to, či referendum bude úspešné alebo nie. Ako je to možné? Jednoducho – zákony nijako neriešia sexuálnu orientáciu budúcich adoptívnych rodičov či rodiča. Ak teda gej či lesba požiadajú o osvojenie dieťaťa ako jednotlivci, teda ako takzvané osamelé osoby, úrady ich orientáciu skúmať ďalej nemôžu. „Je to totiž súčasť identity, s ktorou sa človek rodí,“ vysvetľuje právnička Janka Debrecéniová. Koľko detí je dnes vo výchove homosexuálov – jednotlivcov či párov je však zatiaľ na Slovensku tajomstvom. „Oficiálne počty nemáme. Mnoho takýchto ľudí to radšej tají,“ hovorí Andrej Kuruc z Iniciatívy Inakosť.

Platí antidiskriminačný zákon

Napriek tomu, že striktný zákaz adopcií homosexuálmi neexistuje, absolvovať proces súvisiaci s osvojením je pre menšinu rovnako ťažké ako pre iných. Ak nie ešte ťažšie. Po podaní žiadosti o zapísanie do zoznamu čakateľov či predložení potrebných dokladov musia rátať s návštevami sociálnych pracovníkov. Tí budú skúmať ich bytové či rodinné pomery. Čaká ich aj prípravný proces so psychológmi či inými odborníkmi. Môžu ho absolvovať priamo u psychológa úradu práce, sociálnych vecí a rodiny alebo u akreditovaných inštitúcií. Každá z nich má pritom podľa Nadeždy Loveckej z občianskeho združenia Návrat vlastné know-how, ako a podľa čoho žiadateľa posudzuje.


Čítajte viac:

Anketa - Mali by mať homosexuáli právo adoptovať si detí?

Súd orientáciu rodiča nezisťuje


Zatajiť partnera rovnakého pohlavia či svoju orientáciu pritom nie je vždy možné. „Vtedy všetko záleží viac-menej na ľuďoch, ktorí daného žiadateľa posudzujú. Samozrejme, orientácia ako oficiálny dôvod zamietnutia žiadosti by neobstála,“ vraví právnička Daniela Gemerská, ktorá v minulosti pôsobila v Slovenskom národnom stredisku pre ľudské práva. Inak to pritom byť ani nemôže. Ak by sa totiž v prípade úspešného referenda aj našla iniciatíva za striktný zákaz adopcií homosexuálmi, okamžite by narazila na antidiskriminačný zákon, ktorý platí u nás aj v ďalších krajinách Európskej únie.

Žijú v utajení

To, že nejde len o teoretickú medzeru v zákone a slovenskí homosexuáli vychovávajú deti už v súčasnosti, potvrdzujú aj oslovení odborníci. „Dieťa si osvojili ako jednotlivci, no dnes žijú s partnerom alebo partnerkou, avšak nepriznávajú sa k tomu,“ približuje Andrea Cisárová, riaditeľka Centra pre medzinárodnoprávnu ochranu detí a mládeže.

Gemerská si spomína aj na prípad, keď dve lesby pred sociálnymi pracovníkmi priznali vzťah a napriek tomu dieťa dostali. Podľa Kuruca je pritom záujem o adopcie detí nielen medzi homosexuálnymi ženami, ale aj mužmi. „Aj keď platí, že u nich je to možno náročnejšie, keďže jednak voči nim existujú silnejšie predsudky a taktiež to takéto páry vnímajú aj ako väčší záväzok,“ povedal.

Napriek tomu, že homosexuáli sa dostávajú k deťom aj dnes, práva takéhoto páru sú obmedzené. Zákonným zástupcom je totiž len ten z nich, ktorý o adopciu dieťaťa požiadal ako jednotlivec. A práve o tom je aj druhá referendová otázka, ktorú navrhla Aliancia za rodinu. „A teda ak by referendum prešlo, znamenalo by to akurát väčšiu stigmatizáciu menšín a zakonzervovanie súčasných pomerov na ďalšie roky,“ dodáva Kuruc.

01 - Modified: 2007-03-07 06:32:00 - Feat.: 0 - Title: Rokovania medzi Japonskom a Severnou Kóreou zlyhali
01 - Modified: 2024-04-22 05:50:51 - Feat.: - Title: Ekvádorčania v referende podporili boj s ozbrojenými gangmi 02 - Modified: 2024-04-15 08:27:47 - Feat.: - Title: Ako ukončiť vojnu na Ukrajine? Turci predložili nový návrh: zmrazenie hraníc na súčasnej frontovej línii 03 - Modified: 2024-04-03 20:44:40 - Feat.: - Title: Súd v Ugande potvrdil ústavnosť zákona proti homosexualite, zavádza aj trest smrti 04 - Modified: 2024-02-08 12:20:14 - Feat.: - Title: Podľa írskej ústavy sú povinnosti ženy v domácnosti, ale referendum by mohlo zmeniť jej sexistické znenie 05 - Modified: 2024-02-04 15:31:26 - Feat.: - Title: Parížania v referende rozhodujú o zdražení parkovania pre vozidlá SUV
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
27. apríl 2024 11:25