StoryEditor

Do boja o voliča môžu zasiahnuť televízne debaty

Kandidátom sa môže v diskusiách vypomstiť ich minulosť a politická neskúsenosť. Druhí z toho môžu ťažiť.

Do boja o prezidentský palác šla ako veľká nádej pravicového voliča, vo voľbách však úplne vybuchla. Kandidátka SDKÚ-DS Magda Vášáryová absolútne nezvládla predvolebné televízne diskusie so svojimi súpermi Vladimírom Mečiarom a Rudolfom Schusterom a pár dní pred prvým kolom volieb v jednej z nich pohorela.

HN CLUB: DNES OD 10.00 HOD. SLEDUJTE DISKUSIU NAŽIVO
                  S PREZIDENTSkÝMI KANDIDÁTMI

Výsledkom jej vystúpenia bolo len niečo vyše šesť percent voličov, ktorí jej dali v prvom kole volieb svoj hlas. Podľa predvolebných prieskumov však mala až do spomínanej debaty u voličov viac ako 14-percentnú podporu. To, čo Slovensko zažilo pred 15 rokmi, je podľa odborníkov reálne aj teraz. Práve dnes sa po prvýkrát v kampani stretnú šiesti hlavní súperi v boji o prezidentský palác – a to na diskusnom fóre Hospodárskych novín HN Clube. „Televízne debaty dokážu rozhodovať volebné bitky,“ konštatuje marketingový odborník Michal Ruttkay.

História sa môže opakovať

V diskusiách, ktoré nás čakajú v najbližších dňoch, môže podobne ako Vášáryová vybuchnúť občiansky kandidát Andrej Kiska. Dobehnúť ho môže podľa analytikov jeho podnikateľská minulosť v splátkových spoločnostiach. Politologička Darina Malová upozorňuje, že ak mu to budú jeho súperi v debatách opakovane pripomínať, môže mu to veľmi poškodiť. „Jeho stúpencov nepovažujem za stabilných voličov, takže aj ich podpora je otázna,“ uviedla pre HN Malová. Kiskovou nevýhodou je okrem toho podľa sociológa Pavla Haulíka z MVK aj politická neskúsenosť a neznalosť pomerov v krajine. „Kiska je marketingový produkt, ktorý zatiaľ nenaznačil, žeby mal nejakú jasnú politickú predstavu,“ konštatoval Haulík.

Minulosť dobieha

Podľa odborníčky na verbálnu aj neverbálnu komunikáciu Evy Martinovičovej má síce príjemné vystupovanie, chýbajú mu však výrazné komunikačné zručnosti. „Akými sú napríklad presvedčivá práca s hlasom, s jeho moduláciou a intenzitou,“ priblížila. Podobný problém pri diskusiách môže mať podľa nej aj Ján Čarnogurský. „Aj on je zaťažený minulosťou, čo mu súperi určite pripomenú,“ domnieva sa Malová. Podľa Haulíka, ak sa neprispôsobí debate, ale sa bude striktne držať svojich fráz a názorov, bude to pre neho kontraproduktívne. „Pôsobí kultivovane, no iste nás neprekvapí dynamickým prejavom,“ zhodnotila Martinovičová.

Výborní rečníci

Presným opakom Kisku a Čarnogurského budú podľa odborníkov Robert Fico a Radoslav Procházka.

Obaja sú podľa politologičky výborní rečníci, rozumejú sa veciam a sú pripravení. „Fico má oproti Procházkovi však jednu výhodu – používa zrozumiteľnejší jazyk pre voliča,“ vysvetľuje Malová. Procházka by mal v nasledujúcich debatách používať menej právnických a odborných fráz a presvedčí podľa nej nerozhodnutých najmä mladých a vzdelaných voličov. „Fico nemusí robiť nič, tam sa vzhľadom na stabilné jadro voličov zmeny neudejú,“ dodala. Aj podľa Martinovičovej sú títo dvaja silní a presvedčiví komunikátori aj z hľadiska vystupovania. „Procházka pôsobí príjemným aj odhodlaným dojmom, Fico býva zasa dobre pripravený na svoje vystúpenia pred akýmkoľvek publikom.“

01 - Modified: 2006-02-14 16:32:00 - Feat.: 0 - Title: Veteška pripúšťa, že ĽS-HZDS predloží do NR SR návrh na odvolanie Tótha 02 - Modified: 2006-02-14 16:46:00 - Feat.: 0 - Title: Koruna oslabila pod vplyvom celého regiónu
01 - Modified: 2024-04-25 16:59:57 - Feat.: - Title: Najvyšší súd rozhoduje o imunite Trumpa voči trestnému stíhaniu. Ten tvrdí, že ho na proces nepustili 02 - Modified: 2024-04-19 14:28:02 - Feat.: - Title: Už žiadna bagetejšn. Attila Végh doplatil na svoje ostré vyjadrenia, spoluprácu s ním nepredĺži ani známa bagetáreň 03 - Modified: 2024-04-07 13:31:17 - Feat.: - Title: Saková v zmanipulovanej fotke ukrajinského vojaka nevidí problém. Prezradila, kto sa môže stať novým predsedom parlamentu 04 - Modified: 2024-04-07 13:35:51 - Feat.: - Title: GALÉRIA Internet reaguje na výsledok prezidentských volieb. Gery v prezidentskej záhrade a víťaz, ktorý ani nekandidoval 05 - Modified: 2024-04-07 11:50:53 - Feat.: - Title: Víťaz prezidentských volieb má dilemu. Kto nahradí Petra Pellegriniho a bude novým predsedom Hlasu?
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
28. apríl 2024 14:03