StoryEditor

Čaplovič nezvláda svoju funkciu. Lipšicova Nova ho chce odvolať

13.06.2014, 12:47
Autor:
tasr, stltasr, stl

Minister školstva Dušan Čaplovič (Smer-SD) dlhodobo nezvláda riadenie svojho rezortu, mal by preto odstúpiť. Riešením nie je, aby dostal ďalšieho štátneho tajomníka, na ktorého sa len zbytočne minú peniaze. Tvrdia to predstavitelia hnutia NOVA Jana Žitňanská (nezaradená poslankyňa NR SR) a Gábor Grendel.

Pýtajú sa, na čo má byť na ministerstve druhý štátny tajomník a kde na to rezort zobral peniaze. "Vieme, že ministerstvo školstva zápasí s nedostatkom finančných prostriedkov. Chýbajú peniaze na učebnice, na platy učiteľov, na asistentov učiteľov, ale zrazu si môžeme dopriať tento luxus (druhého štátneho tajomníka, pozn. TASR)," povedala na dnešnej tlačovej konferencii v parlamente Žitňanská.

Grendel pripomenul, že vláda Ivety Radičovej v úsilí šetriť zredukovala počet štátnych tajomníkov na ministerstvách na jedného. Druhá vláda Roberta Fica (Smer-SD) dala druhých štátnych tajomníkov na osem ministerstiev. To podľa Grendelových slov stojí štát ročne len na platoch týchto úradníkov približne 200.000 eur.

Grendel sa pýta, aký je prínos týchto ľudí na ministerstvách, keď rezorty nerobia veľké projekty, ktoré by si prítomnosť toľkých úradníkov vyžadovali. "Ak niekto svoju prácu nezvláda, tak ho treba vymeniť a nie doplniť," vyhlásil Grendel.

Žitňanská dopĺňa, že by sa nemali navyšovať prostriedky na ďalšieho úradníka, peniaze by mali ísť k deťom. Minister Čaplovič podľa nej často prihliada skôr na záujmové skupiny a nie na potreby detí. Nekompetentný je podľa nej nielen minister, ale aj štátny tajomník Štefan Chudoba.

"Nie sú kompetentní zastávať tieto posty a mali by tam prísť ľudia, ktorí to cítia, ktorí vedia, aké sú tie problémy a ktorí zastupujú záujmy detí, rodičov, pedagógov a nie záujmových skupín," zdôraznila Žitňanská.

Pýta sa tiež, kto je Vladimír Kováčik, teda možný druhý štátny tajomník na ministerstve školstva. Vláda ho zatiaľ neschválila. Žitňanskú zaujímajú aj dôvody, prečo ho chce mať Čaplovič po svojom boku a aká bude náplň jeho práce.

Poslankyňa zároveň apeluje na ministra financií Petra Kažimíra (Smer-SD), aby dohliadol, že peniaze, ktoré dá na asistentov učiteľov, pôjdu naozaj na nich a nie na rôznych štátnych tajomníkov.

"NOVA kvôli volebným preferenciám, alebo posledným tropickým dňom blúzni. Rezort školstva predstaviteľom tejto strany nebude robiť partnera v témach, ktoré sú zavádzajúce a demagogické," reagoval Čaplovičov hovorca Michal Kaliňák.

01 - Modified: 2006-06-23 13:59:00 - Feat.: 0 - Title: Abrahám: Rezignácia vedenia KSS je štandardný krok v neštandardnej strane
01 - Modified: 2024-04-19 19:39:22 - Feat.: - Title: Digitalizácia v školstve je nevyhnutná. Aj umelá inteligencia pomáha tvoriť učebné plány či projekty 02 - Modified: 2024-04-18 14:11:10 - Feat.: - Title: Zápis prvákov do základných škôl vrcholí. Rodičia dostanú v októbri príspevok, hrozí im však aj vysoká pokuta 03 - Modified: 2024-04-19 12:57:47 - Feat.: - Title: Slovenské fabriky zúfalo hľadajú zamestnancov. Ako Soták, elektrárne, Kia či Chemosvit lovia študentov? 04 - Modified: 2024-04-17 13:01:54 - Feat.: - Title: Ženy si vyberajú nevhodné odbory. Dobre zvolené STEM odvetvia by im priniesli vyššie platy aj HDP 05 - Modified: 2024-04-15 22:00:00 - Feat.: - Title: Na školách chýbajú kľúčoví odborníci. Druckerov rezort chce problém uhasiť stovkami miliónov
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
23. apríl 2024 10:46