StoryEditor

Glváč dostal úlohy. Má preskúmať tunel

17.05.2013, 12:36
Autor:
tasrtasr
Aktualizované | Podľa Ľubomíra Galka by nemal súčasný minister obrany ostať vo funkcii už ani minútu.

Musíme zistiť a určiť, či dokumenty o údajnom tunelovaní Vojenskej spravodajskej služby (VSS) z čias prvej vlády Roberta Fica (Smer-SD) sú pravdivé a autentické. Na dnešnom brífingu po rokovaní Osobitného kontrolného výboru NR SR na kontrolu Vojenského spravodajstva to vyhlásil predseda výboru Martin Fedor (SDKÚ-DS) s tým, že takéto overovanie na ministerstve obrany je otázkou dní možno hodín.

Fedor zároveň zopakoval, že podľa neho tieto dokumenty vykazujú prvky kópií originálov. "Musíme si tiež urobiť jasno, ako sa s nimi nakladalo v minulosti a musíme zmapovať, čo sa dialo s materiálmi o podozreniach z machinácií od kedy vznikli a akú púť mali," avizoval s tým, že dokument bude predložený na špeciálnu prokuratúru.

Pravosť dokumentov
Členovia výboru dnes požiadali ministra obrany Martina Glváča (Smer-SD) a šéfa Vojenského spravodajstva Ľubomíra Skuhru, aby vyšetrili, či sú zverejnené dokumenty pravdivé alebo nie. "To je podľa mňa jedna zo základných otázok dňa," povedal Fedor.

Výbor tiež požiadal Glváča, aby predložil rozkaz vtedy zastupujúcej ministerky obrany Ivety Radičovej z marca minulého roku adresovaný vtedajšiemu riaditeľovi VSS Romanovi Mikulcovi, aby materiál odovzdal ministrovi vnútra Danielovi Lipšicovi. Mikulec tak neurobil. "Pýtame sa tiež ministra a Skuhru, aký dokument bol postúpený Generálnej prokuratúre SR v marci 2012. Sú to dokumenty, ktoré máme k dispozícii teraz alebo je to niečo iné?" podotkol Fedor. Rokovanie výboru je aktuálne prerušené až do predloženia odpovedí na tieto otázky. Zasadnúť by mal opätovne začiatkom budúceho týždňa.

Opozičný poslanec verí, že aj tlak verejnosti napomôže tomu, aby celý prípad nezaľahol prachom. "Pre nás je dôležité, aby sme sa dopátrali pravdy. V prostredí spravodajských služieb si nemôžeme byť istí ničím a nikým, ale zatiaľ nemáme tak výrazné právomoci, aby sme sa začali pozerať na dokumenty interného charakteru. Bola by to ale veľká trúfalosť, keby prišlo k machinácii zo strany vojenského spravodajstva," odvetil na otázku, či sa neobáva ovplyvňovania vyšetrovania.

Galko chce Glváčovu hlavu
Minister obrany Martin Glváč (Smer-SD) a riaditeľ Vojenského spravodajstva (VS) Ľubomír Skuhra by nemali zostať na svojich stoličkách už ani minútu. Na dnešnej tlačovej konferencii to vyhlásil exminister obrany Ľubomír Galko (SaS). "Na ministerstve obrany sú tak závažné podozrenia z krytia zločinu, že musia ísť obidvaja okamžite preč," zdôraznil.     

Tvrdí, že čím dlhšie budú zotrvávať vo svojich funkciách, tým sa výrazne znižuje šanca, že bude "smerácky megaškandál dvoch Ficových vlád niekedy vyšetrený". Galko narážal na podozrenia z tunelovania Vojenskej spravodajskej služby (VSS) z čias prvej vlády Roberta Fica (Smer-SD), o ktorom hovoria medializované dokumenty. Galko tvrdí, že Glváč nemal Skuhru do funkcie vôbec vymenovať. Je hlboko presvedčený, že minister Glváč mal dôkazy o tom, že je vedené vyšetrovanie tunelovania VSS. "Dokonca si myslím, že pán Glváč stojí za tým, že to vyšetrovanie prestalo," doplnil.
   

