StoryEditor

Ich cieľom bolo zosadiť Freša. Po neúspechu však zosadili sami seba

27.09.2014, 16:55
Autor:
tasr, stltasr, stl

Traja podpredsedovia SDKÚ-DS Viliam Novotný, Ivan Štefanec a Martin Fedor sa dnes vzdali svojich funkcií. Ich rezignácia prišla po tom, čo sa delegátom dnešného mimoriadneho Kongresu SDKÚ-DS nepodarilo odvolať Pavla Freša z funkcie predsedu strany.

Fedor, ktorý mal v prípade Frešovho odvolania kandidovať na predsednícky post, reagoval, že jediným riešením pre stranu je dobrovoľný odchod Freša z funkcie. "Ja sa čudujem, že zotrváva, lebo je pod veľkým tlakom. Tento výsledok je obrovským signálom pre Freša, že je tu veľká nespokojnosť. Cítil som, že mnou predkladané zmeny majú výraznú podporu, žiaľ, vysoké kvórum potrebné na odvolanie predsedu neumožnilo zmeny presadiť," podotkol.


Prečítajte si aj: Frešo zostáva lídrom SDKÚ. Prišiel však o troch podpredsedov


Novotný tvrdí, že Frešo je v ultramenšine, ale napriek tomu sa tvári, že sa nič nedeje. "Situáciou sa bude musieť zaoberať Prezídium. Verím, že toto je len prvý nevydarený diel nejakého seriálu, ktorý sa skončí happy endom. Musíme zachrániť SDKÚ-DS. Verím v to. SDKÚ-DS ešte má úlohu na politickej scéne. Urobím všetko pre to, aby sme ju zachránili," deklaroval.

Štefanec zdôraznil, že za Freša hlasovalo len 24 percent delegátov. "Napriek tomu sa vyhlasuje za predsedu SDKÚ-DS. To, že mu veľká väčšina vyjadrila nedôveru, je jasným signálom, že väčšina si ho neželá. Napriek tomu tvrdošijne zostáva na svojej pozícii. Preto som sa rozhodol odstúpiť z funkcie podpredsedu," vysvetlil.

Traja podpredsedovia SDKÚ-DS Viliam Novotný, Ivan Štefanec a Martin Fedor. Snímka: HN/Pavol Funtál

Chcel dať tiež takto Frešovi jasný signál, že stratil veľkú väčšinu členskej základne SDKÚ-DS. "Ďalšie dianie je zodpovednosťou predsedu, ktorý zostal vo vedení sám. Nemá generálneho sekretára, pokladníka ani podpredsedov. Budeme hľadať spôsoby, ako stranu stabilizovať. Teraz tomu bráni predseda," dodal.

Žiadny z bývalých podpredsedov po oznámení výsledku hlasovania na kongrese neostal. Nespokojní delegáti začali priestory kultúrneho domu v Senici postupne opúšťať.

Za Frešovo odvolanie dnes hlasovalo len 160 delegátov. Aj keď je to väčšina hlasov, nie sú to potrebné tri pätiny. Proti odvolaniu šéfa SDKÚ-DS bolo 48 delegátov a dva hlasy boli neplatné.

Samotnému hlasovaniu predchádzalo zasadnutie straníckeho súdu, ktorý rozhodoval, či sú na odvolanie potrebné tri pätiny hlasov z prítomných delegátov, alebo z pozvaných. Napokon rozhodol, že sa bude počítať z celkového počtu pozvaných, teda 332.

Diskusia pred hlasovaním bola pre médiá neprístupná, často sa zo sály ozýval potlesk, ako aj výzvy na odvolanie Pavla Freša.

 

01 - Modified: 2006-10-29 20:37:44 - Feat.: 0 - Title: Búrka pochovala elitu africkej Nigérie
01 - Modified: 2016-04-05 14:41:57 - Feat.: - Title: Štefanec chce vyšetriť daňovú kauzu na európskej úrovni 02 - Modified: 2015-12-09 10:27:19 - Feat.: - Title: Frešo: Ani sekundu som nerozmýšľal, že SDKÚ-DS nebude v parlamente 03 - Modified: 2015-12-05 20:44:39 - Feat.: - Title: Kaník definitívne opustil SDKÚ-DS a zakladá svoju novú stranu DS-SDKÚ 04 - Modified: 2015-11-20 12:38:19 - Feat.: - Title: Frešo: Nebudem odstupovať len preto, lebo niekto rozpráva nezmysly 05 - Modified: 2015-11-17 21:53:10 - Feat.: - Title: Bývalý motor zmien je dnes na dne
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
24. apríl 2024 18:32