StoryEditor

Smeráci sa hrali na ochranárov, kritizuje poslanec Huba

01.01.2015, 13:30
Autor:
SITASITA

Členovia vládnej strany Smer-SD sa v priebehu roku 2014 pokúšali hrať na ochranárov. Pre agentúru SITA to povedal nezaradený poslanec a ochranár Mikuláš Huba. Podľa Hubu za týmto fenoménom stál okrem kritiky environmentálnej politiky vlády zo strany opozície predovšetkým nátlak verejnosti v medializovaných prípadoch.

"V tomto roku sme boli svedkami obratu vlády a Smeru-SD o 180 stupňov, konkrétne v prípade vývozu vody do zahraničia," povedal Huba. "Najskôr sa v návrhu vládnej novely vodného zákona vytvorili predpoklady pre takýto vývoz a až po búrlivej kritike zo strany opozície a časti odbornej verejnosti, ale najmä pod vplyvom petície, ktorú podporilo viac ako 60 000 občanov, zrazu vláda z večera do rána rozhodla, že vývoz vody zakáže, a to rovno v ústave."

Ďalší prípad názorového obratu Smeru-SD vidí Huba pri zákaze ťažby rádioaktívnych látok. "Ak niekto celý život vystupuje ako nadšený zástanca všetkého rádioaktívneho, ťažko sa verí v jeho zázračný prerod na bojovníka proti ťažbe uránu. Najmä ak príslušné uznesenie tejto vlády, ktoré hovorí o podpore ťažby, je stále v platnosti," povedal Huba. "Aj to je dôvod, pre ktorý si myslím, že hlavným motívom celej tejto kampane zo strany Smeru-SD boli blížiace sa komunálne voľby."


Snímka: HN/Pavol Funtál

Podľa Hubu iné kroky Smeru-SD ukazujú, že ich transformácia na ochranárov nie je úprimná. "Slovenská vláda sa ústami svojho predsedu neraz dala počuť, že klimatické požiadavky Bruselu sú voči našim znečisťovateľom príliš tvrdé až diskriminačné. Až sa napokon náš pán premiér postavil do čela bojovníkov za zmiernenie bruselského energeticko-klimatického balíčka, ktorý sa však už predtým javil byť environmentalistom a aktivistom naopak príliš mierny," povedal Huba v súvislosti s postojom slovenskej vlády ku klimaticko-energetickému balíčku Európskej únie.

"Poslanecká väčšina opätovne odmietla aj návrh rozšíriť záber zákona o ovzduší o problematiku zapáchajúcich látok a ochrany obyvateľov pred nimi." Huba kritizuje aj návrh štátneho rozpočtu z dielne Smeru-SD, ktorý podľa neho nedostatočne financuje rezortné organizácie ministerstva životného prostredia, napríklad Slovensku inšpekciu životného prostredia.

"Čo tým ministerstvo financií a vláda sledujú, nie je jasné. To, že sa nám to všetkým kruto vypomstí, jasné je. Pokus niektorých opozičných poslancov aspoň čiastočne zlepšiť túto situáciu zostal, ako obyčajne v rovine odmietnutého návrhu," dodal. Inak sa však podľa Hubu rok 2014 vo sfére životného prostredia nijako dramaticky nelíšil od predchádzajúcich dvoch rokov.

 

01 - Modified: 2007-02-05 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Otázka dňa
01 - Modified: 2024-04-25 14:20:47 - Feat.: - Title: Pracovníci a sympatizanti RTVS prišli do práce v čiernom, sporný zákon preskúma eurokomisia 02 - Modified: 2024-04-24 12:02:02 - Feat.: - Title: Vláda schválila návrh na možné využitie pomoci v oblasti agrosektora 03 - Modified: 2024-04-24 10:01:12 - Feat.: - Title: Zmeny v RTVS znamenajú násilné ovládnutie média úzkou skupinou ľudí, kritizuje KDH 04 - Modified: 2024-04-24 09:49:39 - Feat.: - Title: Ficova vláda tvrdí, že všetky úlohy z akčného plánu boja proti obchodovaniu s ľuďmi sa splnili 05 - Modified: 2024-04-24 11:20:36 - Feat.: - Title: Vláda hasí veľký problém. Farmári môžu dostať bezúročnú pôžičku až do 100-tisíc eur, oznámil Fico
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
25. apríl 2024 23:23