Denník Sme vo štvrtok (16. 5.) informoval o vážnych podozreniach z tunelovania VSS v čase prvej Ficovej vlády. Z tajnej správy podľa denníka vyplýva, že dvaja šéfovia tajných vojenských služieb postupovali ako organizovaná skupina a s peniazmi a majetkom tajných služieb narábali tak, aby z toho mali osobný prospech buď oni alebo tretie osoby. Postupovali tak vraj bývalý riaditeľ VSS Juraj Šebo a šéf VOS Ľubomír Skuhra. Šebo riadil VSS za vtedajšieho ministra obrany Jaroslava Bašku (Smer-SD), momentálne je vojenským pridelencom v Číne. Skuhra viedol VOS v rokoch 2006 až 2010. Po návrate druhej Ficovej vlády sa vrátil opäť do funkcie. Je riaditeľom už spojených vojenských služieb - Vojenského spravodajstva.

Správa opisuje údajne nezákonné prevody majetku VSS na iné organizácie či súkromné osoby, ktoré mali byť podľa nej v spojení s vedením služby. Štát takto mal prísť o milióny eur, väčšinou tým, že tajní nakúpili majetok, zrekonštruovali ho za prostriedky štátu, potom ho označili za nepotrebný alebo dekonšpirovaný a za výrazne nižšiu cenu ho predali ľuďom, ktorí na tom zarobili.

Radičová v rozhovore pre denník potvrdila, že v čase, keď bola aj ministerkou obrany, bola informovaná o tunelovaní VSS. Z materiálu, s ktorým sa vtedy oboznámila, vyplynuli vážne podozrenia zo zneužívania verejných financií a manipulácie s hnuteľným a nehnuteľným majetkom. Keďže ich považovala za vážne, na Generálnu prokuratúru SR smerovalo 26. marca 2012 trestné oznámenie. Kde a ako podanie skončilo, nie je jasné. Zároveň požiadala vtedajšieho riaditeľa VSS Romana Mikulca, aby materiál odovzdal ministrovi vnútra Danielovi Lipšicovi. Mikulec tak neurobil. Lipšic tvrdí, že materiál iba čítal, keďže mu ho Mikulec nedal, ale iba ukázal. Podľa Radičovej Mikulec rozhodol o skartovaní materiálu v archíve a v databáze VSS. To bol dôvod, prečo rozhodla o jeho odvolaní z funkcie a začatí disciplinárneho konania.

01 - Modified: 2004-11-02 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Pokles tržieb maloobchodu v Nemecku 02 - Modified: 2004-11-02 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Holanďania zoštátňujú plynárenskú sieť
01 - Modified: 2024-04-19 19:48:16 - Feat.: - Title: "Plánovaný atentát". Poľská vláda čelí kritike za spochybnenie ruskej stopy v Kaczyňského kauze 02 - Modified: 2024-04-16 08:08:29 - Feat.: - Title: Kauza herca Baldwina, ktorý pri nakrúcaní zastrelil kameramanku, má dohru. Do väzenia však nejde on, ale niekto úplne iný 03 - Modified: 2024-04-03 15:55:21 - Feat.: - Title: Výbor žiada pravidelnú správu o vyšetrovaní kauzy Rozuzlenie. Šutaj Eštok hovorí o ovplyvňovaní volieb 04 - Modified: 2024-03-20 11:31:29 - Feat.: - Title: Trumpov zásadný predvolebný problém. Nemá ako zaplatiť obriu pokutu 05 - Modified: 2024-03-15 23:11:54 - Feat.: - Title: Tím obžaloby v Trumpovej kauze v Georgii opustil právnik, ktorý mal vzťah s vrchnou prokurátorkou
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
26. apríl 2024 16:59