StoryEditor

Glváč o tunelovaní vedel, tvrdí exminister Galko

21.05.2013, 00:00

Minister obrany SR Martin Glváč (Smer-SD) vedel o tunelovaní Vojenskej spravodajskej služby a nekonal. S takýmto obvinením včera prišiel jeho predchodca Ľubomír Galko (SaS) a tvrdil, že má tiež dôkazy.

Tie podľa neho spočívajú v konkrétnom dokumente, ktorý Glváč ešte v júni minulého roka podpísal. Ide o zrušenie disciplinárneho rozkazu voči bývalému riaditeľovi Vojenskej spravodajskej služby Romanovi Mikulcovi. „Ten, kto tento dokument podpísal, sa musel dopodrobna oboznámiť úplne so všetkým. Mal vedieť, čo bolo skartované, kedy sa to udialo.“

„Nie je pravda, že by tento materiál dokladoval to, že by som o tom vedel,“ reagoval Glváč. Bránil sa tým, že toto rozhodnutie bolo vypracované právnikmi na základe odvolania Mikulca. „Ja som ho vrátil na prvý stupeň, aby následne bola celá vec prešetrená. Toto nie je žiadny dôkaz.“ Disciplinárne konanie podľa neho nemohlo pokračovať z dôvodu, že Mikulec už nebol vojakom a materiály boli skartované.

Galko sa snažil Glváča usvedčiť aj z ďalších klamstiev. Minister podľa neho nehovoril pravdu ani vtedy, keď tvrdil, že ku skartácii dokumentov došlo tri dni po voľbách 2012. „Skartácia bola nariadená 1. marca a vykonaná 2. marca 2012, teda 8 dní pred voľbami.“ Glváč zas ukázal list, o ktorom vraj ako jedinom vedel. „Písala ho Radičová (Iveta, expremiérka poverená riadením rezortu obrany) ministrovi vnútra a keď vidíte ten dátum, je tam 12. 3., to znamená dva dni po voľbách. Zároveň však priznal, že našli aj skartačný dokument, ktorý hovorí o dátumoch 2. a 3. marec, ako spomínal Galko.

Minister obrany označil dokument, ktorý sa k nemu včera dostal, za slohovú prácu. Kontaktoval aj Radičovú a dohodli sme sa, že sa o veci budú rozprávať, aby sa potvrdilo, či sú podozrenia pravdivé alebo nie. Spisový materiál už má na stole prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry. Pred poslancov výboru na kontrolu činnosti Vojenského spravodajstva plánuje dnes predstúpiť autor údajnej správy o tunelovaní. Je potrebné, aby ho minister obrany zbavil mlčanlivosti.
toto rozhodnutie bolo vypracované právnikmi na základe odvolania Mikulca vec bola následne prešetrená na prvom stupni.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
18. apríl 2024 15:38