StoryEditor

Česť Harabina rieši na polícii jeho podriadený

26.08.2013, 18:45
Podľa informácií HN podal trestné oznámenie na lekárku Harabinov podriadený.

Šéf Najvyššieho súdu tvrdí, že nevie, na koho podnet vyšetrujú lekárku, ktorá sa kriticky vyjadrila na jeho adresu a adresu justície. Podľa informácií HN sa na políciu obrátil jeho priamy podriadený.

„Slovenská republika má 5,5 milióna občanov. Predseda Najvyššieho súdu si nezakladá archív, ani evidenciu – kto, kedy, ako, prečo a na koho podáva trestné oznámenie.“ Takto odpovedalo tlačové najvyššieho súdu na otázku, či Harabin vie, kto sa na políciu obrátil vo veci jeho dobrého mena. Čelný predstaviteľ justície totiž odmietol, že by trestné oznámenie podal on.

Harabin chce stotisíc eur
Bratislavská policajná hovorkyňa Tatiana Kurucová informovala, že polícia vedie trestné stíhanie vo veci prečinu ohovárania. Psychiatrička Renáta Papšová, úryvok z verejného vystúpenia ktorej odvysielala vlani RTVS, bola minulý týždeň už druhý raz vypovedať pred vyšetrovateľom. Spolu s telerozhlasom čelia aj žalobe zo strany Harabina. Požaduje od nej 100-tisíc eur, od RTVS potom dvojnásobok tejto sumy.

Polícia nikdy neinformuje o menách oznamovateľov, vysvetlila hovorkyňa Kurucová. HN sa podarilo zistiť, že trestné oznámenie mal podať riaditeľ správy Najvyššieho súdu Jozef Kaffka, teda pravá ruka Harabina na súde.

Harabin ani Kaffka sa k tejto skutočnosti odmietli vyjadriť. Ani jeden z nich ju však nepoprel.

„Nakoľko nerozumiem, na základe čoho ste dospeli k takýmto otázkam v domácom spravodajstve, nebudem sa vyjadrovať,“ napísal Kaffka. Telefonicky sa o oznámení rozprávať nechcel.

Prepojenie so smrťou sudcov
Harabin ani opakovanie neodpovedal na otázku, či sa stotožňuje s názorom oznamovateľa, že lekárka Papšová by mala byť za svoj výrok trestne stíhaná. RTVS v relácii Reportéri použila vlani zábery z verejnej diskusie. Ošetrujúca lekárka sudcov Juraja Majchráka a Marty Laukovej spojila vo vystúpení smrť sudcov s perzekúciami šéfa justície.

„Ako lekár môžem povedať, že niekedy sú choroby nákazlivé a naša justícia je chorá. Ochorel Juraj Majchrák, ochorela doktorka Lauková, ktorá takisto zomrela na tvrdú perzekúciu doktora Harabina,“ povedala v napätej atmosfére vrámci diskusie vlani lekárka.

„Ide o môj hodnotiaci úsudok a nie skutkové tvrdenie. Vychádzala som z toto, čo som sa dozvedela pri výkone lekárskeho povolania od mojich pacientov,“ vysvetlila teraz Papšová HN.

Bývalý podpredseda Najvyššieho súdu Majchrák, ktorý čelil niekoľkým disciplinárnym konaniam, spáchal v roku 2011 samovraždu. Pred smrťou Laukovej v roku 2010 jej súdna rada na čele s Harabinom pozastavila príplatok k nemocenským dávkam. Harabin v minulosti odmietol, že by mal čokoľvek spoločné so smrťou sudcov. Laukovú podľa jeho slov ani osobne nepoznal.

Psychiatrička prehovorila
Psychiatrička, ktorá bola zbavená mlčanlivosti, už mohla minulý týždeň pred vyšetrovateľom hovoriť o podrobnostiach zdravotného stavu svojich pacientov. Obaja sa jej podľa nej opakovane sťažovali na tlak zo strany šéfa Najvyššieho súdu.

„Ak má pocit, že som ho ohovárala, že som mu ublížila, prečo nepodal oznámenie sám?“ pýta sa Harabina Papšová. Tvrdí, že rovnaký názor ako ona majú aj ďalší lekári, ktorí liečili sudcu Majchráka.

Riaditeľ správy súdu konal v prospech Harabina aj v minulosti. Na políciu sa obrátil s podnetmi ohľadom porušenia prezumpcie neviny vo veci jeho nadriadeného. Dopustiť sa toho mala bývalá ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská pri medializácii prvých dvoch disciplinárnych návrhov na šéfa justície.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
26. apríl 2024 16:12