StoryEditor

Chaos v MHD: karta za dve ceny

03.11.2015, 23:00
Dôchodcom už nestačí občiansky preukaz, na bezplatnú MHD si musia vybaviť čipovú kartu.

Jedna čipová karta, ale dve rôzne ceny. Ak sa dôchodca rozhodne si kúpiť SeniorPass u dopravcu Slovak Lines, zaplatí tri eurá. Úplne tá istá karta s rovnakou službou ho však vyjde v Dopravnom podniku Bratislava na 5,30 eura. S kartou môže dôchodca nad 70 rokov cestovať hromadnou dopravou v rámci celého Bratislavského kraja zadarmo. Ak si ju nevybaví, musí si kupovať polovičné cestovné lístky. Aj takto Bratislava integruje verejnú dopravu. Od novembra totiž v rámci Bratislavského kraja platí nový systém prepravy. Každý dôchodca nad 70 rokov, či už z Bratislavského kraja alebo iného kúta Slovenska, si môže vybaviť SeniorPass s ročným lístkom zadarmo. Ten si môže bezplatne predĺžiť každý rok. Zaplatiť však musí za čipovú kartu, ktorá sa vydáva na päť rokov. „Ceny u dvoch dopravcov sa líšia podľa zmluvnej dohody dopravcu a dodávateľa karty,“ povedala hovorkyňa Bratislavskej integrovanej dopravy Eva Kukurová. Prečo si však bratislavský dopravca pýta za vydanie čipovej karty o 2,30 eura viac ako autobusový dopravca, nám do uzávierky novín nevysvetlil.

Pobúrení dôchodcovia

„Doteraz nám stačilo sa u revízora preukázať občianskym preukazom, po novom si však musíme vybaviť kartu za vyše päť eur,“ povedal senior Jozef Krajanský, ktorý postával aj so svojou manželkou a asi 15 ďalšími dôchodcami o pol desiatej ráno pred predajňou Dopravného podniku Bratislava v Gaštanovom hájiku neďaleko železničnej stanice Vinohrady. Aj keď nové SeniorPassy si môžu dôchodcovia vybaviť do konca roka, mnohí počuli v správach, že sa mení systém, a prišli už teraz. „Staré haluze ako my tu musíme čakať na zbytočnú byrokraciu a pritom sa tu ledva plantáme,“ komentovala situáciu seniorka Irena Bóžová, ktorá čakala pred predajňou už vyše pol hodiny. Nepochodili však hneď všetci. „Zbytočne nám komplikujú život a buzerujú nás. Asi chcú nahnať peniaze do kasy. Ja som nevedela, že musím mať so sebou fotku na to, aby mi vystavili preukaz, tak musím prísť znova,“ povedala Aurélia Laseková, ktorá stála v rade zbytočne takmer hodinu. Ďalšia seniorka, Anna Rengraberová, si zas myslí, že viac ako päť eur za to, čo bolo doteraz zadarmo, je príliš veľa na to, že sa verejnou dopravou odvezie trikrát do roka.

Vrásky pravidelných cestujúcich

Zážitky z novej bratislavskej integrovanej dopravy majú aj pravidelní cestujúci. „Bývam v Čakanoch a každý deň cestujem do roboty do bratislavského Ružinova. Ešte minulý týždeň stál lístok 1,25 eura a od novembra už platím 2,10 eura,“ povedala Helena Matušová. Od zastávky prímestského autobusu totiž chodí do zamestnania pešo a nepotrebuje využívať spoje mestskej dopravy, ktoré už má však v novom lístku namiesto od toho starého započítané.

Do konca tohto týždňa môžu cestujúci v bratislavských autobusoch, trolejbusoch a električkách používať aj staré úzke lístky, ktoré však platia len na území mesta, a nie kraja. S ich označením majú ľudia často problémy. Do nových označovačov sa musia lístky vsúvať na pravú stranu, keďže nové lístky sú širšie a označovače sú už pripravené na ne. Napriek tomu sú v mnohých dopravných prostriedkoch ešte staré označovače, ktoré už však nefungujú. „Dopravný podnik Bratislava zabezpečí všetky označovače na šírku nového cestovného lístka od polnoci 9. novembra. Dovtedy si cestujúci stále môžu označovať aj staré cestovné lístky,“ uviedla hovorkyňa DPB Adriana Volfová. Ak však niekto nestihne využiť všetky vopred nakúpené staré lístky do konca tohto týždňa, bude si ich môcť vymeniť za nové do konca roka v predajniach DPB.

01 - Modified: 2007-10-30 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Pakt stability a rastu opätovne stráca dôveru
01 - Modified: 2024-04-22 12:24:40 - Feat.: - Title: Vallov údiv: Primátor Bratislavy to prehnal a už to asi aj vie (komentár) 02 - Modified: 2024-04-19 11:31:18 - Feat.: - Title: Fico sa obracia na Čínu. Chce tam získať zdroje na dva veľké dopravné projekty 03 - Modified: 2024-04-18 14:00:59 - Feat.: - Title: V Bratislave sa poobede tvoria kolóny, zdržíte sa aj 20 minút 04 - Modified: 2024-04-19 12:52:07 - Feat.: - Title: V Bratislave vznikne veľký parkovací dom pre takmer 500 áut. Má slúžiť aj tým, ktorí smerujú do centra mesta 05 - Modified: 2024-04-19 22:00:00 - Feat.: - Title: Dopravné značky, ktoré musia vodiči dokonale poznať. Mnohí však zaváhajú
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
23. apríl 2024 12:55