StoryEditor

Za kauzu s emisiami nepotrestajú nikoho

05.03.2013, 23:00
Polícia plánuje zastaviť trestné stíhanie kauzy prvej Ficovej vlády.

Jedna z najväčších káuz prvej vlády Roberta Fica – sporný obchod s emisiami za miliardy korún – sa blíži k neúspešnému koncu.

Polícii sa zrejme nepodarí nájsť vinníka, ktorý môže za to, že štát prišiel o 66 miliónov eur. Kauza prepukla v roku 2008, keď rezort životného prostredia mali pod palcom národniari Jána Slotu.

Nevýhodný obchod
Podľa informácií HN plánuje vyšetrovateľ zastaviť trestné stíhanie. Zmluvu s garážovou firmou Interblue Group podpísal minister za SNS Ján Chrbet.

Tonu emisií sme predali za 5,05 eura, pričom okolité krajiny vtedy na predaji emisných povoleniek zarábali minimálne dvojnásobok.

Napríklad Maďarsko podľa portálu pointcarbon.com vyrokovalo cenu 13,5 eura za tonu.

Stratu pre štát 66 miliónov vyčíslila samotná polícia ešte v roku 2009, keď začala v prípade viacero trestných stíhaní vo veci.

Obvinený nebol počas takmer štvorročného vyšetrovania nikto.

Podľa zdroja HN z prostredia vyšetrovacieho tímu, ktorý sa však k prípadu nesmie verejne vyjadrovať, sa tak už ani nestane. Polícii sa totiž nepodarilo dokázať, že išlo o nevýhodný obchod pre Slovensko.

Rovnako sa nepodarilo dokázať, či sa pri obchode prali špinavé peniaze. S týmto podozrením prišli švajčiarske úrady, ktoré slovenskej polícii poskytli výpisy bankových účtov aktérov kauzy.

„Ak by bolo dostatok dôkazov, zrejme by už bolo vznesené obvinenie,“ dodal zdroj, podľa ktorého vyšetrovací tím čaká už len na jeden listinný dôkaz. 


Fico odvolával, dnes mlčí
Chrbet, ktorý zmluvu podpísal, sa k zastaveniu vyšetrovania vyjadrovať nechcel.

„Nemám túto informáciu.“ Práve on prišiel pre kauzu o ministerské kreslo, po ňom aj jeho nástupca Viliam Turský a Fico národniarom následne zobral celý rezort. Premiér dnes kauzu nekomentuje.

„Vo všeobecnosti nekomentujeme vyšetrovanie konkrétnych prípadov a už vôbec nie takých, kde vyšetrovanie ešte nebolo skončené. Odporúčame vám obrátiť sa na orgány činné v trestnom konaní,“ znela reakcia Tlačového odboru Úradu vlády.

Šéf polície Tibor Gašpar ukončenie vyšetrovania kauzy emisie oficiálne ešte nepotvrdil.

„Podľa vyšetrovateľa nie je vyšetrovanie skončené. Stále sa vyhodnocujú výsledky zahraničnej právnej pomoci,“ reagoval pre HN. Jeho hovorkyňa Andrea Dobiášová doplnila, že v prípade stále nebola obvinená žiadna konkrétna osoba.

Projektový manažér Interblue Group Rastislav Bilas, s ktorého menom polícia pracovala ako s jedným z podozrivých, o plánovanom zastavení vyšetrovania nevie.

„Počkajme, kým sa tak stane a potom dám reakciu,“ uviedol. Interblue Group totiž na obchode zarobila takmer 50 miliónov eur, keď našich 15 miliónov ton emisií následne predala do Japonska za 8,2 eura za tonu.

Zarobené peniaze mali podľa nepotvrdenej vyšetrovacej verzie skončiť na účtoch viacerých osôb zo Slovenska, vrátane Bilasa.

Ten v minulosti tvrdil, že všetky toky peňazí vie vydokladovať, išlo o obchod alebo peniaze za ním poskytnuté služby.

 

Časť peňazí mal podľa informácií, s ktorými pracovala polícia, dostať aj podnikateľ Norbert Havalec.

Ten pre Interblue poskytoval poradenské služby ako projektový manažér. Predtým pracoval pre ministerstvo, ktorému vypracoval analýzu, na základe ktorej sme predali emisie Interblue. Jeho reakciu sa nám nepodarilo získať.

01 - Modified: 2005-07-11 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Priama linka Orange pokračuje
01 - Modified: 2024-04-25 18:59:51 - Feat.: - Title: Biden bojuje proti zmene klímy. USA zverejnili pravidlá na zníženie emisií pri výrobe elektriny 02 - Modified: 2024-04-25 09:10:00 - Feat.: - Title: Urobí Európa krok späť? Nulové emisie sú vraj chvályhodné, ale nie za každú cenu 03 - Modified: 2024-04-24 14:00:02 - Feat.: - Title: Vyššia o desiatky percent: Spotreba áut na papieri nezodpovedá realite, ukazuje štúdia 04 - Modified: 2024-04-19 12:15:18 - Feat.: - Title: Ťahúň Prešovského kraja čelí veľkej pokute. Štát mu chce zobrať dvojnásobok toho, čo za rok zarobil 05 - Modified: 2024-04-15 10:30:00 - Feat.: - Title: Na dovolenku vďaka vlastným výkalom? Prvá továreň na svete premení ľudské exkrementy na letecké palivo
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
26. apríl 2024 18:19