StoryEditor

Hrušovskému dal podpis aj Mihál. Je to dobrý kandidát, tvrdí opozícia

07.01.2014, 10:33
Autor:
tasr, stltasr, stl
Pavol Hrušovský dnes podal oficiálnu kandidatúru na prezidenta. Od poslancov vyzbieral tridsať podpisov.

Prezidentský kandidát Ľudovej platformy (KDH, Most-Híd, SDKÚ-DS) Pavol Hrušovský odovzdal dnes v Národnej rade SR podpisy potrebné pre jeho kandidatúru. Od občanov získal 17 458 podpisov, od poslancov Národnej rady SR spolu 30. Okrem poslancov Ľudovej platformy svoj podpis pridali aj Jozef Mihál (SaS) a Alojz Hlina (nezaradený). Hrušovský chce byť občiansko-politický kandidát. Podanie kandidatúry oznámil na dnešnej tlačovej konferencii v parlamente spolu s lídrami Ľudovej platformy Jánom Figeľom (KDH), Bélom Bugárom (Most-Híd) a Pavlom Frešom (SDKÚ-DS) a predsedníčkou petičného výboru Annou Neumannovou.

„Nebolo jednoduché zozbierať dostatočný počet podpisov na petičné hárky, aby sme splnili ústavou a zákonom predpísaný počet," uviedol Hrušovský s tým, že na ich zbieraní sa zúčastňoval osobne. Zároveň poďakoval predsedom strán Ľudovej platformy za podporu. "Moje sľuby, ktoré chcem občanom SR dať, nebudú iba prázdnymi gestami. Nechcem sklamať vašu dôveru, ale ani dôveru voličov vašich strán," dodal Hrušovský. To, že SDKÚ-DS váhalo s jeho podporou, nevidí ako problém. "V politike je niekedy najdôležitejšia trpezlivosť a kto trpezlivo čaká, tak ten obyčajne vyhráva," doplnil.


      
Ostatní predsedovia strán vyjadrili presvedčenie, že Hrušovský je dobrý kandidát na prezidenta. "Pavol Hrušovský je kandidátom, ktorý reprezentuje štátnický rozmer, skúsenosť, rozvahu, spolupatričnosť a rešpekt," vyhlásil predseda KDH. Podľa Bugára bude Hrušovský v prípade zvolenia prezidentom všetkých občanov bez rozdielu národnosti a vierovyznania. "Ja som presvedčený a pevne verím, že aj v tých ďalších týždňoch a mesiacoch sa možno podarí spojiť ešte ďalšie mimoparlamentné strany, možno ďalšie občianske aktivity tak, ako sa sluší a patrí pre prezidentského kandidáta, ktorý by mal viesť tento štát," doplnil Frešo.

Na podávanie kandidatúr majú záujemcovia čas do 9. januára. Na to, aby sa mohli zapojiť do boja o palác, potrebujú minimálne 15-tisíc podpisov od občanov alebo 15 poslaneckých podpisov. Prvé kolo prezidentských volieb sa na Slovensku uskutoční v sobotu 15. marca. Prípadné druhé kolo bude v sobotu 29. marca. Súčasnému prezidentovi Ivanovi Gašparovičovi sa skončí funkčné obdobie 15. júna, v tento deň bude inaugurovaný jeho nástupca. Zvolený kandidát sa ujíma funkcie prezidenta SR zložením sľubu.

Kandidatúru na post prezidenta SR oznámili okrem Hrušovského aj premiér Robert Fico (Smer-SD), podnikateľ a filantrop Andrej Kiska, nezaradený poslanec Radoslav Procházka, prvý predseda KDH Ján Čarnogurský, Milan Kňažko, kandidát SMK Gyula Bárdos a Peter Osuský zo SaS. Záujem kandidovať prejavili aj poslankyňa za OĽaNO Helena Mezenská, Jozef Behýl, Stanislav Martinčko (Koalícia občanov Slovenska), János Bósza, Milan Melník, Ľubica Blašková, primátor Rimavskej Soboty Jozef Šimko (SMS), kardiochirurg Viliam Fischer.

01 - Modified: 2005-11-23 13:44:00 - Feat.: 0 - Title: Minardi sa po novom volá Scuderia Toro Rosso
01 - Modified: 2024-04-18 07:17:07 - Feat.: - Title: Poslanci začali rokovanie návrhom na zmeny v zložení výborov 02 - Modified: 2024-04-14 09:10:00 - Feat.: - Title: Poslancov čaká stobodový program vrátane odstrelu medveďov a odvolania Šimkovičovej. O čom budú rokovať? 03 - Modified: 2024-04-10 11:11:16 - Feat.: - Title: NIE znamená NIE. Česi schválili redefiníciu znásilnenia, pomôže obetiam trestných činov 04 - Modified: 2024-04-03 16:30:55 - Feat.: - Title: "Hrozby pre Slovensko." Poslanci sa nezhodujú, či bolo zvolanie bezpečnostnej rady opodstatnené 05 - Modified: 2024-02-28 10:12:38 - Feat.: - Title: Matovič navrhol úplné zrušenie premlčacích lehôt pri znásilnení a vražde
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 16:19