StoryEditor

Chmelár si dal jasný cieľ. Obmedziť moc oligarchov

28.07.2015, 17:17
Autor:
TASRTASR

Hnutie Solidarita, ekológia, nenásilie (SEN), na registráciu ktorého začali aktivisti zbierať podpisy 17. júla, bude spájať myšlienky demokratickej ľavice, zelenej politiky a mierového hnutia. Jeho ambíciou je okrem iného obmedzenie moci oligarchie. "Tento štát ovláda päť veľkopodnikateľov a dve finančné skupiny," povedal pre TABLET.TV predseda petičného výboru hnutia SEN Eduard Chmelár.

"Ideu spájania ľavicových, zelených a mierových síl nosím v hlave už veľmi dlho. Vidím tam prirodzené programové spojivá," dodal. Medzi organizátormi nového hnutia figuruje meno Michala Feika, bývalého poradcu Milana Ftáčnika, "zelenú" líniu zastupuje Alexander Ač. Jedným z cieľov hnutia je presadiť ústavný zákon, ktorý by zakazoval privatizáciu prírodných zdrojov.

Ďalšie osobnosti zverejní v septembri

Chmelár však avizuje ďalšie osobnosti, zverejnené by mali byť v septembri. "Mená sú pripravené a budú medzi nimi aj prekvapenia," povedal.

Hnutie má podľa neho ambíciu dostať sa do Národnej rady (NR) SR už v jarných parlamentných voľbách, kandidovať chce samostatne. "Čas je šibeničný. Ale ako príklad by som uviedol slovinského premiéra, ktorý si založil stranu tri mesiace pred voľbami," naznačuje Chmelár.

"Milo ma prekvapila podpora zdola. Dlhé mesiace ma mnoho ľudí vyzývalo, aby som vstúpil do politiky. Hovoria, že nemajú koho voliť. Očakávania sú obrovské, moji ľudia nestačia spracovávať ponuky dobrovoľníkov, ktorí sa chcú zapojiť," tvrdí.

Chmelár si stojí aj za názvom hnutia, aj keď môže na niekoho pôsobiť nerealisticky. "Rátal som s tým, že sa z toho mnohí budú vysmievať. SEN je vízia, projekt, ktorý môže vyzerať neuskutočniteľne. Ale ak ho na začiatku máte, môžete ho začať pretavovať do reálnych kontúr," povedal. Dodal, že aj štúrovci, či DAV-isti mali na začiatku len svoju predstavu, aj keď bola omnoho komplexnejšia, ako majú podľa Chmelára dnešní slovenskí politici.

"Súčasná politika je bez vášne, bez skutočného záujmu o Slovensko, len ako čosi vykšeftovať, s kýmsi vybabrať a podobne," poznamenal. „Podstata moci dnes nie je vo volených orgánoch a politici sú len niečo ako najatí vyjednávači s verejnosťou," tvrdí Chmelár.

Transparentné financovanie

Predvolebnú kampaň chce SEN financovať prostredníctvom transparentného účtu. "Potrebujete zmeniť veľa vecí, na prvom mieste financovanie. Ja nepochybujem, že mnohí politici mali na začiatku dobré úmysly, ale nechali sa tak kúpiť a omotať tými krvilačnými šelmami, že sa z toho už tak ľahko nevymotajú a budú musieť vracať," zdôraznil Chmelár.

Ak by SEN postúpil do parlamentu, chcel by skôr ako so stranami začať dialóg s jednotlivými poslancami, ktorí by boli ochotní podporiť ich myšlienky boja proti korupcii a oligarchii.

"Od začiatku koncipujeme projekt hnutia SEN tak, že je čímsi viac ako politickou stranou. Nie je to biznis strana, ktorá by mala jedného silného sponzora, ale myšlienka zapálených ľudí, ktorí chcú ukázať, že politika môže byť iná," uzavrel Chmelár.

01 - Modified: 2007-08-06 06:00:00 - Feat.: 0 - Title: Fire in Hostel Left Nine Fatalities Behind, Two are Missing
01 - Modified: 2024-04-17 21:56:20 - Feat.: - Title: Švajčiarsko sa nepripojí k skupine pátrajúcej po peniazoch ruských oligarchov 02 - Modified: 2024-03-01 20:29:15 - Feat.: - Title: Ruskí boháči sa klepú. Oligarchov vystrieda vojnová elita, ohlásil Putin 03 - Modified: 2024-02-26 23:16:53 - Feat.: - Title: Prezidentský palác chceli obsadiť mimozemské sily aj „eštebák“. O post sa uchádzali mnohé výstredné mená 04 - Modified: 2023-07-04 13:39:15 - Feat.: - Title: Taliansko zmrazilo aktíva ruských oligarchov zhruba za dve miliardy eur. Patria k nim autá, jachty či vily 05 - Modified: 2023-03-11 09:00:00 - Feat.: - Title: Zoznam aktuálne najbohatších Rusov. Väčšina z nich kvôli vojne stratila, no niektorí zarobili miliardy
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
26. apríl 2024 19:40