TASR/Pavol Zachar
StoryEditor

Politici reagujú na úmrtie Milana Lasicu: Slovensko stratilo jednu z najvýraznejších osobností

18.07.2021, 23:38
Autor:
mahomaho
Legendárny umelec Milan Lasica zomrel v nedeľu večer vo veku 81 rokov.

Zuzana Čaputová, prezidentka: Keď zomrie niekto, kto sa nás svojím životom dotýkal, mám pocit, akoby sa na chvíľu zastavil čas a svet už nebude taký istý. Bude v ňom niečo významné chýbať.

Milan Lasica mal nenapodobiteľný humor a esprit spojený s hlbokou ľudskou múdrosťou. Nech už vystupoval ako herec, spevák, textár, moderátor, zabávač či glosátor, keď písal ako dramatik, spisovateľ, či publicista alebo pôsobil ako režisér, svojím umením prinášal ľuďom radosť. Prinášal ju doslova do poslednej chvíle, pretože sa jeho život ukončil tam, kde strávil viac ako šesť úžasných desaťročí – na javisku svojho milovaného divadla.

​Slovensko stratilo jednu z najvýraznejších osobností nášho kultúrneho a verejného života, ale dielo Majstra Lasicu zostáva s nami a vždy bude patriť do zlatého fondu slovenského umenia. V tejto smutnej chvíli chcem vyjadriť svoju hlbokú a úprimnú sústrasť rodine pána Lasicu. Česť jeho pamiatke.

Eduard Heger, predseda vlády: Veľmi ma zasiahla správa o tom, že Slovensko, žiaľ, prišlo o ďalšiu legendu slovenskej kultúry. Milan Lasica bol nadaný herec, spevák a autor. Jeho jedinečný humor a satira sprevádzali mnohé generácie.
Jeho celoživotné dielo je jasným dôkazom toho, že žiaden režim nemá takú moc, aby zastavil kreativitu, smiech a priateľstvo. V ťažkých časoch cenzúry hľadali spoločne s Júliusom Satinským cesty, ako povzbudiť ľudí. Odpočívajte v pokoji. Pozostalým vyslovujem úprimnú sústrasť.

Boris Kollár, predseda Národnej rady: Poznali sme ho všetci bol súčasťou našich obývačiek prinášal radosť, humor, ale aj kritický pohľad na komunistickú politiku. Patril tak trochu každému, bol ako rodina. A keď odíde niekto z rodiny, tak to bolí, zarmúti, nastane prázdno. Príde smútok a tento smútok teraz pociťuje veľmi veľa našich rodín. Odpočívajte v pokojie maestro, budete nám chýbať. 

Natália Milanová, ministerka kultúry: Odchod Milana Lasicu je doslova neopísateľnou stratou pre slovenskú kultúru a vlastne celú spoločnosť. Preto mi je zaťažko napísať čokoľvek, čo by vyjadrilo ten ťaživý pocit, že nás opustil skutočný majster slova, ktorý aj mučenie španielskou čižmou vedel podať s úsmevom. Budete nám všetkým chýbať majstre. Veľmi.

Richard Sulík, minister hospodárstva: Zomrel majster slovenského moderného humoru. Nikdy nezabudnem, pán Lasica.

Veronika Remišová, vicepremiérka: Zomrel tak, ako žil. S piesňou v srdci a na doskách, ktoré znamenajú svet. Ďakujeme Milan Lasica za všetko, za to, že vďaka Vám boli naše životy veselšie a radostnejšie.

Matúš Vallo, primátor Bratislavy: Je málo ľudí, ktorí sa svojim humorom dokázali prihovoriť niekoľkým generáciám. Ktorí aj v ťažkých časoch dokázali priniesť nádej, že raz možno bude lepšie. Ktorí obstáli na mnohých hodnotových križovatkách. Z ktorých vyžarovala ľudskosť v každej situácii. Ktorých ľudia mali radi za to, čím sú. Milan Lasica bol jedným z mála a správa o jeho smrti ma nesmierne zasiahla. S jeho odchodom odchádza aj kus môjho života. Ďakujem za všetko a zbohom, Majstre.

Peter Pellegrini, predseda strany Hlas-SD: Milan Lasica sa navždy zapísal do panteónu osobností slovenskej kultúry. Jeho neopakovateľný humor, nadhľad a schopnosť pomenovať veci pravými slovami neboli len jedným zo symbolov slovenskej kultúry, ale aj osobným bojom za slobodu. Zbohom, pán Lasica, Slovensko Vaším náhlym odchodom utrpelo obrovskú stratu. Vaše nezabudnuteľné divadelné postavy, Vaše zľudovené výroky, Váš prínos k slovenskému kultúrnemu a spoločenskému životy i nesporná sila Vášho ducha ostávajú s nami. Nech Vám je Slovenská zem ľahká

01 - Modified: 2021-07-18 21:41:06 - Feat.: 0 - Title: Zomrel Milan Lasica. Legenda, ktorá nás bavila desaťročia 02 - Modified: 2021-07-18 21:23:01 - Feat.: 0 - Title: Milan Lasica v poslednom rozhovore pre HN: Žil som na vlastnú päsť
01 - Modified: 2023-11-17 07:29:13 - Feat.: - Title: Hana Lasicová: Neuveríte, aký dar dostala od svojho exmanžela a čo ukázal výsledok genetický testov s jej nebohým otcom 02 - Modified: 2023-11-01 08:00:00 - Feat.: - Title: Prísne tajný projekt Milana Lasicu: Spoluprácu tajil aj pred najbližšou rodinou, toto je jeho posledný odkaz 03 - Modified: 2022-05-19 18:26:44 - Feat.: - Title: Falošný profil Lasicu zverejnil ofenzívny post o Ukrajine. Maestro sa obracia v hrobe, reagujú fanúšikovia 04 - Modified: 2021-12-10 13:54:51 - Feat.: - Title: Niektorí odišli so šarmom, iní sa ani nestihli rozlúčiť. Najväčšie zaujímavosti o smrti slávnych osobností 05 - Modified: 2021-07-30 12:18:19 - Feat.: - Title: Filmová spomienka na Milana Lasicu: Pripomeňte si jeho talent a osobnosť v menej známych snímkach
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
25. apríl 2024 10:59